Korsolainen Aulis, 79, näki Suomen pelaavan ensi kerran 1952, matkustaa Huuhkajien perässä joka puolelle – nyt hänen elämänsä unelma on toteutumassa

Korsolainen Aulis Joronen on seurannut Suomen jalkapallomaajoukkueen otteita seitsemällä vuosikymmenellä.

Vantaan Korsosta kotoisin oleva Aulis Joronen on matkustanut Huuhkajien matkassa ympäri Eurooppaa. Ensimmäisen Suomen jalkapallomaajoukkueen pelin hän näki vuonna 1952 Helsingin olympialaisten yhteydessä.

17.10.2019 7:58

– Sanotaan yhdellä sanalla: ihanalta, Aulis Joronen vastaa kysymykseen.

Ilta-Sanomat kysyi häneltä, miltä nyt tuntuu, kun Huuhkajat on historiallisen EM-kisapaikan kynnyksellä.

– Toivottavasti he eivät enää mene mokaamaan tätä tilannetta. Toivon vilpittömästi, että he onnistuvat. Koko jalkapalloväki on odottanut arvokisapaikkaa niin pitkään.

Joronen on odottanut kisapaikkaa pidempään kuin suurin osa suomalaisista. 79-vuotias vantaalainen kertoo kannattaneensa Suomen jalkapallomaajoukkuetta koko ikänsä.

– Niin kauan kuin olen tajunnut näitä hommia, hän kuvailee.

– Ensimmäisen maaotteluni katsoin Helsingin olympialaisissa vuonna 1952.

Helsingin olympialaisissa vuonna 1952 Suomen jalkapallomaajoukkue pelasi vain yhden ottelun.

Vastustajana oli Itävalta. Suomi hävisi 4–3.

Puolentoista viime vuosikymmenen aikana Jorosen ja Huuhkajien suhde on syventynyt entisestään. Hän on eläkkeelle jäätyään ollut paikalla jokaisessa Suomen karsintaottelussa sekä kotimaassa että ulkomailla.

Putki alkoi vuonna 2005. Tuona aikana Suomi on pelannut 83 karsintapeliä. Jorosen passiin on siis kertynyt leimoja.

– On tullut käytyä sellaisissa maissa, joihin muuten on harvemmin asiaa, kuten Kazakstanissa, Azerbaidzhanissa ja Armeniassa. Ne eivät ole ihan joka iikan maita, Joronen kuvailee.

Aulis Joronen on tehnyt pitkän päivätyön suomalaisen jalkapallon hyväksi. Hän on yksi Korson Palloseuran perustajajäsenistä ja hän toimi nykyisin 800 palloilijaa liikuttavan seuran puheenjohtajana 17 vuotta. Hänen mukaansa on Korsossa nimetty kenttä. –Paljon enemmän ei olisi voinut uhrata aikaa jalkapalloon kuin mitä minä olen uhrannut eikä saada lajilta enempää kuin minä olen saanut, Joronen sanoo.

Jorosella on selvä näkemys siitä, miksi Suomen peli on parhaillaan menossa olevissa EM-karsinnoissa toiminut ennennäkemättömän hyvin.

– Markku Kanerva on saanut viritettyä pelaajat uudelle tasolle. Pelaajathan ovat pitkälti samoja kuin edellisillä valmentajilla. Kanerva on saanut luotua taktiikan, jota pelaajat osaavat toteuttaa ja hän on myös virittänyt joukkueen henkisesti hyvin.

– Kanerva on mielestäni oikea valmentajan esikuva.

Tiistai-iltana Joronen oli – tietenkin – paikalla Turun Veritas-stadionilla, jossa Huuhkajat löi Armenian 3–0 ja tarrasi kaksin käsin kiinni EM-kisapaikkaan.

Jorosen mukaan tunnelma Turussa oli aivan loistava. Hän kehuu Suomen kannattajia.

– Kuulun itsekin kannattajayhdistykseen, mutta en istu samassa katsomossa heidän kanssaan. He elävät pelissä mukana niin innokkaasti: hyppivät ja tanssivat. Olen itse vähän liian vanha sellaiseen.

Paluumatkalla Turusta Helsinkiin tunnelma vain parani. Samassa junanvaunussa Jorosen kanssa oli parikymmenpäinen joukko Suomi-faneja, jotka lauloivat kannatuslauluja ja seurasivat Kreikka–Bosnia-pelin etenemistä.

Kun Ateenassa kajahti loppuvihellys, räjähti riemu ilmoille myös VR:n vaunussa.

– Se huuto kuului varmasti pitkälle, Joronen sanoo.

Huuhkajien voitto ja Bosnian tappio tarkoittivat sitä, että Suomen EM-kisapaikka on lähes varma. Viimeisen niitin Huuhkajat voi lyödä marraskuun 15. päivänä Helsingissä, jolloin Suomi kohtaa kääpiövaltio Liechtensteinin.

Suomen jalkapallohistoria on opettanut kannattajat varovaisiksi eikä Joronenkaan halua vielä julistaa karsintojen ratkenneen.

– Ei se ole varmaa ennen kuin loppuvihellys kuuluu 15. marraskuuta. Silloin se toivottavasti tapahtuu.

Aulis Joronen sympatiseeraa nyky-Huuhkajista Joel Pohjanpaloa. –Olen vähän liian vanha fanittamaan ketään. Teemu Pukkia on hehkutettu paljon ja minä pidän ihan loistavana Pohjanpalon paluuta loukkaantumisen jälkeen.

Kisapaikan varmistumisen jälkeen seuraava tärkeä päivämäärä on 30. marraskuuta, jolloin EM-kisojen lohkot arvotaan Bukarestissa. Lyhimmät pelimatkat Suomi saisi päätymällä B-lohkoon, joka pelataan Pietarissa ja Kööpenhaminassa. Pisimmät matkat odottaisivat A-lohkossa, joka pelataan Bakussa ja Roomassa.

Joronen pohtii jo kisamatkaa, vaikka lippuja hänellä ei vielä ole.

– Voi olla, että liput menevät mustan pörssin hommiksi. Matkaan vaikuttaa se, missä maassa pelit pelataan ja millaiset aikataulut ovat. Aikaa minulla on kyllä sinne mennä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?