Huuhkajien vähättely on loppunut Ruotsissa, kertoo Aftonbladetin toimittaja Jarkko Päiväniemi - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Ruotsalaislehden toimittajan kommentti: Työkaverit naljailivat vuosia suomalaiselle futisintoilijalle – nyt kysellään Suomen ihmeestä

Ruotsin media on huomioinut Teemu Pukin ja muun huuhkajaryhmän menestyskulun jalkapallon EM-karsinnoissa.

Ruotsin media on huomioinut Teemu Pukin ja muun huuhkajaryhmän menestyskulun jalkapallon EM-karsinnoissa.

Julkaistu: 15.11.2019 5:58

Aftonbladetissa työskentelevä Jarkko Päiväniemi kertoo, ettei ole ollut helppoa olla suomalainen futisintoilija Ruotsissa. Nyt kaikki on muuttunut.

Ruotsalaisen jalkapallotoimittajan ajatusmaailmaa vuosien varrelta.

1997: Suomi? Hah hah.

2007: Pöllö… mitä ihmettä?

2016: Backe? Hah hah.

2019: Huuhkajat!

Matka on ollut pitkä ja täynnä monenlaista – 23 vuotta sydämeltään suomalaisena Ruotsin suurimman urheilutoimituksen riveissä on ollut raskas rupeama.

Aina silloin tällöin olen saanut tuulettaa Suomen puolesta, mutta lähinnä sitä on saanut kulkea täällä häntä koipien välissä. Hiihdon MM-kisat 2001 ja useat kiekko-ottelut Torinon olympiafinaalia myöten ovat mielessä synkkinä hetkinä, mutta erityisesti kyyti on ollut kylmää kuningaslaji jalkapallossa.

Maailman rakastetuimmassa ja seuratuimmassa urheilumuodossa Suomi ei ole päässyt eroon pikkuveljen asemastaan jatkuvasti eri arvokisoissa pelaavan Ruotsin rinnalla.

Suomalaista jalkapalloa käsittelevät artikkelit Aftonbladetin vaaleanpunaisilla sivuilla on pystynyt laskemaan melkein yhdellä kädellä. Sisältökin on hyvin muistissa. Hämmästyttävä oma maali Unkaria vastaan, muutama yllätystulos epävirallisissa talvimaaotteluissa, HJK:n pelit eurocupeissa tuntemattomia itäeurooppalaisia joukkueita vastaan Roman Eremenkon huumekäryllä ja Hasse Backen surkeilla maajoukkuetuloksilla kruunattuna.

Myös joukkueen lempinimeä on ihmetelty toimituksessa lukemattomia kertoja.

– Se on Huuhkajat, koska kentälle lentänyt pöllö keskeytti maaottelun Belgiaa vastaan vuonna 2007. Lintu istui yläriman päällä Olympiastadionilla. Ja Suomi voitti pelin 2–0. Hiffaatteko?

– Vai niin, on kuulunut vastaus.

Ehkä ihmettelyä ja hohottelua pitää ymmärtää, kun täällä on seurattu samaan aikaan Zlatanin maailmanvalloitusta ja sitä, kuinka Ruotsi on tavalla tai toisella pelannut itselleen paikan melkein joka kerta eri lopputurnauksiin.

Siksi olen välillä hiipinyt hakemaan hartiat lysyssä kahvia automaatilta ja tuntenut rakkaiden kollegojen pilkkaavat katseet selässäni.

Ymmärrätte varmaan, miksi Huuhkajien viime vuoden esitykset ovat tuntuneet suoraan sanottuna ihmeeltä.

Jo Markku Kanervan ryhmän esitykset Kansojen liigassa nostattivat kulmakarvoja täällä, sitä seurannut ”Pukkiparty” vielä enemmän ja nyt saa jatkuvasti vastailla kysymyksiin, mitä ihmettä Suomessa on tapahtunut.

Voin tunnustaa, että on ollut nautinto kertoa yksityiskohtia A-maajoukkueen esityksistä ja yrittää avata laajemmin sitä, miksi Suomi on pelannut niin hyvin.

Nyt kun Suomi on tekemässä historiaa, Aftonbladet ja lehtemme urheilutoimitus Sportbladet on valmiina.

Toimittaja Stefan Holm on kasannut Helsingissä tekemissään erikoishaastatteluista kahdeksan sivun jättipaketin Huuhkajista viikonloppujulkaisuumme.

Kaiken lisäksi Suomen ja Liechtensteinin välinen ratkaisupeli alkaa täällä Ruotsissa kuudelta – melkein kolme tuntia ennen Ruotsin vierasottelua Romaniaa vastaan. Ehdimme siis hehkuttaa naapurin onnea reippaasti ennen kuin Ruotsi varmistanee oman kisalippunsa.

Loppuun vielä toive: toivottavasti Huuhkajat arvotaan Ruotsin kanssa samaan lohkoon EM-kisoissa. Silloin täällä huomataan, että huuhkaja on upea ja pelottava lintu!

Jarkko Päiväniemi, 51, työskentelee Ruotsin suurimmassa sanomalehdessä Aftonbladetissa.

Kuvituskuva
Kuvituskuva
Ruotsin suurin lehti Aftonbladet teki viikonlopun lehteensä 8-sivuisen lukupaketin Huuhkajista. Artikkelin otsikkona on ”Suomalainen EM-kuume”.

Ruotsin suurin lehti Aftonbladet teki viikonlopun lehteensä 8-sivuisen lukupaketin Huuhkajista. Artikkelin otsikkona on ”Suomalainen EM-kuume”.