Kommentti: Markku Kanerva puhuu läpiä päähänsä – nuori suurlupaus ottaa oikealla tavalla mallia Kristian Vesalaisesta - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Markku Kanerva puhuu läpiä päähänsä – nuori suurlupaus ottaa oikealla tavalla mallia Kristian Vesalaisesta

Nuorisomaajoukkueiden palveleminen ei ole mikään ammattiurheilijan itsetarkoitus, kirjoittaa Janne Oivio.

Marcus Forss (oik.) valitsi jälleen seurajoukkueensa Pikkuhuuhkajien sijaan.

7.11.2019 16:54

Marcus Forss on yksi Suomen jalkapallon kuumimmista nuorista nimistä. 20-vuotias hyökkääjä paukuttaa hurjaan tahtiin maaleja lainaseurassaan AFC Wimbledonissa Englannin Ykkösliigassa.

Forss puhuttaa myös Palloliitossa, sillä hän ei ole osallistunut juuri lainkaan alle 21-vuotiaiden maajoukkuepeleihin viime aikoina. Forss haluaa keskittyä seurajoukkueuraansa ja jättää jälleen marraskuussa nuorisomaajoukkuepelit väliin.

Huuhkajien nokkamies Markku Kanerva lähetti keskiviikkona tiukan viestin 20-vuotiaalle Forssille, joka varmasti jo ajatteli maalivireensä johtavan jopa A-maajoukkueen porteille.

– Haluan pelaajalta tiettyä sitoutumista ja halua näyttää, että hän haluaa edustaa Suomea, Kanerva latasi.

Kanerva esiintyy usein hyvin varautuneesti eikä jyrise julkisuudessa kuin Hannu Jortikka tai Juhani Tamminen. ”Riven” mittapuulla tuo on kova ukaasi, jossa kaivataan sitoutumista sinivalkopaitaan muun edellä – tai muuten...

Aiemmin syksyllä Pikkuhuuhkajien valmentaja Juha Malinen muotoili turhautumisensa Forssin tilanteesta erittäin tarkasti. Suurlupausta ei haluta suututtaa, mutta samalla Palloliitossa kiukuttaa, etteivät nuorisomaajoukkuetehtävät kiinnosta. Ymmärrän turhautumisen, mutta he ovat väärässä.

Lisäksi tämänhetkinen retoriikka, jossa ikään kuin sivulauseessa asetetaan Forssin sitoutuminen maajoukkueeseen kyseenalaiseksi, on paitsi haitallista pelaajalle niin myös myrkyllinen esimerkki tulevaisuutta ajatellen. Monen pelaajan karvat nousevat pystyyn, kun lukevat tuollaisia puheenvuoroja.

Marcus Forss on auttanut kauden surkeasti aloittaneen Wimbledonin taisteluun sarjapaikastaan.

Mallia Vesalaisesta?

Tilanne ei ole Forssillekaan helppo. Hän saa vihdoin vastuuta aikuisten peleissä Englannissa, eikä Ykkösliiga ole mikään turistisarja.

Englannin kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla ei pidetä lainkaan maajoukkuetaukoa, joten Forss olisi poissa Wimbledonin peleistä jos hän lähtisi Pikkuhuuhkajien mukaan. Väliin jäisi nyt varmuudella ainakin kaksi tärkeää ottelua.

Tämä taas olisi Forssin oman uran kannalta vahingollista. Pahimmillaan hän voisi pudota seurassa nokkimisjärjestyksessä, jos samasta pelipaikasta kisaavat pelaajat onnistuisivat hyvin hänen ollessa poissa. Forss ei ole urallaan vielä siinä tilanteessa, että hän voisi aikuisten tasolla olla varma jokaisesta peliminuutistaan.

Tilanne muistuttaa hieman viime talven kiekkokohua Kristian Vesalaisen ympärillä nuorten MM-kisojen aikaan. Kisat jo aiemmin kolunnut Vesalainen ymmärsi, että hänen kehitykselleen aikuisten pelit Jokereissa ovat tärkeämpiä kuin kovatkin juniorimatsit.

Joskus fanien tai liiton miesten voi olla vaikea tätä hyväksyä, mutta urheilijat eivät elä lajiliitolleen. En epäile sekuntiakaan etteikö Forss haluaisi edustaa Suomea kuten Kanerva vaatii, mutta hän ei ehkä näe juniorimaajoukkueen edustamista yhtä tärkeänä. Tämä pitäisi nähdä myös liitossa, vaikka se aiheuttaisikin joidenkin pelaajien kohdalla imagotappioita. On päivänselvää, että Forssin henkilökohtaisen uran kehitys palvelee aikanaan myös maajoukkueen kehittymistä.

Yksi asia pitäisi tajuta jokaisessa suomalaisessa maajoukkueessa ympäri lajikartan: vain yhdellä maajoukkueella on merkitystä: edustusjoukkueella. Juniorimaajoukkueiden tehtävä on toimia nuorten kehityksen avittajina, ei toisin päin. Joskus on pelaajan eduksi olla niistä pois, kuten Forssin tapauksessa on. Tämän ei pitäisi johtaa ukaaseihin.

Forss ei ole itsekäs, vaan ainoastaan älykäs. Jokainen maali, jonka hän paukuttaa Wimbledonille, sataa aikanaan myös Huuhkajien laariin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?