Kommentti: Markku Kanervan ja Richard Möller Nielsenin taustasta piirtyy kiinnostavia yhteneväisyyksiä - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Markku Kanerva on kulkenut samanlaista polkua EM-kultavalmentajan kanssa – uran alku oli kaikkea muuta kuin ruusuinen

Markku Kanerva valmensi aiemmin alle 21-vuotiaiden maajoukkuetta.

Julkaistu: 17.11.2019 9:30

Richard Möller Nielsenin tavoin Markku Kanerva on luottanut tyyppeihin, joiden lojaalisuudesta ja taistelumielestä hän on ollut varma, kirjoittaa Ilta-Sanomien toimittaja Juha Kanerva.

Päävalmentaja Markku Kanerva on nostettu jalustalle – ja ansiosta. Samaan aikaan on unohdettu, kuinka vaikea alku hänellä oli sinivalkoisen maajoukkueen peräsimessä.

Kanervasta tuli alle 21-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentaja vuonna 2004, eikä startti ollut ruusuinen. Ensimmäisenä vuonna neljässä EM-karsintaottelussa tuli vain yksi voitto ja maaleja syntyi kaksi. Olin paikalla lokakuussa 2004 Doetinchemissa ja maaliskuussa 2005 Mlada Boleslavissa, kun Hollanti ja Tshekki antoivat suomalaisnuorille kyytiä. Kanervan ilme ei ollut kovin iloinen niiden matsien jälkeen.

Jos oli vuosi 2005 pettymysten täyteinen, seuraava vuosi oli vielä karmeampi. Kolmen joukkueen lohko pelattiin pikakarsintana, jossa Suomi otti turpaan Budapestissa 0–5 ja hävisi kotikentällä Venäjälle 1–5.

Synkkien tulosten jälkeen Palloliiton varapuheenjohtaja Pertti Alaja ja hänen lähipiirinsä halusivat korvata Kanervan Mixu Paatelaisella, mutta puheenjohtaja Pekka Hämäläinen asettui valmentajan tueksi, eikä potkuja tullut.

Tutustui pelaajiin kakkosvalmentajana

Vuonna 2007 alkaneet alle 21-vuotiaiden EM-karsinnat saivat riemukkaan alun Suomen hakiessa Tanskasta vierasvoiton Tim Sparvin maalilla. Sitten kaatui Skotlanti ja syksyllä Slovenia sekä Liettua kahdesti. Sparv iski voittomaalin niin Slovenian kuin Liettuan verkkoon ja nousi Kanervan luottopelaajaksi.

Suomi siis voitti viisi ensimmäistä otteluaan, eikä vuoden 2008 puolella tullut Skotlanti-tappio estänyt lohkovoittoa. Lohkoykköset pelasivat jatkokarsinnan, jossa Suomi kukisti rangaistuspotkujen jälkeen Itävallan ja selvisi kesän 2009 EM-lopputurnaukseen.

Richard Möller Nielsen on Suomen maajoukkueen entinen päävalmentaja.

Ruotsin kisojen jälkeen Kanerva jatkoi Pikkuhuuhkajien peräsimessä ja toimi myös A-maajoukkueen valmennustiimissä Stuart Baxterin ja Mixu Paatelaisen aikana. Niiden vuosien aikana ”Rive” pääsi tutustumaan pelaajiin, jotka muodostavat nykyisen menestysjoukkueen rungon. Esimerkiksi Teemu Pukin hän kutsui mukaan jo talvella 2008, jolloin Kanerva johti myös alle 20-vuotiaiden maajoukkuetta.

Sattumavalmentajat

Kanervan valmentajakaari muistuttaa kovasti Richard Möller Nielsenin uraa. Tanskalainen toimi vuosina 1978–89 maansa alle 21-vuotiaiden valmentajana ja vuodesta 1987 päävalmentaja Sepp Piontekin apulaisena miesten joukkueessa. Piontekin erottua 1990 tilalle piti tulla saksalainen Horst Wohlers, mutta tämä ei päässyt eroon Bayer Uerdingen -sopimuksestaan.

Näin ”sattumavalmentaja” Möller Nielsen sai paikan. Hän tunsi pelaajat läpikotaisin ja sai viritettyä heidät oikealle taajuudelle kesän 1992 EM-lopputurnauksessa. Maan suurinta tähteä Michael Laudrupia hän ei kaivannut joukkueeseen.

Vastaavalla tavalla Kanervasta tuli päävalmentaja puolivahingossa Hans Backen saatua potkut 2016. Möller Nielsenin tavoin Kanerva on luottanut tyyppeihin, joiden lojaalisuudesta ja taistelumielestä hän on ollut varma. Suomen parhaan futaajan, Roman Eremenkon, perään hän ei ole huudellut.

Ja vielä...

Kun Markku Kanerva marssi aikanaan ensimmäiselle valmennuskurssilleen Eerikkilään, samassa ryhmässä oli Teemu Pukin ensimmäinen juniorivalmentaja Ari Hietanen.

Lisää Juha Kanervan kolumneja voit lukea täältä.