Kommentti: Musta möykky nimeltä suomalainen jalkapallosielu parani kertaheitolla: ”Oli vaikea kuvailla valtavaa painolastia”

Perjantaina 15. marraskuuta 2019 suomalaisen jalkapallon tarina kirkastui. Aurinko paistaa ensi kesänä, jolloin Suomi on mukana kaikkien aikojen arvokisabileissä, kirjoittaa Saku-Pekka Sundelin.

16.11.2019 0:29

Elämässä on hetkiä, jolloin yllättää itsensä halaamassa tuiki tuntematonta ihmistä.

Yksi hetki oli vuonna 1997 sateen riepottelemalla Olympiastadionilla, kun Antti Sumiala iski maalin. Se halaus ei lämmittänyt pitkään.

Perjantaina 15. marraskuuta 2019 kello 20.48 halailtiin tuttuja ja tuntemattomia Telia 5G Areenan lisäksi suomalaisilla toreilla, ravintoloissa, rivitaloissa, raviradalla, teatterissa, messukeskuksessa ja jopa kirkossa.

Minne ikinä kisakatsomo Suomen ja Liechtensteinin väliseen EM-karsintaotteluun oli kyhätty. Mielikuvitusta riitti.

Mielikuvitusta kisakatsomojen rakentamiseen saa käyttää taas ensi kesänä, kun Suomen miesten A-maajoukkue pelaa jalkapallon EM-kisoissa.

Edellinen on ihan pakko toistaa: Suomen miesten A-maajoukkue pelaa jalkapallon EM-kisoissa. Jalkapallon EM-kisoissa!

Huuhkajien pelaajat käyttivät päävalmentaja Markku Kanervan suihkussa historiallisen voiton jälkeen.

Siitä tulee monille elämän kesä. Kesä, jota on odotettu eri elämänmittaisia aikoja. Tämänkin hetken sai nähdä.

Perjantaina 15. marraskuuta 2019 musta ja kivulias möykky nimeltä suomalainen jalkapallosielu puhdistui ja parani kertaheitolla.

Parasta historiallisessa saavutuksessa on, ettei enää koskaan tarvitse puhua siitä, ettei Suomen miesten A-maajoukkue ole koskaan selviytynyt arvokisoihin.

Suomalainen jalkapallo ei muuttunut tänä kauniina marraskuisena syysiltana, mutta suomalaisen jalkapallon narratiivi muuttui.

Itse pelistä on aivan turha puhua. Huuhkajat hoiti historiallisen saumansa kypsästi. Muu ei kiinnosta tällä hetkellä ketään.

Kaikkien aikojen joukkue

Norjalainen toimittaja kysyi ennen Suomen ja Liechtensteinin välistä ottelua epäuskoisena, pelkäävätkö suomalaiset tosiaan, ettei kisapaikkaa tule.

Oli vaikea kuvailla sitä valtavaa painolastia, jota laji kapeilla harteillaan ennen perjantaita kantoi.

Kyse on myös vellomisesta. Vellominen on kansallisharrastuksemme, jota tietyt ikäluokat harjoittavat. Omakin ikäluokkani.

Näin EM-kisapaikkaa juhlittiin Havis Amandan patsaalla Helsingissä.

Suomalaisen jalkapallon onneksi EM-karsintoja pelaa ihan toinen ikäluokka, joka ei tiedä vellomisesta juuri mitään.

Esimerkiksi Robin Lodin verrattain lyhyen 26 elinvuoden aikana Suomi on voittanut kolme jääkiekon MM-turnausta ja Euroviisut, minkä lisäksi suomalaiset jalkapalloilijat ovat nostelleet Mestarien liigan pokaaleja, pärjänneet eurooppalaisissa pääsarjoissa – ja nyt Suomi on kaiken lisäksi selvinnyt EM-lopputurnaukseen.

Se ei tarkoita, että Huuhkajien pelaajat olisivat kasvaneet ympäristössä, jossa asioilla on tapana aina onnistua. Kaikkea muuta.

