Haluatko paikan päälle kisoihin? Näin pääset käsiksi himoittuihin EM-lippuihin – Suomella tiukat kiintiöt kisastadioneille - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Haluatko paikan päälle EM-kisoihin? Näin pääset käsiksi himoittuihin lippuihin – Suomella tiukat kiintiöt kisastadioneille

Huuhkajat pelasi itsensä ensi kesän EM-kisoihin. Matkustaminen kisakaupunkeihin himottaa takuulla monia suomalaisfaneja.

15.11.2019 22:57

Suomi selvitti tiensä ensimmäistä kertaa jalkapallon EM-kisoihin kaatamalla Liechtensteinin 3–0 perjantai-iltana. Saavutus on historiallinen ja kiinnostus kisalippuja kohtaan on välittömästi kovaa.

Lippuja kisoihin on myyty jo suuri määrä, vaikka karsinnat ovat yhä kesken. Euroopan jalkapalloliitto Uefa sai peräti 19,3 miljoonaa lippuhakemusta ja myi suuren määrän lippuja peleihin viime elokuussa. Lippuja ostaneet fanit eivät siis vielä edes tiedä, mihin otteluihin ovat menossa.

EM-lohkot arvotaan Bukarestissa 30. marraskuuta.

Koska Suomi selvisi EM-kisoihin karsintalohkonsa kautta, aukeaa suomalaisfaneille lipunmyynti-ikkuna 4. joulukuuta. Kaikki lippuhakemukset pitää tehdä suoraan Uefan kautta sen verkkosivuilla. Palloliitto tai Suomen maajoukkueen kannattajayhdistys SMJK eivät vastaa lipunmyynnistä.

Lipun saajat arvotaan hakijoiden kesken. Uefa tiedottaa onnekkaille lipunsaajille, kun arvonnat on suoritettu.

SMJK:lla on kuitenkin roolinsa lippuprosessissa, sillä SMJK:n jäsenille – tai ainakin osalle heistä – tulee etuosto-oikeus joulukuussa myyntiin tulevasta kiintiöstä Suomen kannattajakatsomoon.

SMJK:n tiedotusvastaava Aaro Kuivalainen ei vielä Liechtenstein-ottelun alla tiennyt tarkalleen, miten Uefa pitää huolen SMJK:n priorisoinnin järjestämisestä. Se saattaa olla esimerkiksi koodi, joka syötetään hakemusta tehtäessä.

– Se on selvää, että jonkinlainen kiintiö SMJK:lle tulee, mutta sen suuruus koko Suomen kiintiöstä on vielä epäselvä. Suomen kiintiön koko riippuu stadionin kapasiteetista. Eli lopullinen koko selviää vasta lohkoarvonnan jälkeen kun tiedetään, millä stadioneilla Suomi pelaa, Kuivalainen kertoo.

Kuivalaisen mukaan sen sijaan on selvää, miten SMJK aikoo varmistaa aktiivien pääsyn peleihin parhaaksi katsomallaan tavalla. Nyt on enää turha liittyä jäseneksi helpomman kisalipun toivossa.

– Haluamme suosia niitä, jotka ovat olleet aktiivisimmin mukana (kannattajakatsomossa) Pohjoiskaarteessa kuluvien EM-karsintojen sekä aiemmin Kansojen liigan aikana. Eli heitä, jotka ovat olleet aktiivisimmin juuri tällä matkalla ja ostaneet lipun karsintapeleihin meidän kautta. Itse liittymispäivällä ei ole niin paljoa merkitystä.

Osa SMJK:n jäsenistä on luonnollisesti saattanut katsoa pelejä muissa katsomonosissa. Heille Kuivalainen ei pysty lupaamaan mitään.

– Joku voi kokea tämän epäoikeudenmukaiseksi, mutta me olemme kannattajajärjestö. Kun meidän kautta on ostanut lipun karsintojen aikana kannattajakatsomoon, se on vahva indikaattori, että haluaa olla kannustamassa kisoissa. Joka tapauksessa kaikkien pitää hakea lippuja Uefan kautta, SMJK ei hoida mitään lippu- tai rahaliikennettä, se kaikki integroidaan Uefan järjestelmään.

Lippukiintiö vaihtelee

Palloliiton myynti- ja markkinointijohtaja Mikko Varis kertoo, että suurimpaan osaan kisojen stadioneista maakohtainen kannattajakatsomo on 8 000 paikkaa. Lontoossa, Roomassa ja Münchenissä kiintiö on suurempi, Kööpenhaminassa pienempi. Tarkat kiintiöt näet jutun lopusta faktalaatikosta.

SMJK:n osuus Suomen kiintiöstä määräytynee Variksen mukaan ensi viikolla ja aivan lopulliset suuruudet luonnollisesti vasta 30. marraskuuta pidettävän lohkoarvonnan jälkeen.

Tavallisen ottelulipun lisäksi tulee myyntiin ns. ”Follow my team” eli ”seuraa joukkuettani”-lippu. Se tarkoittaa lippua, joka varmistaa pääsyn pudotuspeliotteluun, jossa fanin suosikkimaa pelaa, jos se sinne saakka selviää. Lipun tarkoitus on varmistaa fanien pääsy oman maansa jatkopeliin, kun pudotuspelivaiheen otteluparit ja ennen kaikkea maa, jossa peli pelataan, ei ole etukäteen tiedossa. Poikkeuksellisesti lippu siis ei ole sidoksissa pelipaikkaan tai päivämäärään vaan joukkueeseen.

Toisin sanoen jos esimerkiksi Suomi selviäisi neljännesvälierään, joka pelataan Kööpenhaminassa, takaisi kyseinen lippu paikan juuri siihen otteluun.

Kaikkiaan EM-kisoihin myydään noin kolme miljoonaa pääsylippua.

Maakohtaiset lippukiintiöt fanikatsomoihin

Lontoo 12 000

München 10 000

Rooma 10 000

Baku 8 000

Bukarest 8 000

Dublin 8 000

Glasgow 8 000

Budapest 8 000

Bilbao 8 000

Amsterdam 8 000

Pietari 8 000

Kööpenhamina 5 000

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?