Hans Backe on yhä katkera potkuistaan – aikoo viimein soittaa illalla Markku Kanervalle - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Huuhkajien ex-valmentaja Hans Backe on yhä katkera potkuistaan – aikoo viimein soittaa Markku Kanervalle

Hans Backe (oik.) oli Suomen A-maajoukkueen luotsi ennen Markku Kanervaa.

Hans Backe (oik.) oli Suomen A-maajoukkueen luotsi ennen Markku Kanervaa.

Julkaistu: 15.11.2019 13:11, Päivitetty 15.11.2019 18:30

Hans Backe aikoo soittaa Markku Kanervalle, kun Suomi on varmistanut historiallisen EM-kisapaikan, ruotsalainen Aftonbladet kertoo.

Hans Backe esiteltiin Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentajana elokuussa 2015. Hänen ajanjaksonsa Suomen luotsina muistetaan parhaiten umpisurkeista tuloksista.

Nyt Huuhkajien tilanne on toinen: voitto perjantai-iltana Liechtensteinista riittää varmistamaan sinivalkoisten historian ensimmäisen arvokisapaikan.

Ruotsalaislehti Aftonbladet haastatteli Backea Suomen futisihmeestä kertovaan laajaan artikkeliinsa.

Markku Kanerva työskenteli Suomen väliaikaisena päävalmentajana ennen kuin Backe astui ruoriin. Mixu Paatelaisen potkujen jälkeen vetovastuuseen nousseen Kanervan johdolla Suomi keräsi jäljellä olleista neljästä ottelusta kahdeksan pistettä.

Backe otti joukkueen komentoonsa vuosien 2015–16 vaihteessa. Hän kertoi Aftonbladetin haastattelussa, että pestin tavoitteina olivat MM-kisat kesällä 2018 ja kesän 2020 EM-kisat.

Vuoden 2016 aikana Suomen maajoukkue ei voittanut yhtäkään ottelua. 11 ottelun saldona oli 9 tappiota, 4 tehtyä ja 22 päästettyä maalia.

Backe erotettiin joulukuussa 2016. Ruotsalainen sai kuulla potkuistaan Palloliiton edesmenneeltä puheenjohtajalta Pertti Alajalta, joka soitti Backelle.

– Hän oli hyvin hermostunut ja sanoi, että päätöksen oli tehnyt hallitus. Minun oli kunnioitettava sitä, mutta se tuntui kummalliselta, sillä meidänhän piti kehittää joukkuetta vuotta 2020 kohti, Backe sanoi nyt.

Backe oli aiemmin urallaan saanut potkut kahdesti. Hän sai lähtöpassit Manchester Citystä ja Meksikon maajoukkueesta, joissa hän työskenteli Sven-Göran Erikssonin apuvalmentajana.

Silti Huuhkajista saadut potkut kirpaisevat Backea yhä – hän pitää sitä uransa pahimpana pettymyksenä.

– Potkujen saaminen Manchester Citystä ja Meksikosta tuntui luonnollisemmalta, niinhän käy kaikille uran aikana. Mutta siitä olen yhä hieman katkera, että niin kävi Suomessa.

– Heikko hallitus ei kestänyt median painetta. Se oli ikävää.

Ruotsin suurin lehti Aftonbladet teki viikonlopun lehteensä 8-sivuisen lukupaketin Huuhkajista. Artikkelin otsikkona on ”Suomalainen EM-kuume”.

Ruotsin suurin lehti Aftonbladet teki viikonlopun lehteensä 8-sivuisen lukupaketin Huuhkajista. Artikkelin otsikkona on ”Suomalainen EM-kuume”.

Backen potkujen jälkeen vetovastuuseen nousi jälleen Markku Kanerva. Backe on vakuuttunut, ettei Suomi voi enää munata nyt saumaansa mennä arvokisoihin. Hän pitää sitä saavutusta Suomelle valtavana ja iloitsee pelaajien puolesta.

– En ole puhunut Markun kanssa. Odotan, kunnes kisapaikka on täysin varma.

Aftonbladet kysyi, mitä Backe aikoo Kanervalla sanoa.

– Onnea, Markku! Hyvää työtä!