Miten Pasi Rautiainen reagoisi Huuhkajien historialliseen EM-paikkaan suorassa tv-lähetyksessä? ”Olen kova poika itkemään”

Pasi Rautiainen on varma Huuhkajien kisapaikasta, mutta saattaa silti kyynelehtiä silti suorassa lähetyksessä.

Pasi Rautiainen tulkitsee pelejä intohimolla Viasatin asiantuntijana.

15.11.2019 10:23

Pasi Rautiainen on huono nukkuja.

Suomalaisen jalkapallon tunteita Viasatin asiantuntijana runebergilaisen runollisesti ja intohimolla tulkitseva Rautiainen tunnustaa käyneensä ylikierroksilla pelaajana ja valmentajana ja käy edelleen tv-kommentaattorina. Siksi uni ei aina tule helposti.

– Valmistaudun matseihin nykyäänkin kuin valmentaja tai jopa pelaaja, mikä on omalla tavallaan sairasta. En tule siinä muuttumaan niin kauan kun hengitän ja puhallan, Rautiainen sanoo.

Ennen Suomen ja Liechtensteinin välistä EM-karsintaottelua, jossa voi ratketa Huuhkajien historiallinen kisapaikka, Rautiainen on kuitenkin levollinen. Tai niin levollinen, mitä Rautiaisen asteikolla ylipäänsä voi olla.

– Sen voin sanoa, että perjantain ja lauantain välisestä yöstä tulee minulle lyhyt, ehkä myös tuliliemen ansiosta. Torstain ja perjantain välisen yön nukun täällä Porvoon puutalossa 11-vuotias Bebek-koira jaloissa rauhallisimman yöuneni, mitä muistan.

Niin luottavainen Rautiainen Suomen kisapaikasta on.

Yksi syy Rautiaisen luottamukseen on hänen entinen pelikaverinsa HJK:sta. Valmentaja Markku Kanerva ei anna missään olosuhteissa kenenkään ajatuksen harhautua muuhun kuin Liechtensteinin voittamiseen.

– Minä samassa tilanteessa saattaisin maalailla jo Stadin yötä ja ”mummotunnelia”. Ne vaarat olisivat ilmassa. Enkä muutenkaan lähde pätkääkään siihen kelkkaan, että mitä jos. Tuo on stabiili joukkue, joka on kulkenut pitkän matkan kimpassa. Homma hoituu perjantaina, Rautiainen lupaa.

– Yritän omalta pieneltä osaltani imeä sitä historiallista fiilistä ja katsoa Olympiastadionia, jossa tämä peli olisi pitänyt pelata. Tuolla ylhäällä se, joka ymmärtää futista ja antaa joskus palkintoja, on käsikirjoittanut hienon tarinan, Rautiainen herkistelee.

Hän ei voi taata, etteikö kyyneleitäkin voitaisi nähdä suorassa lähetyksessä. Ratkaisuottelu esitetään Viasatin lisäksi myös Nelosella.

– Olen kova poika itkemään. Monet itkut on itketty ilosta ja surusta.

Nyt nautitaan! Huuhkajien historiallinen EM-kisapaikka voi ratketa Suomen ja Liechtensteinin välisessä ottelussa perjantaina. Kuvassa tunnelmia Suomi–Armenia-ottelussa Turussa 15. lokakuuta.

Rautiainen uskoo, että Suomen selvitessä EM-turnaukseen hänen mielessään kulkee läpileikkaus kaikesta, mitä on jalkapallossa elämänsä aikana nähnyt.

– Ja mulla on rakas isä, joka tulee näkemään tämän! Hän on vuonna 1934 syntynyt HPS:n ja Vallilan kundi, joka on futaaja henkeen ja vereen. Olen onnellinen, että myös hän saa nähdä tämän.

Isänsä lisäksi hän on onnellinen aikansa ja rahansa käyttäneiden kannattajien puolesta, mutta ennen muuta Rautiainen iloitsee pelaajien vuoksi.

– Kun katson vaikkapa Paulus Arajuurta, mulle tulee valtava lämpö. Voi jumaliut, että on hienoa! Sekin on jostain Nummelan tai Vihdin metsistä lähtenyt ja joutunut tekemään pitkän rundin. Ja nyt se on toppari, joka vie yli 30 yrityksen jälkeen Suomen kisoihin.

– Minulle tulee näistä pojista tunne, että ne ovat hyviä ihmisiä, ja nyt hyvät jätkät saavat palkinnon, Rautiainen vuodattaa.

Suomi–Liechtenstein pe klo 19. Nelonen ja Viasat televisioivat ottelun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?