Tämä maajoukkue ei ole kokoelma Suomen kaikkien aikojen parhaita pelaajia, mutta se on paras joukkue.

Kisoihin mennyt ryhmä on kasvutarina, jonka sisällä on useita kasvutarinoita.

Huuhkajissa ei ole oikeastaan yhden yhtä pelaajaa, jonka urapolku olisi ollut pelkästään nousujohteinen.

Teemu Pukki on joutunut askeltamaan alas päästäkseen takaisin ylös. Tim Sparv ei lyönyt läpi Southamptonissa. Glen Kamara sai lähteä Arsenalista. Joona Toivio, Paulus Arajuuri, Lod – kaikilla mutkaisia matkoja.

Jopa Lukas Hradecky, jonka nousu näyttää tasaiselta, on kertonut pelänneensä ammattilaisuransa alussa otteluita ja toivoneensa, ettei joutuisi torjumaan tai koskemaan ylipäänsä palloon. Sellaisista lähtökohdista hän torjui Suomen EM-kisoihin.

Teemu Pukki on tehnyt yhdeksän maalia EM-karsinnassa. Maanantaina Suomi kohtaa vielä Kreikan.

Jalkapalloelämä on tehnyt Huuhkajien pelaajat nöyriksi, mutta ei alistuneiksi. Ilman tervettä itsetuntoa ei menestytä maailman kilpailluimmassa urheilulajissa.

Suomen arvokisoihin vienyt joukkue on ryhmä fiksuja nuoria miehiä, joilla on jalat tukevasti maassa.

Pasi Rautiaisen mielestä monista paistaa, että he ovat hyviä ihmisiä, mitä on hankala mitata, mutta helppo allekirjoittaa.

Erityisesti siksi heille suo tämän menestyksen.

Lisää uusia kokemuksia luvassa

Suomen jalkapallossa alkoi perjantaina 15. marraskuuta 2019 uusi aika.

Se alkoi symbolisesti jäähallin vieressä. Jääkiekko on hoitanut vuosikausia kadehdittavan hyvin asioitaan, mutta jalkapallo tulee kovaa perässä.

Vaikka osa jalkapalloväestä on saattanut katsoa Helsingin Manta-patsaan riehakkaita juhlia välillä halveksien, on mielessä ollut vastaava humu omassa suosikkilajissa.

Suomalaisen jalkapallon itsetunto kasvoi EM-paikan myötä roimasti. Ja Leijonat onnitteli Huuhkajia kisapaikasta. Vastakkainasettelu on turhaa.

On myös turha muistuttaa, että jalkapallon EM-kisoihin pääsee melkein 44 prosenttia yrittäjistä. Lajin taso on Euroopassa niin laajaa, etteivät Hollanti, Tanska ja Serbia päässeet edelliseen euroturnaukseen. Ne ovat kovia futismaita.

Suomi on ensimmäistä kertaa selviytyneiden joukossa, toistettakoon se vielä kerran, jos joku ei edelleenkään usko.

Ensimmäistä kertaa päästään odottamaan lopputurnauksen lohkoarvontoja, ensimmäistä kertaa päästään haalimaan lippuja Suomen otteluihin, ensimmäistä kertaa päästään spekuloimaan kuka pääsee kisakoneeseen ja kuka jää rannalle.

Asioita, joita on aina ennen seurattu vähän kateellisina sivusta.

Maamme talous ei tästä lähde nousuun, ei Nokian osake tai välttämättä edes suomalainen jalkapallo. Niihin vaikuttavat aivan eri asiat.

Hetkellistä huumaa turnaukseen meno jalkapalloon tuo. Yhä useampi tyttö- ja poikapelaajia innostuu lajista. Palloliitto saa melkein kymmenen miljoonan rahapotin.

Niiden käyttäminen viisaasti on tärkeää, jotta kisapaikka ei ole pelkkää kaivoon kannettua vettä.

Mutta niitä voidaan miettiä ensi viikolla. Nyt suomalaisen jalkapalloa rakastavan väen on aika juhlia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?