Suomen miesten jalkapallomaajoukkue teki perjantaina historiaa. Huuhkajat löi Liechtensteinin Helsingissä 3–0 ja eteni ensi kesän EM-lopputurnaukseen.
Kentällä iloinneet pääosan esittäjät eivät ehtineet juhlia kauaa keskenään, kun kentälle alkoi rynnätä kannattajia.
– Heti kun loppuvihellys tuli, menin polvilleni ja tuuletin. Sen jälkeen tuli jengiä taakse. Oli pakko nousta, etten olisi jäänyt kasan alle ja loukkaantunut. Pelästyin vähän ja juoksin pois, laitapuolustaja Juha Pirinen sanoi toimittajille ottelun jälkeen.
– Muutamia kunnon läimäyksiä ja kaljan hönkäisyjä tuli.
Huuhkajat pääsi lopulta turvaan järjestyksenvalvojien muodostaman ringin sisälle. Aiemmissa EM-karsintaotteluissa nähdyt kunniakierrokset ja yleisön huudatukset eivät onnistuneet perinteiseen tyyliin.
Yleisön ryntääminen kentälle näkyy alla olevan videon lopussa.
Toki kentällä nähtiin erilaista juhlintaa kuten kapteeni Tim Sparvin nosto kultatuoliin. Tiettävästi pitch invasion on jakanut mielipiteitä myös joukkueen sisällä, mikä näkyy myös julkisista lausunnoista.
– Olin ihan varma, että tulee pitch invasion. Ehkä se kuuluu tähän hommaan. Totta kai tulee sakkoja. Mutta on harvinaista herkkua, että Suomi pääsee kisoihin. Kaikki ymmärtävät sen varmasti, Sparv sanoi leveä hymy kasvoillaan.
– Oli upeaa päästä juhlimaan fanien kanssa. Kaikki tulivat sanomaan ”Timi mä rakastan sua”. Se oli aivan loistava fiilis.
Maajoukkueen kannattajien kentälle juoksu ei ollut erityisen spontaani vaan sitä oli suunniteltu keskustelupalstoilla jo etukäteen.
– Niitä tyylejä tulla yli aidan, tai yli kahden aidan, oli aika monenmoisia. Se oli vähän kuin pellehyppynäytös. Se tuli yllätyksenä ja tapahtui tosi voimakkaasti, IS:n valokuvaaja Pete Aarre-Ahtio kuvailee.
– Olin kannattajakatsomo Pohjoiskaarteen luona. Kentälle tulo oli selvästi sovittu. Oli ilmiselvää, ettei henkilökuntakaan juuri vastustellut, koska järjestyksenvalvojia oli aika vähän.
– Näin, että joku vaksi avasi portin ja piti sitä auki ihmisille. Osa oli tietysti tosi päissään, mikä vaikutti näihin mitä vaihtelevimpiin tyyleihin tulla kentälle.
Kuvaajille tilanne oli monella tapaa vaikea.
– Tiedän, että siinä hulinassa erään valokuvaajan maalikamera oli pöllitty. Joku tuntematon, humaltunut henkilö toi sen sitten takaisin ja sanoi löytäneensä sen Mannerheimintieltä. Siinä joutui suojelemaan kalustoa, koska jengiä tuli niin isolla ryysiksellä.
Suomalaiset juhlivat EM-kisapaikkaa Töölössä.
Kisapaikkaa juhlittiin villisti.
Katsojat rynnivät kentälle. Ylitystyylejä oli monenlaisia, kuten kuvasta näkyy.
Kaikki eivät päässeet aitojen yli kovin sutjakkaasti.
Otteluun työtehtäviin akkreditoituneille valokuvaajille oli painotettu, ettei kentälle saa missään nimessä mennä.
– Arvioisin, että 95 prosenttia meistä valokuvaajista sitten seurasi tapahtumia kentän ulkopuolelta.
Tiettävästi loukkaantumisilta vältyttiin, mutta vaaratilanteilta ei.
– Siellä oli ihmisiä, joita jouduttiin nostamaan ylös. Hyvä, ettei tallottu päälle, sillä se oli aika lähellä joissakin tapauksissa. Yksi henkilö oli vähän huvittava, kun hän tuli sieltä kohteliaasti pyydellen kaikilta anteeksi ja samalla tönien vähän muita.
Nykypäivään sopien moni halusi nostaa itsensä keskiöön.
– Paljon otettiin selfieitä.
Kenttäselfiet olivat haluttuja.
Kannattajat auttoivat toisiaan pystyyn.