Huuhkaja-tuomio: Edes Tohtori Häviö ei pilannut sensaatioiltaa: ”Tunnelma iski salamoita selkärankaan ja nosti kosteutta silmiin” - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Huuhkaja-tuomio: Edes Tohtori Häviö ei pilannut sensaatioiltaa: ”Tunnelma iski salamoita selkärankaan ja nosti kosteutta silmiin”

Suomi juhli EM-kisapaikkaa Helsingissä perjantai-iltana.

Suomi juhli EM-kisapaikkaa Helsingissä perjantai-iltana.

Julkaistu: 16.11.2019 5:55

IS:n raati arvioi Huuhkajien perjantai-illan historiallisen esityksen historiallisen tunteikkaasti.

IS:n toimittajat Janne Oivio, Juha Kanerva ja Janne Kosunen purkavat Huuhkajien historiallisen saavutuksen.

Janne Oivio

Puheenaihe: Kuulitteko sellaisesta, että Suomi menee jalkapallon EM-kisoihin? Herranjumala. Olin 16-vuotias karmean Unkari-pelin aikaan ja jouduin seuraamaan sen Tallinnan-laivalla isovanhempieni hopeahääpäiväjuhlallisuuksissa – rauha heidän muistolleen. Ilon päivä päättyi surkeaan suruun Olympiastadionin tapahtumien vuoksi. Nyt, vihdoin, suomalainen jalkapallo voi määrittää itsensä ilon – ei epäonnistumisten – kautta.

Jasse Tuominen ja Glen Kamara

Jasse Tuominen ja Glen Kamara

Punainen kortti: Tänään ei kuvittelisi, että punaista korttia voi jakaa, mutta sen saa Hans Backe. Miten Tohtori Häviö kehtaa, siis kerta kaikkiaan kehtaa, olla katkera potkuistaan kuten Aftonbladetille tilitti? Sama joukkue, joka hänellä oli käytössään, menee nyt EM-kisoihin, mutta hävisi Backen aikana suurin piirtein kaikki pelinsä. Häpeä, Hasse. Laske Palloliiton rahoja tililläsi ja pidä kitinät omana tietonasi.

Tähti: Telia-areenan yleisö. Olen ollut stadionilla intensiivisemmässä tunnelmassa, kun paikalla on kaksi isoa vastakkaista faniporukkaa. Nyt Töölössä nähtiin alusta loppuun valtavat bileet, joihin otti osaa 9800 ihmistä. Tim Sparv ja Teemu Pukki saivat vaihtoon tullessaan huumaavat kiitokset. Katsomot huojuivat ja hyppivät Pohjoiskaarteen laulujen mukana ja Huuhkajat tarjosivat sen, mitä pitikin. Historiaa!

Tyyli: Avausmaalissa purkautui paljon tunnetta kerralla. Jasse Tuominen katkaisi pitkän kuivan putkensa. Se näkyi tuuletuksessa. Erityispisteet persoonalliselle Juha Piriselle, joka juoksi takaa osallistumaan juhliin vasen käsi villissä tuulimyllytuuletuksessa.

Ilmiö: Suomen uskomaton jalkapallomaajoukkue. Käytännössä tämä sama ryhmä (muutamalla tähtipelaajalla vahvistettuna) ei voittanut kertaakaan vuonna 2016. Huuhkajat oli vuosien ajan suomalaisen maajoukkueurheilun naurun aihe. Nyt nämä samat tyypit taistelivat tiensä EM-kisoihin. Uskomaton temppu, uskomaton joukkue.

Juha Kanerva

Puheenaihe: Pukki Party. Kotkassakin on käyty tällä viikolla kovia keskusteluja, kun postilakko on puhuttanut kansaa. Postimies Tero Pukilla riitti muutakin ajateltavaa, koska hänen poikansa valmistautui elämänsä otteluun. Lakko jatkuu, mutta niin jatkuvat futisjuhlatkin. Teemu Pukki lumosi Töölön jalkapallostadion yleisön jo kesän 2011 Schalke-otteluissa ja nyt hän varmisti Suomelle historiallisen karsintameriitin. Menestyvä joukkue tarvitsee maalisingon ja Pukissa Huuhkajilla on sellainen.

Kuvituskuva

Punainen kortti: Varoituksista huolimatta sadat Telia 5G Areenan katsojat ryntäsivät kentälle heti loppuvihellyksen jälkeen. Nämä ”pitch invasionit” olivat vuosikymmenien ajan arkipäivää maailman jalkapallossa, mutta nykyään yleisön spontaaniin kentän valtaamiseen suhtaudutaan nuivasti. Jalkapallon kattojärjestöjen ohjeistuksessa ne ovat kiellettyjä, ja jos sääntöä rikotaan, sanktiot voivat olla kovat. Tällä kertaa Uefa saattaa armahtaa Suomen Palloliiton, mutta jatkossa tilanne on toinen.

