Ylen kulttisarja Pasila ennusti Suomen Liechtenstein-ottelun tuloksen jo 2011 – käsikirjoittaja: ”Toivon, että olen väärässä”

Pasilan käsikirjoittaja ja ohjaaja Atte Järvinen toivoo, ettei hänen vanha ennustuksensa Huuhkajien Liechtenstein-pelin tuloksesta toteudu.

Jos tv-sarja Pasilan ennustus toteutuu, Huuhkajia odottaa kaikkien aikojen pettymys.

16.10.2019 14:56

Jäljitteleekö todellisuus fiktiota? Tämä kysymys on noussut esiin useaan otteeseen animaatiosarja Simpsonien kohdalla.

Sarjassa nähdyt humoristiset heitot ovat nimittäin hämmentävän monesti muuttuneet todeksi. Simpsons ennusti muun muassa jo vuonna 2000, että Donald Trumpista tulee Yhdysvaltain presidentti.

Muita Simpsonien todeksi muuttuneita ennustuksia ovat mm. suomalaisen Bengt Holmströmin voittama Nobel-palkinto ja Higgsin hiukkasen löytyminen.

Nyt suomalainen jalkapallo on edennyt pisteeseen, jossa vastaava saattaa olla mahdollista. Huuhkajat pelaa 15. marraskuuta arvokisapaikasta Liechtensteinia vastaan, ja voitto veisi suomalaiset vihdoinkin EM-lopputurnaukseen.

Vastaava tilanne ennustettiin jo kahdeksan vuotta sitten animaatiosarjassa Pasila.

Pasilan marraskuussa 2011 ensiesityksensä saaneessa jaksossa Brasilian pojat Suomelle käy kuitenkin kehnosti.

Päähenkilöinä olleiden poliisien rehellisen toiminnan vuoksi Suomi jää tasapeliin Liechtensteinin kanssa ja unelma arvokisapaikasta sortuu jälleen kerran.

Jaksossa Liechtensteinin ratkaisumaali syntyy yliajan viimeisellä sekunnilla, jolloin huonosti purettu kulmapotku pomppaa Suomen maalivahdin, kahden puolustajan, erotuomarin ja lopulta maalin katolla istuneen huuhkajan kautta maaliin.

Pasilan käsikirjoittaja ja ohjaaja Atte Järvinen, jäljitteleekö todellisuus nyt fiktiota?

– Ei mitään jäljittele, eihän Suomi ole hävinnyt Liechtensteinille! Järvinen vastaa.

– Soita minulle uudestaan sitten, kun Suomi on hävinnyt Liechtensteinille niin, että pallo on mennyt Huuhkajan kautta maaliin. Sitten tunnustan, että se on mennyt oikeaan.

Käsikirjoittaja ja ohjaaja Atte Järvinen sanoi toivovansa Huuhkajien pääsevän EM-kisoihin ja voittavan lopulta koko turnauksen.

Pätkä Pasilan jaksosta lähti keskiviikon aikana kiertämään sosiaalisessa mediassa. Ilmiöstä uutisoi myös media, muun muassa Helsingin Sanomat. Järvinen kertoi kuulleensa yllättävästä viraalihitistä ystävältään.

– Kaveri laittoi, että Hesarissa oli ollut tällainen nosto siitä.

Pasilan tapahtumakuvaus muistuttaa huomattavasti Suomen surullisenkuuluisaa ottelua Unkaria vastaan lokakuussa 1997.

Tuolloin paikka MM-jatkokarsintaan kaatui, kun Unkarin kulmapotku kimpoili ottelun loppuhetkillä maaliin maalivahdin ja usean suomalaispuolustajan kautta. Tapahtumaketjusta jäi syvä arpi suomalaisen jalkapalloväen kollektiiviseen tajuntaan.

Mikä suhteesi jalkapalloon on? Kyseisestä jaksosta näkyy se, että kirjoittaja tuntee kansalliset traumat.

– Ei kai sitä jalkapallotuntemusta tarvita, että kansalliset traumat tuntee. Seuraan lajia ja toivon todella, että olen väärässä tässä ennustuksessani, Järvinen vastaa.

Pasila-sarjassa ennustetaan Liechtenstein-peliin vuoden 1997 Suomi–Unkari-kamppailun kaltaista katastrofaalista tapahtumaketjua.

Järvinen on Pasilan lisäksi tuttu komediasarjojen Ihmisten puolueen ja Sunnuntailounaan käsikirjoittajana. Hän kertoi katsoneensa tiistain Armenia-ottelun ja aikovansa seurata myös Liechtenstein-pelin nettistriimin kautta.

– Olen hyvin toiveikas ja toivon Huuhkajille 4–0-voittoa, Jari Litmasen kaikkien aikojen suosikkipelaajakseen nimennyt Järvinen sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?