Armenialaismies heitti räjähteen suomalaiskannattajien keskelle Huuhkajien ottelussa – paljasti kuulusteluissa syyn teolleen - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Armenialaismies heitti räjähteen suomalaiskannattajien keskelle Huuhkajien ottelussa – paljasti kuulusteluissa syyn teolleen

Armenialaismies otettiin kiinni heti tapahtumapaikalla Turussa.

Julkaistu: 13.11.2019 5:57

Esitutkintapöytäkirja paljastaa, miksi armenialaiskannattaja heitti räjähteen suomalaiskatsojien keskelle Huuhkajien EM-karsintaottelussa 15. lokakuuta.

Suomen EM-karsinta jatkui voittoisasti 15. lokakuuta Turussa ottelulla Armeniaa vastaan.

3–0-voiton riemua kuitenkin latisti ikävä tapahtuma, kun suomalaiskatsojien katsomonosaan heitettiin voimakas paukkupommi kesken ottelun.

Räjähdyksessä loukkaantui yksi suomalainen.

Poliisi pidätti epäillyn räjähteen heittäjän kesken ottelun. Kuulusteluissa 24-vuotias armenialaismies tunnusti heittäneensä räjähteen suomalaiskatsojien joukkoon. Hän sanoi, että kyseessä oli kaupasta ostettu ilotulite.

Mies on edelleen vangittuna, ja hänelle on määrä lukea syytteet 28. marraskuuta. Epäilty on vastustanut vangitsemista, koska hän ei pidä tekojaan erityisen vakavina ja hän on kuulusteluissa korostanut, ettei hänellä ollut vahingoittamistarkoitusta.

Aina mukana räjähteitä

Armenialaismies kertoi poliisille, että kannattajaryhmillä on aina mukanaan vastaavia räjähteitä. Hän kertoi kuulusteluissa, että ottelun tapahtumat suututtivat hänet niin, että hän päätti heittää sytyttämänsä räjähteen.

Mies oli korostanut kannattajajoukolle olleen erittäin tärkeää, että Armenia voittaisi ottelun.

Hän on kuulusteluissa korostanut, että hänellä on Armeniassa elätettävänä iäkäs äiti ja sisaruksia, eikä Armeniassa ole minkäänlaista sosiaaliturvaa.

Vangitsemisen perusteena on, että epäillyn rikoksen ankarin rangaistus on vähintään vuosi vankeutta, ja viranomaisilla on syytä epäillä miehen karkaavan ennen oikeudenkäyntiä.

Tutkintapöytäkirjan mukaan poliisi ei ole pystynyt selvittämään, millaisesta räjähteestä on kyse. Syytetyn mukaan kyse oli kaupasta ostetusta ilotulitteesta, mutta yhdellä uhrilla oli sirpalevamma jalassaan, eikä ilotulitteilla ole poliisin mukaan tapana sirpaloitua.

Poliisin esitutkinta-aineiston mukaan mies oli saapunut kannustamaan Armeniaa noin 60 armenialaisen joukossa linja-autolla. Mies oli kuulusteluissa kertonut kuljettaneensa räjähteen mukanaan Armeniasta ja salakuljettaneensa sen katsomoon.

Räjähde aiheutti paljon vahinkoa

Kesken ottelun heitetty räjähde säikäytti pahoin suomalaiskannattajia.

Yksi pahasti säikähtäneistä katsojista oli 12-vuotias pääkaupunkiseudulla asuva poika, joka oli saanut otteluun pääsylipun ennakkolahjaksi lähestyvien syntymäpäiviensä kunniaksi. Hän oli ottelussa äitinsä kanssa.

– Aluksi säikähti, kun mietti, että mitä oikein tapahtui. Sitten homma vähän laantui, mutta alkoi taas vähän pelottaa, kun ihmisiä lähti pois katsomosta. He sanoivat, että korviin sattui, 12-vuotias jalkapallojuniori kertoi Ilta-Sanomille.

Suomi voitti ottelun Fredrik Jensenin ja Teemu Pukin (2) tekemillä maaleilla.

Suomella on mahdollisuus varmistaa pääsy EM-kisoihin voittamalla Liechtenstein perjantaina Helsingissä. Ottelu alkaa kello 19.