Asiantuntijalta ylistävä näkemys Huuhkajista – Markku Kanerva sai superonnistujista mietittävää: ”Positiivisella tavalla pohdinnan paikka”

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva onnistui loistavasti poissaolijoiden korvaamisessa, kehuu IS:n asiantuntija Marko Rajamäki.

–Fredrik Jensen pelasi loistopelin, IS:n jalkapalloasiantuntija Marko Rajamäki ylistää Huuhkajien avausmaalin tekijää.

15.10.2019 21:40 | Päivitetty 16.10.2019 9:00

Suomen EM-kisajuna palasi raiteilleen Turussa, kun Huuhkajat kaatoi Armenian puhtaasti 3–0. Alla oli ruma 1–4-tappio Bosnialle, ja Armenia-peliä edelsivät epäilyt siitä, miten vajaamiehinen Suomi pystyisi vastaamaan tiistain pelin kovaan henkiseen paineeseen.

Ilta-Sanomien asiantuntija Marko Rajamäki kehui Suomen esitystä ja eritoten sitä, miten päävalmentaja Markku Kanerva reagoi Suomen moniin poissaoloihin. Tärkeä toppari Paulus Arajuuri ja kapteeni Tim Sparv olivat molemmat sivussa Bosnia-pelin kolhujen vuoksi. Avaukseen nousivat Sauli Väisänen ja Joni Kauko.

Lisäksi Fredrik Jensen ja Lassi Lappalainen korvasivat Bosniaa vastaan vaatimattomasti pelanneet Jasse Tuomisen ja Pyry Soirin. Jensen oli avausjaksolla Suomen paras pelaaja ja iski Huuhkajien johtomaalin.

– ”Rive” teki oikeat pelaajavalinnat. Tiedän, että moni toivoi Joel Pohjanpaloa avaukseen, mutta Jensen oli ehdottomasti oikea valinta. Hän juoksi paljon metrejä, teki valtavasti töitä ja maalinkin, Rajamäki kehuu.

– Suunnitelma oli todella hyvä. Väisänen, Kauko ja Jensen olivat aivan loistavia ja Lappalainen pelasi tasollaan. Jokainen teki, mitä pelaajan tässä tilanteessa pitääkin: tilaisuus tulee ja se on käytettävä. Muuten tulee turpaan! Se olisi ollut katastrofi.

Bosnialla pakkovoitto

Voitto pohjusti herkullisen tilanteen marraskuulle. Kun Kreikka vielä yllätti voittamalla Bosnian 2–1, niin Suomi pystyy varmistamaan EM-kisapaikkansa kaatamalla Liechtensteinin Helsingissä.

– Se on supertärkeä peli. Vastustaja ei ole absoluuttisesti seksikkäin, mutta panokset ovat aivan huikeat.

Suomi pelaa Liechtensteinin jälkeen karsintojen viimeisen pelinsä vieraskentällä Kreikkaa vastaan.

Rajamäen mukaan Armenia-peli osoitti, että Kanervalla on jatkossa positiivisia valintaongelmia usealla pelipaikalla. Pohjanpalo alusti Teemu Pukin ensimmäisen maalin ja osoitti nopeasti Bosnia-ottelun tapaan olevansa pitkän vammansa jäljiltä hyvässä vireessä. Pohjanpalo korvasi hyvin pelanneen Jensenin toisella jaksolla.

Molemmat ovat jatkossa vaihtoehtoja Pukin rinnalle, kun aiemmin ykkösvalinta oli Jasse Tuominen.

– Pohjanpalo ja Jensen kirjoittivat kumpikin nimensä isolla Kanervan papereihin. Toki valintoja pitää miettiä vastustajakohtaisesti, mutta esimerkiksi Liechteinsteinia vastaan mielestäni Pohjanpalo olisi oikea valinta Pukin rinnalle. Jatkossa pelipaikka on Rivelle positiivisella tavalla pohdinnan paikka.

Rajamäki muistuttaa silti samalla, että Leverkusenin hyökkääjän pitää saada seurajoukkueessaan lisää pelituntumaa.

Peli pysyi näpeissä Sparvittakin

Toinen positiivinen ongelmakohta, jonka Rajamäki nostaa esille, on keskikenttä. Ennen Armenian kohtaamista Suomen voittosaldo ilman kapteeni Sparvia kentällä oli heikko. Nyt Glen Kamara ja Kauko osoittivat, että peli pysyy näpissä ilman Sparviakin.

– Kamara on nostanut tasoaan Kansojen liigasta ja näyttänyt, että hän pystyy kantamaan isompaa vastuuta. Ennen karsintoja Suomen absoluuttiset runkopelaajat olivat Lukas Hradecky, Paulus Arajuuri, Joona Toivio, Robin Lod ja Teemu Pukki. Nyt Kamara on noussut siihen joukkoon. Se ei ole Sparvilta mitään pois, mutta Sparvin kohdalla pitää muistaa, että hänelle tuntuu usein tulevan tuplamaaotteluissa vaikeuksia pystyä pelaamaan molemmat pelit. Muiden nousu on hyvä asia, ei Sparvilta pois.

Artikkelia on muokattu kello 23.43 Kreikan ja Bosnian välisen ottelun päätyttyä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?