Kommentti: Huuhkajien hyljeksitty ”pullukka” Petteri Forsell korjasi yhdessä iltapäivässä emiiri Jari Litmasen aiheuttamat Qatar-sotkut

Julkaistu:

Kommentti
Tarvittiin suomalaisen jalkapallon outolintu ja omien polkujensa kulkija Petteri Forsell korjaamaan ”Kuningas” Jari Litmasen aiheuttama pr-tappio, kirjoittaa urheilutoimituksen esimies Vesa Rantanen.
Suomalainen jalkapallo elää historiansa upeinta aikaa.

Paikka lopputurnauksessa on niin lähellä, että iso osa viime päivien uutisoinnistakin on jo keskittynyt siihen, kun Suomi pelaa ensi kesän EM-kisoissa.

Harva jaksaa tässä huumassa muistella Suomen kautta aikojen jalkapalloilijan, ”Kuningas” Jari Litmasen tekemää omaa maalia, kun hän meni vuolaasti kehumaan tulevan MM-kisaisännän Qatarin loisteliaita jalkapallo-olosuhteita.

Moni leuka loksahti, kun Litmanen alkoi singota kymppipaikaltaan pr-pommeja kuin hän olisi tiputtanut loisteliaan pelisilmänsä Qatarin öljyyn.

Vaikka monet, kuten Huuhkajien nykyinen kapteeni Tim Sparv, kritisoivat Litmasen ajattelemattomuutta, ”kuninkaasta emiiriksi ja lopulta narriksi” -kohu kuitenkin laantui, kun Suomi ryhtyi potkimaan uuden supertähden Teemu Pukin johdolla EM-portteja auki.

Oli ristiriitaista, että lajin ylivoimainen valtias aiheutti lajille sen lähihistorian kiusallisimman ihottuman. Niinhän se menee kuin ”Kekkoslovakiassa” ennen: jos Stalin aivastaa, koko Suomi sairastuu flunssaan. Jos Litmanen mokaa, kovimman iskun saa suomalainen jalkapallo.
Suomalainen jalkapallo on nykyisessä menestyshuumassa melkein kuin Donald Trump vaalikampanjansa aikana. Silloin tämä totesi, että voisi ampua jonkun hengiltä Fifth Avenuella seuraamuksitta.

Mutta tämä on vain tämä hetki. Joskus koittaa arki.

Huuhkajat elää ihmeellisessä julkisuusumpiossa. Me urheilujournalismin piirissä tiedämme kivuliaan hyvin, että paavin saa haastatteluun helpommin kuin suomalaisen maajoukkuepelaajan tai valmentajan.

Paavi vaikuttaa esiintyvän myös kansan parissa useammin kuin Suomen eturivin jalkapalloilijat. Tämä on toki jo muuttunut ja muuttuu yhä lisää, koska maajoukkueen uudet tähdet Lukas Hradeckyn johdolla ovat ihailtavalla tavalla kaataneet rautaesiripun ympäriltään.

Esimerkiksi suomalaisia jääkiekkotähtiä on ollut perinteisesti monin verroin helpompi lähestyä ja he ovat tehneet itsensä paljon avoimemmin tykö, ja se on yksi syy lajin lähes käsittämättömään suosioon tässä maassa.

Pääsy jalkapallon arvoturnaukseen on tietenkin urheilusaavutuksena historiallinen, mutta jotain kertoo se, että tavan kansalainen osaa yhdistää Suomen jääkiekkomaajoukkueen 23 nimeä oikeisiin kasvoihin huomattavasti helpommin kuin Huuhkajien avauskokoonpanon 11 nimeä.

Siksi Petteri Forsellin 50 kilometrin ajomatka Helsingistä Nurmijärvelle viileänä lokakuun keskiviikkona oli yksi suurimmista suomalaisen jalkapallon pr-teoista koskaan.
Vaikka Forsell ei ole avauskokoonpanon pelaaja, hän uhrasi heti ison maaottelun perään vapaapäivänsä toteuttaakseen pienen futisjuniorin ja hänen kaveriensa toiveen.

Olisiko Litmanen lähtenyt Nurmijärvelle höntsäämään pikkupoikien kanssa ja kehumaan paikallisia olosuhteita? Jaksoi hän lentää Qatariinkin.

Forsell jalkautui kansan pariin. Hän antoi itsestään tavalla, johon suomalaiset ovat tottuneet esimerkiksi Teemu Selänteen ja Patrik Laineen kohdalla vuosien ajan.

Forsell ei ole lähellekään Litmasen tasoinen tähti. Hän on ja pysyy Teemu Pukin alapuolella. Puolitoista vuotta pelaamatta ollut Joel Pohjanpalokin pyyhkäisi Armenia-ottelussa oikealta ohi.

Vaihtomieheksi jämähtänyt Forsell on päinvastoin suomalaisen jalkapallon suuri ulkopuolinen, jota on pilkattu läpi hänen uransa esimerkiksi vähän erilaisen ruumiinrakenteen vuoksi.

Kun puhutaan Palloliiton tärkeistä urapalkinnoista, kuten Captain’s Ballista, Forsell ei taatusti ole edes pitkällä listalla. Koskaan.

Paikka EM-turnauksessa tuottaisi Palloliiton kassaan suoraan jo lähes kymmenen miljoonaa euroa. Mitä Forsell teki keskiviikkona, ei voida mitata millään rahasummalla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt