Vakuuttava listaus kertoo, kuinka lähellä Huuhkajien EM-unelman toteutuminen todella on

Julkaistu:

Huuhkajat
Huuhkajien ratkaisuottelun vastustaja Liechtenstein on koko jalkapallohistoriansa aikana voittanut vain kaksi karsintaottelua vieraskentällä.
Huuhkajat pelaa 15. marraskuuta Suomen jalkapallohistorian toistaiseksi tärkeimmän ottelun.

Jos Liechtenstein kaatuu Töölön jalkapallostadionilla Helsingissä, Suomi selviää ensimmäistä kertaa EM-lopputurnaukseen.

Toki EM-paikka voi varmistua myös J-lohkon päätöskierroksella tai Italian suosiollisella avustuksella, mutta piskuisen Liechtensteinin pitäisi kaiken järjen mukaan olla suupala Huuhkajille.

Kuten alla olevasta listauksesta selviää, Liechtensteinin menestys kilpailullisissa otteluissa vieraskentällä ei ole ollut kaksista.

Vuonna 1994 alkaneen karsintahistoriansa aikana Liechtenstein on pelannut yhteensä 66 kertaa vieraissa EM- ja MM-karsinnoissa sekä Kansojen liigassa. Näistä otteluista se on hävinnyt 60. Tasapelejä on neljä ja voittoja kaksi.Liechtenstein on voittanut vieraskentällä Luxemburgin vuonna 2004 ja heti perään Moldovan vuonna 2014.

Tasapeliin asti se on yltänyt Islantia, Azerbaidzhania, Liettuaa ja Kreikkaa vastaan. Vieraspisteistä viimeisin tuli näistä EM-karsinnoista. Kreikan kohtalo toimii itse asiassa hyvänä varoituksena Suomelle: vaikka tilastot ja historia ovat vahvasti Huuhkajien puolella, jalkapallo-ottelut ratkaistaan kentällä eikä paperilla.
Suomella on toki omaakin synkkää Liechtenstein-historiaa, josta ammentaa varoittavia esimerkkejä.

Syyskuussa 2009 Vaduzissa pelatussa MM-karsintaottelussa Huuhkajat jäi Liechtensteinia vastaan 1–1-tasapeliin. Jari Litmasen viimeistelemä Suomen maalikin syntyi kyseenalaisesta rankkarista, jonka vihelsi vedonlyöntimafian lahjoma bosnialaistuomari Novo Panic.

Turussa 2017 pelatussa ystävyysottelussa Liechtenstein puolestaan haki 1–1-vierastasapelin, joka sai suomalaiset jalkapallokannattajat turvautumaan mustaan huumoriin.

– Suomen jalkapallomaajoukkue taisteli tasapelin Liechtensteinia vastaan. Väkiluvultaan jälkimmäinen on vähän suurempi kuin Kerava, kirjailija Jari Tervo kirjoitti Twitteriin tuolloin.

Vastaavaa vinoilua on luvassa tuhatkertaisesti, mikäli Suomi ei voita Liechtensteinia 15. marraskuuta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt