Huoltajalegenda Gunnar Yliharjun pysäyttävät sanat – ”Jos Suomi menee EM-kisoihin, voin kuolla rauhassa” - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

”Jos Suomi menee EM-kisoihin, voin kuolla rauhassa” – huoltajalegenda Gunnar Yliharjun, 79, sanat pysäyttävät

Gunnar Yliharju aloitti Suomen A-maajoukkueen huoltajana vuonna 1969 ja on nähnyt sinivalkoisen futiksen nousut ja laskut lähietäisyydeltä.

Huuhkajien EM-paikan varmistuminen olisi todella iso asia maajoukkueen pitkäaikaiselle huoltajalle Gunnar Yliharjulle (pikkukuvassa).­

14.11.2019 13:52

Moni tv-katselija hämmentyi keskiviikkona katsellessaan A-studion jalkapallokeskustelua. Ohjelman tekijät olivat käyneet kuvaamassa Suomen Palloliiton pitkäaikaisen huoltajan Gunnar Yliharjun vierailua Telia 5G Areenalla.

Haastattelun yhteydessä Yliharju totesi, että mikäli Suomi selviytyy ensi kesänä pelattavaan EM-lopputurnaukseen, hänen elämänsä on saanut täyttymyksen.

– Se on niin mahtava 80-vuotislahja, että voisi sanoa melkein että voisi tyytyväisin mielin tästä maailmasta mennäkin, kun se on saatu, mitä on haluttu, niin kova juttu se on, Yliharju sanoi.

Ilta-Sanomat tavoitti Yliharjun torstaina ja tiedusteli tarkemmin 79-vuotiaan jalkapallopersoonan mietteitä A-maajoukkueen vaiheista ja EM-näkymistä.

– Lausuntoni saattoi herättää kummastusta, mutta olen jo ylittänyt iän, joka on vuonna 1940 syntyneiden miesten odotettu elinikä, Yliharju sanoo.

Hänen elämänarvoissaan jalkapallo on erityissijalla ja Suomen maajoukkueet sydämenasia. Siksi Huuhkajien arvokisapaikka olisi vuosikymmeniä kestäneiden odotusten täyttymys.

– Jos Suomi menee EM-kisoihin, voin kuolla rauhassa, Yliharju sanoo.

”Pulla” Laaksosen seuraaja

Helsingissä kasvanut Yliharju pelasi nuorena Gnistanissa ja toimi sen jälkeen PK-35:ssä ja HPS:ssä. Seuratyö vei Palloliiton Helsingin piirin toimintaan, josta hänet löydettiin A-maajoukkueen huoltajaksi vuonna 1969.

– Palloliiton ja piirin toimistot olivat tuolloin samassa talossa Bulevardi 28:ssa. Kun A-maajoukkueen pitkäaikainen huoltaja Olavi ”Pulla” Laaksonen oli lopettelemassa hommia, he tarvitsivat uuden kaverin ja kysyivät minua, Yliharju kertoo.

HPS:n edustajana Gunnar Yliharju pääsi mukaan Palloliiton toimintaan. Kuvassa vuonna 1967 Yliharju (vas.), pääsihteeri Erkki Poroila, Mikko Kujala ja Esko Piipponen.­

Myös päävalmentajan nimi oli Olavi Laaksonen, mutta hän oli turkulainen.

– ”Ola” hyväksyi minut, ja alku olikin mainio, koska voitimme kesäkuussa 1969 MM-karsintaottelussa Espanjan 2–0.

Vuonna 1970 Yliharjusta tuli Helsingin Puhelinyhdistyksen (nykyinen Elisa) päätoiminen pääluottamusmies, mutta työn ohella hän toimi A-maajoukkueen ja nuorisomaajoukkueiden huoltajana vuosikymmenten ajan.

Siviilityöstään hän jäi eläkkeelle jouluna 2002.

– Sen jälkeen oli vielä enemmän aikaa huoltajan hommiin.

Vuonna 2003 Yliharju vastasi ”Vintiöiden” huoltamisesta Suomessa järjestetyissä 17-vuotiaiden MM-kisoissa.­

Vuonna 2003 Yliharju reissasi normaalia enemmän, kun 17-vuotiaiden MM-kisoihin valmistautunut Vintiö-joukkue haki ottelutuntumaa ympäri maailmaa.

– Siitä joukkueesta ei ole enää ketään mukana nykyisessä A-maajoukkueessa, Yliharju miettii.

Nokkosia Pukin housuihin

Huoltajavuosinaan Yliharju oppi tuntemaan lähes kaikki suomalaiset huippupelaajat. Valtaosaan hän törmäsi pelaajien ollessa juniori-iässä uransa alkutaipaleella. Muistoja on esimerkiksi Teemu Pukista.

– Teemu oli rauhallinen kaveri kentän ulkopuolella ja usein kentälläkin.

Yliharju yritti ärsyttää hyökkääjää, jotta tämä olisi viheriöllä räväkämpi.

– Muistan, kuinka sanoin hänelle kerran, että pitääkö huoltajan laittaa nokkosia sun housuihin, jotta olet kentällä aggressiivisempi, Yliharju naureskelee.

– Hienoa, että hän kasvoi myöhemmin urheilijaksi.

Gunnar Yliharjun elämä on pyörinyt jalkapallon ympärillä vuosikymmenten ajan.­

A-maajoukkueen kanssa hän koki lukuisia tappioita, mutta myös makeita voittoja. Vahvin muisto on jäänyt Lausannesta syyskuulta 1997.

– Sveitsin voittaminen vieraissa antoi pelaajille uskoa tulevaan. Pelin jälkeen tunnelma oli katossa pukukopissa, kun mahdollisuudet MM-kisoihin olivat olemassa ennen karsinnan päätösottelua Unkaria vastaan.

Unkaria ei sitten lopulta voitettu. Seuraavan kerran oltiin lähellä kisapaikkaa syksyllä 2007, jolloin Roy Hodgsonin valmentama joukkue haki karsinnan päätöskierroksella voittoa Portugalista.

– Olin paikalla katsojana, ja kyllä se oli pienestä kiinni, Yliharju sanoo.

Paikalla vieraspeleissä

Sen jälkeen futiseläkeläinen on joutunut pettymään lukuisia kertoja, kunnes Markku Kanerva on onnistunut viemään Suomen arvokisojen portille.

– Parempi myöhään kuin ei koskaan, Yliharju pohtii.

Hän toivoo kisapaikan ratkeavan jo perjantaina, jotta historiallinen hetki tapahtuisi kotiyleisön edessä.

– Mutta on minulla liput Kreikka-otteluunkin.

Yliharju on käynyt katsomassa kaikki Huuhkajien vieraspelit tässä karsinnassa. Matkaseurana on ollut toinen pitkän linjan maajoukkuehuoltaja Kai ”Monni” Kyntölä.

– Pelaajat voittavat otteluita, mutta myös taustatiimin työ on tärkeää, Yliharju muistuttaa joukkuelajien lainalaisuuksista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?