Huuhkajat: Alasarjapelejä mutaisilla kentillä tahkoava Liechtensteinin varakapteeni uhoaa - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Alasarjapelejä mutaisilla kentillä tahkoava Liechtensteinin varakapteeni uhoaa Huuhkajille: ”Haluamme pilata juhlanne!”

Osteopaatti Martin Büchel ei aio päästää Suomea vähällä, kun hän esiintyy perjantaina Liechtensteinin maajoukkueessa.

Julkaistu: 14.11.2019 9:02

Liechtensteinin varakapteeni Martin Büchel työskentelee osteopaattina ja pelaa normaalisti mutaisilla kyläkentillä. Perjantaina hän aikoo pysäyttää Suomen juhlat.

Perjantaina on se päivä, jota Martin Büchel on odottanut.

Maaottelu täydellä stadionilla ja vastassa nälkäinen suosikki, jonka altavastaaja Liechtenstein voi kampata.

– Tiedämme Suomen tilanteen. Odotamme vaikeaa peliä ja uskomatonta tunnelmaa. Ihmiset valmistautuvat jo isoihin juhliin, mutta valitettavasti me aiomme olla juhlien pilaaja, Büchel sanoo itsevarmasti Ilta-Sanomien haastattelussa.

Liechtensteinin varakapteeni ei vähättele futiskääpiön mahdollisuuksia. Tänä syksynä vain 38 000 asukkaan alppimaa onnistuikin jo pelaamaan 1–1-tasapelit Kreikkaa ja Armeniaa vastaan – ja samaa reseptiä se kokeilee Helsingissäkin.

– Olemme joukkue, joka puolustaa tiiviisti. Ja kun saamme vastahyökkäyksen, haluamme käyttää paikkamme hyväksi, Büchel kertoo.

32-vuotiaalle keskikenttäpelaajalle Suomi-ottelu on kohokohta, kuten kaikki maaottelut ovat. Büchelin seurajoukkue Red Star Zürich on Sveitsin nelossarjalainen, joten arjessaan hän pelaa mutaisilla kyläkentillä pikkuseuroja vastaan.

– Onhan se absurdia. Viikonloppuna pelaan ehkä sadan katsojan edessä jotain nimetöntä seuraa vastaan. Muutama päivä myöhemmin vastassa voi olla Italia tai Espanja. Seison mylvivän stadionin pelaajatunnelissa, ja kun katson sivulleni, tunnen kaikki kasvot MM-kisoista ja Mestarien liigasta, Büchel kuvailee nauraen.

Liechtensteinin Martin Büchel yritti pysäyttää Suomen Glen Kamaran kesäkuun EM-karsintapelissä Vaduzissa. Perjantaina Büchel yrittää pysäyttää Huuhkajat Helsingissä.

Nämä pienet välähdykset maailmanluokan futista ovat kuuluneet hänen arkeensa jo 15 vuoden ajan. Vaduzilaispelaaja nousi Liechtensteinin maajoukkueeseen jo 17-vuotiaana, kaksi vuotta myöhemmin hän allekirjoitti ammattilaissopimuksen FC Zürichiin. Ura ei kuitenkaan kunnolla auennut, ja niin Büchel etsi toisen tien.

– Olin aina kiinnostunut lääketieteestä. Omalla pelaajaurallani minulla oli monimutkaisia vammoja kuten selkävaivoja ja häpyluun tulehdus, ja osteopaatti osasi niissä aina auttaa. Joten halusin osteopaatiksi. 25-vuotiaana päätin rakentaa itselleni toisen ammatin, ja niin aloin opiskella osteopatiaa Münchenissä, hän kertoo.

Büchel myöntää, ettei pysty sulkemaan ammattisilmäänsä kentälläkään. Pelin tuoksinassa hän huomaa usein, että vastustajan pelaajalla on epätasainen juoksutyyli tai vino lantio, ja osteopaatin hoidolle olisi tarvetta.

Liechtensteinin maajoukkuepelaaja Martin Büchel työskentelee sveitsiläisen FC Zürichin osteopaattina. Tässä hän hoitaa Fabian Rohneria.

Arjessaan hän saakin hoitaa jalkapalloilijoita, sillä Büchel työskentelee osteopaattina entisessä seurassaan FC Zürichissä. Aamupäivisin hän hoitaa loukkaantuneita pelaajia, iltapäivisin vuorossa ovat terveet pelaajat, joita hän hoitaa ennaltaehkäisevästi.

– Olen tyytyväinen nykyiseen elämääni. Teen päivät töitä harjoituskeskuksessa, illalla ajan usein oman joukkueeni treeneihin ja sitten kotiin. Ja aina muutamien viikkojen välein saan nauttia maaotteluista, Büchel kertoo.

Liechtensteinin maajoukkuepelaaja Martin Büchel työskentelee sveitsiläisen FC Zürichin osteopaattina. Tässä hän hoitaa Fabian Rohneria.

Vaikka hän ja suurin osa liechtensteinilaispelaajista on amatöörejä, maajoukkueessa pyritään ammattimaisuuteen. Otteluihin valmistaudutaan huolella käymällä läpi videoanalyysiä ja treenaamalla taktiikkaa – mutta silti futiskääpiö häviää suurimman osan otteluistaan.

– Ollakseni rehellinen en ole yhtä pettynyt, jos häviän maajoukkuepelin kuin seurajoukkueeni ottelun. Koska olemme vain niin pieni maa, yleensä selvä altavastaaja. Ei häviämiseen kunnolla totu, muttei ole niinkään, että rikon tappion jälkeen kopissa kaikki huonekalut, Büchel naurahtaa.

Perjantaina hän haluaa napata pisteitä, mutta myöntää samalla tuntevansa sympatiaa Suomea kohtaan:

– Jos en itse pelaisi, toivoisin, että Suomi saa kisapaikan. Ystävystyin pelaajavuosina kahden suomalaisen kanssa, Hannu Tihisen ja Veli Lammen, ja olen oppinut tykkäämään suomalaisesta mentaliteetista, Büchel kertoo, mutta alleviivaa vielä:

– Tästäkin huolimatta haluamme olla perjantaina juhlien pilaaja!

Suomi kohtaa Liechtensteinin Helsingissä perjantaina kello 19.00 alkavassa ottelussa. Voitto varmistaisi Suomelle historiallisen EM-kisapaikan.