Tähti: Vapauttavan avausmaalin iskenyt Jasse Tuominen on FC Reippaan kasvatti, joka ei ollut aikanaan profeetta omalla maallaan. FC Lahti lähetti hontelon kaverin Mikkeliin lainalle. Myöhemmin Tuominen lähti rohkeasti Valko-Venäjälle, missä hänestä on kasvanut kansainvälisen tason pelaaja. Moni on kyseenalaistanut Tuomisen peluuttamista maajoukkueesta, mutta valmennusjohto tietää hänen monipuolisuutensa ja työmoraalinsa. Yhdysvalloissa yliopistokoripalloa pelaava sisko Emma voi olla ylpeä pikkuveljestään.

Päivän tyyli: Kun Suomi pelasi ensimmäisen kerran arvokisoissa Tukholman olympiaturnauksessa 1912, maalivahti August Syrjäläinen pelasi ruskeassa paidassa. Vihreässä paidassa (tapansa mukaan lyhythihaisessa) esiintyneen Lukas Hradeckyn jakaus ei mennyt sekaisin, koska töitä ei ollut. Turkulainen koski palloon ensimmäisen kerran, kun ottelua oli pelattu yli 20 minuuttia. Toinen kosketus tuli puolen tunnin pelin jälkeen. Kun peliä oli käyty 70 minuuttia laukaukset olivat Suomelle 16–1. Hradeckyn aikaisempien torjuntojen ansiosta Suomi oli päässyt eiliseen tilanteeseen.

Markku Kanerva eli vahvasti mukana ottelussa.

Markku Kanerva eli vahvasti mukana ottelussa.

Päivän ilmiö: Pedagogia. Opetusalan ammattijärjestön valtuusto myönsi perjantaina Markku Kanervalle kultaisen Liikunnan hyväksi -mitalin. OAJ:n mukaan opettajatausta ja opettajankoulutuksen tuomat pedagogiset taidot ovat auttaneet Kanervaa onnistumaan myös valmentajana. ”Rive” on ollut Richard Möller Nielsenin ja Lars Lagerbäckin tapainen rauhallinen valmentajatyyppi. Edellinen johti Tanskan Euroopan mestariksi ja jälkimmäinen oli luomassa Islannin ihmettä. Kanervan jatkosopimus Huuhkajien peräsimessä julkistettaneen ensi viikolla.

Janne Kosunen

Puheenaihe: Isot miehet itkeä vollottavat, halailevat tuntemattomiakin ja tanssahtelevat katsomoissa – puhumattakaan siitä, että hullaantunut porukka kaupungilla menee ”uimaan” suihkulähteeseen, jossa ei edes ole vettä. Jotakin ihmeellistä ja täysin poikkeuksellista on siis tapahtunut: SUOMEN MIESFUTAAJAT OVAT SELVIYTYNEET ARVOKISOIHIN!

Punainen kortti: Juhlille hintaa. Niin inhimilliseltä kuin katsojien ryntääminen kentälle juhlimaan tuntuukin, pitch invasion oli kielletty, ja Palloliitto saa siitä Euroopan jalkapalloliitolta Uefalta isot sakot. Huuhkajien joukkue ei siis päässyt juhlimaan kisapaikkaa kentällä ottelun jälkeen, vaan joutui vetäytymään odottelun jälkeen pukukoppiin.

Tähti: Marraskuun ilta. Tunnelma ottelussa iski salamoita selkärankaan ja nosti kosteutta silmiin. Eikä se ollut vain fanipääty, joka pani parastaan: myös muut katsomonosat olivat luomassa Töölön jalkapallostadionin mahtavinta tunnelmaa koskaan. Jotenkin kuului asiaan, että Pukki pääsi tässäkin pelissä huudattamaan yleisöä.

Päivän tyyli: Antaa mennä vaan. Ei ollut estoja, ei ujoutta, ei mitään jarruja. Yleisö suorastaan huusi ilmaa Huuhkajien siipien alle. Jos oli joukkueen vahvuutena yhteinen henki, niin sama päti yleisöön. Itse panin ennen ottelua kaulaani vastoin yleisiä tapojani kravatin, mutta onneksi se ei alkanut kuristaa pelin jälkeen. Tyyli kuin tyyli, kunhan oli sinivalkoista.

Päivän ilmiö: Huuhkajat. Se liikutti ja kosketti käytännössä koko Suomea. Se oli puheenaihe. Se oli kiintymyksen kohde. Se oli kaikkien yhteinen juttu. Ilta tarjosi kokonaisuudessaan tunnelmallisen näytöksen, jota haluaa vaalia ikuisesti. Tulkoot EM-kisat, menkööt miten menevät, mutta marraskuun 15. päivä vuonna 2019 ei himmene koskaan.