Nasima Razmyar toivoo futisjuhlijoilta järkeä - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Apulaispormestari Nasima Razmyar huolestui legendaarisen patsaan kohtelusta Leijonien kultajuhlissa – toivoo juhlijoilta nyt järkeä: ”Ei ole ennen tajuttu”

Nasima Razmyar toivoo juhlivan urheilukansan varovan haurasta Havis Amanda -patsasta futishuuman keskelläkin.

Apulaispormestari Nasima Razmyar toivoo urheilukansan varovan Havis Amanda -patsasta futishuumassa.­

13.11.2019 6:53

Suomen urheiluhistoriassa voi kääntyä perjantaina uusi sivu, kun jalkapallomaajoukkueella eli Huuhkajilla on mahdollisuus varmistaa Helsingissä kaikkien aikojen ensimmäinen arvokisapaikkansa.

Portit ensi kesänä pelattaviin EM-kisoihin aukeavat varmasti, jos Suomi voittaa perjantai-illan karsintaottelussaan selvästi heikomman Liechtensteinin.

Merkittäviä kansallisia voittoja on juhlittu usein Helsingin keskustan Havis Amandalla eli vuonna 1908 Kauppatorin laidalle pystytetyllä suihkulähteellä, jonka keskellä on alastonta naista esittävä Manta-patsas. Lähteessä ilakoivasta urheilukansasta on otettu useita ikonisia kuvia.

111-vuotiaan patsaan ikä on kuitenkin tehnyt tehtävänsä. Toukokuussa Suomen jääkiekkomaajoukkueen MM-kultaa juhlittiin sen verran railakkaasti, että Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar ilmaisi huolensa patsaan kunnosta.

Razmyar, 35, toivoi tuolloin, että urheilufanien juhlille löytyisi joku muu paikka. Ulostulo aiheutti runsaasti keskustelua.

– Kyse ei ole siitä, ettemme voisi juhlia, päinvastoin. Niin saa ja pitää tehdä. Mutta jokainen ymmärtää, ettei noin vanha patsas kestä massakiipeilyä, Razmyar sanoo nyt.

Pronssipintainen ja ontto patsas on Razmyarin mukaan erittäin hauras.

– Patsaaseen ei onneksi tullut kevään juhlissa näkyviä vaurioita, mutta kerta se olisi ensimmäinenkin, kun jokin hajoaa.

”Ei patsaan ympärille kannata tehdä mitään aidoitusta”

Razmyarin mukaan kaupunki ei aio suojata patsasta mahdollisissa jalkapallojuhlissa vaan luottaa urheilukansan harkintakykyyn. Suomen peli näytetään Helsingin Kansalaistorilla, jonne odotetaan isoa määrää ihmisiä. Razmyar uskoo, että iso osa juhlinnastakin keskittyy sinne.

– On kuitenkin ihan selvää, että myös Kauppatori ja koko Helsingin keskusta ovat juhlijoiden käytössä. Ei patsaan ympärille kannata tehdä mitään aidoitusta. Minusta se ei ole tarkoituksenmukaista.

– Toivon, että edellisestä keskustelusta on jäänyt joku jälki.

Razmyarin huolestunut viesti sai keväällä paljon huomiota ja ymmärrystä.

– Tätä ei ole ehkä ennen tajuttu, kun Mantalle meno on kuulunut automaattisesti voittamisen meininkiin. Kun sanoin tämän ääneen, ihmiset ajattelevat ehkä kahdesti, kannattaako juuri tämän patsaan päälle kiivetä, kun tarjolla on koko Kansalaistori ja Kauppatori, jossa voi hyppiä, riehua ja nauttia.

Razmyar korostaa toivovansa Huuhkajien voittoa ”järjettömän paljon”.

– Tämä on varmasti kansanjuhla, jota jokainen meistä on odottanut. Ajattelin aikoinaan, voimmeko voittaa koskaan Euroviisuissa. Se toteutui. Toinen kysymys oli, voiko Suomi päästä jalkapallon arvokisoihin. Jos niin käy, sitä on syytä juhlia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?