Huuhkajat: Kannattajien juhlinta voi vaarantaa EM-paikan: ”Kaikki pelkäävät sitä” - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Huuhkajien historialliseen otteluun liittyy hurja uhkakuva – kannattajien juhlinta voi vaarantaa EM-paikan: ”Kaikki pelkäävät sitä”

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue voi tehdä tänään historiaa Helsingissä, mutta kannattajien reaktiot herättävät suurta huolta Palloliitossa.

15.11.2019 7:37

Huuhkajien pullat ovat uunissa paremmin kuin hyvin ennen perjantaina pelattavaa EM-karsintaottelua.

Vastassa on jalkapallon lilliputti Liechtenstein, jolle Suomi ei ole hävinnyt koskaan.

Huuhkajat voi voitolla varmistaa historiansa ensimmäisen arvokisapaikan.

Huuhkajat voi selviytyä kisoihin tappiollakin, jos myöhemmin samana iltana sekä Armenia että Bosnia häviävät omat karsintaottelunsa.

Tätä ei haluta missään nimessä nähdä Suomen EM-karsintapelissä Liechtensteinia vastaan perjantaina. Brittiseura Middlesbrough’n fanit ryntäsivät kentälle, kun nousu Valioliigaan varmistui toukokuussa 2016.

Pöytä on katettu historialliselle suomalaiselle urheiluillalle. Vain yksi asia huolettaa Palloliitossa, jossa on jo jonkin aikaa seurattu jalkapallon keskustelufoorumeita sydän pamppaillen.

Pitch invasion – katsojien ryntääminen kentälle pelin aikana ja etenkin sen jälkeen pelottaa Palloliitossa monella tapaa.

Pahin skenaario on, että katsojat ryntäävät ottelun jälkeen kentälle ja alkaa niin paha mellakka, jonka johdosta Suomen mahdollinen, suorastaan todennäköinen voitto voidaan rangaistuksena kääntää 0–3-tappioksi.

HIFK:n fanit rynnivät kentälle juhlimaan Stadin derbyn voittoa 2016.

Joskus kannattajat ryntäävät suuren voiton jälkeen kentälle. Suurempaa voittoa ei Huuhkajien historiassa ole, joten pelko on realistinen.

– Kaikki pelkäävät sitä, sillä jos ihmiset alkavat hyppiä kentälle, bileet ovat ohi, koska poliisi voi vetää piuhan seinästä. Siihen loppuu tv-ohjelma ja pelaajat viedään koppiin, jolloin hyvin käyttäytyvät kannattajat eivät saisi ikimuistoista hetkeä joukkueen kanssa, Palloliiton pitkäaikainen vaikuttaja sanoo Ilta-Sanomille.

– Pitch invasioniin liittyy joissakin kannattajien piireissä tiettyä romantiikkaa.

Euroopan jalkapalloliiton Uefan alaisessa ottelussa on äärimmäisen tiukat säännöt. Palloliitto ei kerro, miten paljon ylimääräisiä turvamiehiä ottelussa on ns. normaaliin otteluun verrattuna, mutta liiton pääsihteeri Marco Casagrande korostaa, että varauduttu on.

Poliiseja ja turvamiehiä on paikalla perjantai-iltana Töölön stadionilla.

Myös poliisi on aktiivisesti vastaamassa sekä turvallisuudesta että sääntöjen noudattamisesta ottelussa ja sen jälkeen.

– Liitto ei turvallisuussyistä avaa yksityiskohtaisesti turvajärjestelyitä. Mutta tietyt riskit ovat tiedossa ja niihin pyritään varautumaan keskusteluyhteydellä, hyvällä ennakkosuunnittelulla ja riittävällä turvallisuushenkilömäärällä, Casagrande kertoi.

Marco Casagrande työskentelee Palloliiton pääsihteerinä.

Kentälle ryntääminen saattaa olla joidenkin kannattajien suunnitelmissa, mutta teolla voisi olla raskaat seuraamukset.

– Uefa suhtautuu hyvin vakavasti katsomohäiriköintiin, ja tyypillisesti sanktiona on merkittävä sakko. Karkeissa tapauksissa on lisäksi mahdollista, että seuraavassa Suomessa pelattavassa ottelussa jokin katsomo-osa suljetaan tai peli pelataan kokonaan tyhjille katsomoille, Casagrande kertoi.

– Erittäin vakavissa rikkomuksissa pistemenetys tai ottelun tuomitseminen 0–3-tappioon on ollut mahdollinen.

Tavallisimmin Uefa rankaisee liittoa sakoilla ja joskus rajoittamalla katsojien pääsyä seuraaviin otteluihin.

– Pahimmassa skenaariossa Uefa voisi määrätä, ettei Suomen kannattajilla ole asiaa Suomen seuraaviin virallisiin otteluihin. Jos kentälle ryntäämisiä tapahtuu, pitäisin todennäköisenä, että minimissään jokin osa katsomosta määrätään pidettäväksi suljettuna seuraavassa ottelussa.

Soihtujen tuominen stadionille on kielletty.

Uefan asettama sakko voi maksimissaan olla satatuhatta euroa. Palloliitto toivoo selviävänsä perjantain huumasta ilman mitään sanktioita, mutta pahinkin – jopa pistemenetys tai voiton kääntyminen tappioksi – on mahdollinen.

– En todellakaan halua lähteä spekuloimaan, miten tällaisiin sanktioihin päädyttäisiin. Mieluummin haluan visioida upean jalkapalloillan, Casagrande sanoi.

– On vielä muistettava, että mikäli tilanne katsotaan vaaralliseksi vastustajille, tuomareille taikka kotijoukkueen pelaajille, otteludelegaatti ja tapahtumapäällikkö komentavat joukkueet välittömästi pukukoppiin ja bileet päättyvät siihen. Sitä emme missään nimessä halua nähdä.

EM-kisat pelataan ensi kesä- ja heinäkuussa 12 Euroopan kaupungissa.

Alla olevasta karaokevideosta voit kerrata Oi Suomi on -kannatuslaulun sanat hyvissä ajoin ennen alkuvihellystä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?