Huoltajalegenda Gunnar Yliharju, 79, riemuitsi Huuhkajien EM-kisapaikasta - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Huuhkajat teki historiaa – mutta illan puheenaihe oli Gunnar Yliharju, 79, kuolemattomine lausuntoineen: ”Voi jumalanpyssy”

Julkaistu: 16.11.2019 6:25

Suomen jalkapallomaajoukkueen pitkäaikainen huoltaja Gunnar Yliharju liikuttui historiallisella hetkellä.

Harva suomalainen jalkapallopersoona on tehnyt yhtä pitkän päivätyön sinivalkoisten joukkueiden eteen kuin 79-vuotias Gunnar Yliharju.

Hän aloitti A-maajoukkueen huoltajana kesällä 1969, ja 50 vuotta myöhemmin hän sai vihdoin kokea unelmien täyttymyksen, kun Suomen miehet selvittivät tiensä EM-kisoihin.

– Enpä ole turhaan ollut jalkapallossa 60:tä vuotta erilaisissa hommissa, Yliharju sanoi tunti ottelun jälkeen.

Futikselle ison osan elämästään pyhittänyt Yliharju oli yhä liikuttunut illan ottelun tuloksesta.

– Jumalan pyssy, miten hienoa. Pääsin sittenkin näkemään tämän päivän.

Yliharju sanoi aiemmin viikolla A-studion haastattelussa, että mikäli Suomi pääsee EM-kisoihin, hän voi rauhassa nukkua pois.

Muutamat pappissäädyn edustajat löysivät hänen kommentilleen raamatullisen vertauksen. Isossa Kirjassa Simeon lausui vastaavat sanat nähtyään Jeesus-lapsen temppelissä.

Yliharjun temppeli oli nimeltään Telia 5G Areena. Hän teki työuransa Elisan palveluksessa, mutta kuningas jalkapallon ollessa kyseessä puhelinoperaattorien välinen kilpailu unohdetaan.

Ottelun päätyttyä nähtiin tunteikas hetki, kun kaksi maalia Liechtensteinin verkkoon iskenyt Teemu Pukki kävi halaamassa entistä huoltajaa. Kaksikko tutustui jo vuonna 2005, jolloin kotkalaisnuori debytoi alle 16-vuotiaiden maajoukkueessa.

– Oli tosi mukavaa, että hän tuli tervehtimään näin hienolla hetkellä, Yliharju kiittelee.

Lähes puolivuosisataa kestäneen huoltajauransa aikana hän ehti nähdä yhtä ja toista suomalaispelaajien elämästä.

– Kaikkea ei tietenkään voi kertoa, mutta onneksi pojat ovat yleensä ottaneet opiksi, jos ovat hölmöilleet.

Eilen Yliharju pääsi kertomaan yhden muiston Marko Rajamäestä, joka jutteli entisen huoltajansa kanssa ISTV:n haastattelussa.

– ”Gunu” oli kyllä mahtava tyyppi ja aina valmis auttamaan, entinen maajoukkuemies Rajamäki arvioi suomifutiksen merkittävää taustahahmoa.

Yliharju kertoi perjantaina IS:n haastattelussa hauskan episodin Pukin uran alkuvaiheilta. Hänen mukaansa hyökkääjä oli kentällä hieman liian rauhallinen, ja niinpä huoltaja oli kysynyt, pitääkö Pukin housuin laittaa nokkosia, jotta pelaaminen olisi aggressiivisempaa.

– Kysyin eilen Teemulta, oliko liian pahasti sanottu, mutta ei hän ollut moksiskaan vaan piti sitä hauskana juttuna.

Huuhkajat riemuitsivat ottelun jälkeen pukuhuoneessa.

Huuhkajat riemuitsivat ottelun jälkeen pukuhuoneessa.

Perjantain ottelun päätteeksi Yliharju vieraili Huuhkajien pukukopissa, jonne kapteeni Tim Sparv oli hänet kutsunut joukkueen puolesta. Jälleennäkeminen oli tunteikas.

– Kyllähän siinä meinasivat silmät kostua vähän yhdeltä ja toiselta.

Sparv on Yliharjulle tuttu naama jo 15 vuoden takaa, joten yhteisiä hetkiä on koettu ympäri maailmaa. Aina ei ole pärjätty, mutta juuri sen takia tämä syksy on tuntunut niin mahtavalta, kun ikuinen haave näytti lopulta toteutuvan.

– Tim on ollut pitkään mukana, ja hän on tärkeä lenkki menestyksen saavuttamisessa.

Lopuksi Yliharju esitti kapteenille toiveen ensi kesään liittyen. Tanskalaisessa FC Midtjyllandissa pelaava keskikenttämies on kärsinyt lukuisista loukkaantumisista viime vuosina.

– Sanoin Timille, että toivottavasti hän on pelikunnossa ensi vuonna, jotta pääsee kokemaan EM-tunnelman kentällä.

Tuoreimmat osastosta