Havis Amandalla ei kylvetä tänään – perinteinen kansanjuhlan keskittymä on kuivana - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Nyt se on varmaa! Havis Amandan patsaalla ei kylvetä illalla – altaassa ei ole vettä

Julkaistu: 15.11. 14:05

Helsingin Kauppatorilla sijaitseva Havis Amanda -patsas on ollut perinteisesti suurten urheilusaavutusten innostamien kansanjuhlien keskiössä.

Helsingin Kauppatori ja Ville Vallgrenin suunnitelema Havis Amanda ovat nähneet vuosikymmenten varrella yhdet jos toisetkin urheilusaavutusten inspiroimat kansanjuhlat.

Havis Amandassa kylpeminen on muodostunut perinteiseksi, joskin yhä kiistanalaisemmaksi tavaksi juhlistaa suomalaisten menestystä maailmalla. Perjantai-iltana patsaalla ei kuitenkaan kastuta, vaikka Suomi varmistaisi historiallisen jalkapallon EM-kisapaikan Töölössä pelattavassa Liechtenstein-ottelussa, koska allas on jo tyhjennetty vedestä.

Riemun rippeitä maanantaiaamuna kello viisi jääkiekon maailmanmestaruuden jälkeen toukokuussa.

Riemun rippeitä maanantaiaamuna kello viisi jääkiekon maailmanmestaruuden jälkeen toukokuussa.

Vuodesta 1908 asti Kauppatoria vahtineen patsaan kunnosta ollaan kannettu huolta etenkin viime aikoina. Viimeksi keväällä Kauppatorilla juhlittiin kolmatta kertaa jääkiekon maailmanmestaruutta ja patsaan päälle kipusi juhlahumussa hurja määrä väkeä.

Onttoa ja ohuesti päällystettyä pronssipatsasta ei ole suunniteltu kannattelemaan juhlakansan painoa. Helsingin Sanomien jutussa kerrotaan vuosikymmenten varrella haurastuneen patsaan heikkoja kohtia olevan erityisesti sen kaula ja käsivarret.

Helsingin Kauppatorilla oli perjantain aamupäivällä rauhallista.

Helsingin Kauppatorilla oli perjantain aamupäivällä rauhallista.

Muun muassa Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar on ilmaissut huolensa sekä patsaan kunnosta että ihmisten turvallisuudesta kansanjuhlien yhteydessä. Razmyar puhui asiasta jo keväällä jääkiekon maailmanmestaruusjuhlien jälkeen ja kannusti ihmisiä varovaisuuteen myös perjantain historiallisen jalkapalloillan lähestyessä.

– Kyse ei ole siitä, ettemme voisi juhlia, päinvastoin. Niin saa ja pitää tehdä. Mutta jokainen ymmärtää, ettei noin vanha patsas kestä massakiipeilyä, Razmyar sanoi Ilta-Sanomille aiemmin tällä viikolla.

Havis Amanda selvisi ihmeen kaupalla ilman näkyviä vaurioita viime kevään maailmanmestaruusjuhlista.

Havis Amanda selvisi ihmeen kaupalla ilman näkyviä vaurioita viime kevään maailmanmestaruusjuhlista.

Myös Helsingin taidemuseon arkkitehti Klas Fontell on vahvasti Havis Amandan valtaamista vastaan. Hänen mukaansa allas patsaan alla on jo kallistunut, mikä viittaa siihen, että patsaan rakenteet ovat alkaneet antaa periksi.

– On ehdottoman tärkeää, että patsaan päälle ei kiivetä. Patsaan sisäinen rakenne ja perustusten kunto ovat arvailujen varassa. Selvää on ainakin se, että patsaan sisällä oleva rakenne on aikojen kuluessa kärsinyt ja haurastunut, Fontell totesi HS:lle.

Suomi ja Liechtenstein kohtaavat Töölön jalkapallostadionilla perjantaina kello 19. Voitto varmistaisi Suomen miesten maajoukkueelle sen historian ensimmäisen arvokisapaikan.

Kuvituskuva