Nyt taivaalta sataa rahaa! EM-kisapaikka tuo Suomelle tuhdin rahapotin – näin rahat käytetään - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Nyt taivaalta sataa rahaa! EM-kisapaikka tuo Suomelle tuhdin rahapotin – näin rahat käytetään

Suomen EM-paikka tuo Palloliiton kassaan muhkean 9,25 miljoonan rahapotin.

Palloliitolla on niin sanotusti tilipäivä.­

16.11.2019 7:00

Suomen EM-paikka tuo Palloliiton kassaan muhkean 9,25 miljoonan rahapotin Euroopan jalkapalloliitolta UEFA:lta.

Siis pelkkä osallistuminen.

Summasta noin kolmannes menee pelaajabonuksiin. Osa kuluu EM-kisojen osallistumiseen, joten liiton kassaan rahaa kolahtaa viitisen miljoonaa.

Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti ei osaa eikä halua vielä tarkkaan sanoa, miten rahat käytetään niin, että niistä olisi pidempiaikaista hyötyä suomalaiselle jalkapallolle.

– Rahat tulevat vasta kisojen jälkeen. Sikäli meillä on vielä aikaa miettiä.

EM-kisat pelataan ensi kesä- ja heinäkuussa 12 Euroopan kaupungissa. Suomen kisakaupungit tiedetään 30. marraskuuta Bukarestissa järjestettävän lohkoarvonnan jälkeen.

Puheenjohtajan mukaan laaja palautekeskustelu eri tahojen kanssa on jo alkanut, minkä jälkeen rahankäytön kohteet kirkastuvat kevään aikana.

– Perusvire on, että tämä ei saa jäädä hetken huumaksi. Lisäresurssit pyritään laittamaan pitkävaikutteisiin asioihin, jotta saadaan mahdollisimman pysyvä jälki.

”Pitää päästä maailmanluokan osaamiseen”

Pelaajakehitys tapahtuu seuroissa, mutta Palloliiton tehtävä on ylläpitää laadukasta valmentajakoulutusta.

– Meidän pitää päästä maailmanluokan osaamiseen, jotta pystymme sitä myös jakamaan. Kun se saadaan toimimaan, opimme jalostamaan pelaajapolkua, jonka lopputulos ovat paremmat nais- ja miespelaajat.

Ari Lahti on Palloliiton puheenjohtaja.­

Lahti nostaa esiin myös olosuhteet.

– Kilpailemme kuluttaja-ajasta. Pitäisi saada kunnon stadionit liigapaikkakunnille ja Ykkösen huippuseuroille. Sitä kautta saadaan pohjaa kehittää liiketoimintaa.

– Iso ongelma huippujalkapallossamme on, ettei Suomessa ole tarpeeksi varakkaita seuroja. Puhun myös KuPSista. Ei se toimi pitkällä aikavälillä, että joku kaataa seuraan rahaa.

Hänen mukaansa EM-kisapaikka auttaa työn alussa, mutta hän nostaa esiin esimerkiksi koripallon.

– Saatiin hetkellinen nousu harrastajamääriin, mutta en tiedä kuinka pysyvä se lopulta oli.

EM-kisoissa menestyminen tuottaa kassaan myös tuntuvasti lisää rahaa. Jokaisesta lohkovaiheen voitosta saa 1,5 miljoonaa ja tasapelistä 750 000 euroa.

Paikka neljännesvälierässä tuo 2 miljoona lisää, paikka välierässä 3,25 ja paikka välierässä 5 miljoonaa. Mestari saa 10 ja finaalin hävinnyt joukkue 7 miljoonaa euroa.

Seuraava Euroopan mestari voi siis netota turnauksesta 34 miljoonaa euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?