Näin Huuhkajista puhutaan maailmalla - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Huuhkajat nousi uutiseksi maailmalla – yhdysvaltalaislehti hämmästelee suomalaisten villejä juhlia: ”Riisuvat ja uivat suihkulähteessä”

Julkaistu: 15.11.2019 8:15, Päivitetty 15.11.2019 11:37

Huuhkajat on kuuma puheenaihe kansainvälisestikin. Ryntääkö kansa torille ja suihkulähteeseen, jos Suomi voittaa ja varmistaa tänään EM-kisapaikan?

– Siitä tulee hullua!

Näin otsikoi yhdysvaltalainen sanomalehti The Washington Times uutistoimisto AP:n tekemän jutun, jossa ennakoidaan suomalaisten voitonjuhlia perjantain Liechtenstein-ottelun jälkeen.

Leijonien maailmanmestaruutta juhlittiin railakkaasti. Onko sama meno perjantaina, jos Huuhkajat voittaa?

Huuhkajat on nyt kuuma puheenaihe kansainvälisestikin. Miten tämän kylmän maan kansalaisista koostuva jalkapallojoukkue on nyt ihmeellisesti matkalla EM-kisoihin? Ja mitä nämä hullut suomalaiset sitten keksivätkään, kun kisapaikka varmistuu?

Näihin kysymyksiin maailmalla mietitään vastauksia. HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti päätti heittää lisää vettä myllyyn AP:n haastattelussa.

– Suomalaiset juhlisivat kuin isoilla festivaaleilla. Siitä tulisi hullua.

Ja tarina jatkuu. Toimittajat ovat saaneet kuulla suomalaisesta tavasta juhlistaa jääkiekon maailmanmestaruutta torilla. Sankoin joukoin ja iloliemen voimalla.

– Fanit uhmasivat kylmää säätä samppanjapäissään, riisuivat ja uivat suihkulähteessä ja kiipesivät kuuluisaan Havis Amanda -patsaaseen, yhdessä jutussa kirjoitettiin ja viitattiin Leijonien viime kevään mestaruuteen.

Sitä he eivät sentään onneksi tienneet tai tohtineet mainita, että suomalaiset juhlivat Nuorten Leijonien maailmanmestaruutta samoin keinoin ja samassa paikassa, joskin jäätyneessä suihkualtaassa, keskellä talvea. Silloin oli oikeasti kylmä. Jutussa epäillään suomalaisten säntäävän torille perjantainakin, mikäli kisapaikka ratkeaa.

Nuorten Leijonien maailmanmestaruutta juhlittiin hieman viileämmässä säässä.

Opettaja Kanerva

Mutta miten tämä jalkapalloihme on syntynyt? Onhan Suomella ollut jalkeilla nimekkäämpiäkin maajoukkueita, kuten jutuissa muistetaan kertoa. Tällä kertaa puikoissa kuitenkin on ihmemies, luokanopettaja Markku Kanerva. Kanervan opettajataustaa alleviivataan paksulla tussilla tuhkimotarinan hengen mukaisesti.

– Kanerva rakensi joukkueensa pragmaattisesti. Hän valitsi pelaajia heidän henkilökohtaisten vahvuuksiensa mukaan sen sijaan että olisi noudattanut ennakkoon määriteltyä kaavaa. Hän lähestyy peliä kovan työnteon ja vahvan puolustamisen kautta. Hän nojaa maan parhaaseen pelaajaan Teemu Pukkiin, kuuluu analyysi.

Fanikatsomo Pohjoiskaarteessa ainakin on tunnelma katossa.

Pukin valioliigaseura Norwich osallistuu huuhkajahuumaan Helsingissä pystyttämällä pop up -myymälän Kamppiin ja isännöimällä kisastudiota Korjaamolla. Norwichin markkinointipäällikkö Sam Jeffery kuitenkin muistuttaa The Athleticin haastattelussa karmeasta mahdollisuudesta.

– Olisi karmivaa, jos Suomi ei voittaisi Liechtensteiniä, tai Pukki vaikka loukkaantuisi tai saisi punaisen kortin ensimmäisellä minuutilla.

– Toivottavasti, siis todellakin toivottavasti, kaikki menee hyvin.

Maailmalla julkaistuissa jutuissa vielä muistutetaan tylysti Suomen olevan ainoa pohjoismaa, joka ei ole selvinnyt jalkapallon arvokisoihin. Perjantain jälkeen se ei todennäköisesti enää pidä paikkaansa.

Näin Teemu Pukki loikki Liechtensteiniä vastaan kesäkuun maaottelussa.