Kommentti: Huuhkajien omituinen ongelma herättää huolta – parannettava on paljon ja nopeasti - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Huuhkajien omituinen ongelma herättää huolta – parannettava on paljon ja nopeasti

Tappio Bosniassa käsiteltiin Suomen joukkueessa hyvin, mutta häviötä ei kannata kokonaan unohtaa. Nöyryytyksen pitäisi olla paras motivoija ottelussa Armeniaa vastaan, kirjoittaa Saku-Pekka Sundelin.

Huuhkajilta kaivataan ryhtiliikettä.

14.10.2019 8:46

– Eikö me mennäkään sinne kisoihin?

– Pitääkö alkaa olla huolissaan?

– Tämä voi mennä monin verroin v-tuiksi vielä.

Muun muassa tällaisia kysymyksiä ja spekulaatioita oli tullut eri viestikanavia pitkin, kun vihdoin ehdin puhelinta lauantain Bosnia-ottelun jälkeen vilkaista.

Se on varmaa, että Suomen pitää parantaa lauantain esityksestä ennätyspaljon ennätysnopeasti, jotta ei pidä olla huolissaan ja asiat eivät mene v-tuiksi.

Kun seuraavana päivänä vilkuilin Sarajevon lentokentällä ympärilleni, ei paniikkimielialasta ollut tietoakaan.

Suomen maajoukkueen pelaajat istuivat pienissä ryhmissä levollisen näköisinä. Kahvilan pöydän äärellä olleessa porukassa hymyiltiin ja korttiringissä jopa naurettiin.

Edes murheellista tappiota Markku Kanervan läppäriltä katsova valmennusjohto ei näyttänyt turhan vakavalta. Lukas Hradeckylla suu nyt on virneessä aina.

Jos ei tietäisi, olisi ollut vaikea päätellä Suomen saaneen oikein isän kädestä edellisenä iltana Zenican huutomyrskyssä.

Lauantain ottelu oli Bosnian juhlaa.

Vaikutti siltä, että tappiota pureksittiin hyvin, mutta sitä ei nielty.

Bosnian turbofutis oli liikaa

Palautetta pelaajille annettiin jo heti pelin jälkeen hotellilla. Vaikka kyllä he sen ilmankin tiesivät. Ottelusta ei jäänyt paljon seliteltävää, niin paljon parempi kotijoukkue oli kaikessa.

Bosnia pelasi viimein sillä tasolla, mitä joukkueelta on odotettu. Pärjätäkseen sille Suomen pitäisi ylittää oma tasonsa. Siihen joukkue ei pystynyt.

Huuhkajat on karsintojen aikana onnistunut kaikkia muita paitsi Italiaa vastaan määrittämään pelin rytmiä. Jos vastustaja on liikuttanut palloa nopeasti, Suomi on onnistunut hidastamaan sitä.

Bosnian turbofutiksen edessä se oli täysin aseeton. Joukkue liikkui ja liikutti palloa niin hyvin, että joka puolella kenttää tuntui olevan jatkuvasti ylivoimatilanteita.

Tiloja löytyi etenkin keskikentän ja puolustuksen välisistä taskuista sekä sisäkaistalta topparin ja laitapuolustajan välistä.

Bosnia oli joka osa-alueella Suomen yläpuolella.

Suomi yritti, ihan oikein, ohittaa vastustajan prässiä lyhyillä syötöillä, mutta pallon vastaanottajalla oli koko ajan vastustaja ärhäkkänä selässä, eikä paikkaa minne pudottaa.

Pitkiä avauksia ei kannattanut antaa, sillä suomalaiset eivät kamppailupalloja voittaneet.

Omituisinta oli, että Bosnia iski maaleja Suomen rangaistusalueen sisältä, kun palloa ei saatu purettua. Oman maalinedustan puolustaminen on ollut aiemmin kaikista vakuuttavinta Suomea.

Tilanne ei valtavasti muuttunut

Maajoukkueen pelaajat pelaavat viitisenkymmentä ottelua vuodessa. Yhden joka viikko.

Kenenkään joukkue ei ole niin hyvä, etteikö pettymyksiä pitäisi käsitellä ihan koko ajan. Se on jalkapalloilijan työtä.

Monet Huuhkajien pelaajat hokivat lauantain tappion jälkeen lähes maanisesti, miten hyvä Suomen tilanne on ja että kaikki on vielä omissa käsissä. Niin onkin.

Ryöpytystä Bosniassa ei kannata silti täysin unohtaa, vaan sitä kannattaa käyttää myös motivointina.

Pep Guardiola on pakottanut joukkueitaan jäämään karvaan tappion hetkellä katsomaan vastustajan juhlimista, jotta pelaajille tulisi tunne, etteivät he halua kokea vastaavaa enää ikinä.

Joel Pohjanpalon maali yli vuoden loukkaantumishelvetin jälkeen oli Suomen pelin valopilkku.

Tiistain peli Armeniaa vastaan näyttäytyy ulospäin pakkovoittona, mutta Suomen pelaajille se on mitä mahtavin tilaisuus päästä yli Zenican tuskasta.

– Sinänsä tilanne ei ole muuttunut, että meidän pitää klaarata Armenia ja Liechtenstein ja katsoa, paljonko tarvitsemme pisteitä Kreikasta, sanoi päävalmentaja Markku Kanerva ottelun jälkeen.

Muutos oli toki myös se, että tasapisteissä Bosnia menisi Suomen edeltä kisoihin, sillä sen maaliero keskinäisissä otteluissa on nyt parempi.

Sikäli kun Bosnia vieraissa budjetoitiin ennakkoon mahdolliseksi tappiopeliksi, Suomi jäi jopa plussalle viikonlopusta, kun Armenia joutui tyytymään tasatulokseen Liechtensteinissa.

Nyt edessä on ennakkoon kaksi Suomen helpointa ottelua näissä karsinnoissa. Helpolla tarkoitetaan sitä, että ne eivät ole vaikeimpia. Helppoja otteluja ei EM-karsinnoissa ole.

Vaikka valmentaja Mika Nurmela sanoi paluulennolla, että tilanne, jossa Suomi on näin lähellä kisapaikkaa on meille kaikille uusi, ei mitään paniikkia voinut vielä aistia.

Huono esitys herättää kysymyksiä, mutta EM-kisahaaveet eivät saaneet valtavaa kolausta Bosniassa.

Niitäkin tulee. Suomea vastaan loistanut Bosnia oli surkea kuukausi sitten Jerevanissa, eikä mikään takaa, että se kykenee lauantain kaltaiseen peliin Kreikassa.

Kolaus on vasta se, jos Suomi ei kaada Armeniaa tiistaina Turussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?