Asiantuntijalta selvä näkemys Huuhkajista – Suomelle jäi Bosnia-pelin rökäletappiosta huolimatta tärkeä etu

Julkaistu:

Huuhkajat
Ilta-Sanomien jalkapalloasiantuntijan Marko Rajamäen mukaan Huuhkajat on hoitanut valmistautumisensa tiistain tärkeään Armenia-otteluun viimeisen päälle.
Suomen jalkapallomaajoukkue koki lauantaina pahimman tappionsa sitten maaliskuussa 2016 koetun Puola-löylytyksen (0–5). Huuhkajat hävisi Zenicassa pelatun EM-karsintaottelun Bosniaa vastaan 1–4.

Ilta-Sanomien jalkapalloasiantuntijan Marko Rajamäen mukaan Huuhkajat ansaitsi tappionsa.

– Suomi jäi telineisiin eikä päässyt ottelun rytmiin mukaan, Rajamäki näkee ja kehuu Bosnian esitystä.

– Aiemmissa EM-karsintaotteluissa Huuhkajat on puolustanut todella hyvin ja hallinnut siten peliä pallottomanakin. Nyt se ei onnistunut. Emme päässeet pelaamaan omaa peliämme, vaan nyt mentiin täysin vastustajan ehdoilla.
Bosnia oli Huuhkajia edellä sekä yksilötaidoissa että joukkuepelissä.

– Bosnia pääsi monesti laukomaan saman hyökkäyksen aikana 3–4 kertaa Suomen rangaistusalueen sisältä. Se ei ollut tuuria, vaan Bosnia miehitti alueen todella hyvin ja pääsi siten irtopalloihin kiinni.


Rajamäen – entisen maajoukkuehyökkääjän ja veikkausliigavalmentajan – mielestä Suomen pelaajat ja valmennusjohto myönsivät Bosnia-pelin jälkeen tapahtuneen ja käänsivät sitten katseet järkevästi kohti tulevaa. Seuraava EM-karsintaottelu tulee vastaan kovaa vauhtia: Suomi kohtaa Armenian jo tiistaina.

Tärkeintä on nyt palautua huolella Bosnia-pelin rasituksista ja sitten latautua fyysisesti sekä henkisesti Armenian kohtaamiseen.

– Palautumisessa kaiken A ja O on matkustamisrasituksen minimointi ja lepo. Huuhkajat on hoitanut tämän vimpan päälle, Rajamäki sanoo.

Bosnia-peli päättyi lauantai-iltana hieman ennen kello yhdeksää. Huuhkajat jäi yöksi Zenicaan, jotta pelaajat saivat kunnon yöunet pelin jälkeen. Suomi harjoittelee sunnuntaina vielä Bosniassa ja matkustaa sitten tilauslennolla suoraan Turkuun.

Myös Armenia pelasi lauantaina. Heidän 1–1-tasapeliin päättynyt kamppailunsa Liechtensteinia vastaan oli myöhäispeli, joka alkoi vasta kello 21.45. Suomalaispelaajat pääsivät siis noin kolme tuntia tulevia vastustajiaan aiemmin nukkumaan. Se on tärkeä etu Armeniaan verrattuna.

– Suomen pelaajat saivat lauantaina illalla kaikki tarvittavat hoidot ja sitten nopeasti uneen kiinni. He nukkuivat hyvät yöunet, sitten aamulla palauttelua henkilökohtaisella tasolla ja hyvä verryttelytreeni. Sen jälkeen vuorossa on muutaman tunnin lento Turkuun, 15 minuuttia hotellille, pienet ravistelut ja huominen päivä on ihan täysin uusi, Rajamäki sanoo.


Lauantain otteluiden jälkeen Suomi jatkaa J-lohkon kakkossijalla. Lohkokärki Italia on jo varmistanut kisapaikkansa. Toisesta paikasta käyvät kamppailua Suomi, Armenia ja Bosnia. Huuhkajilla on kasassa 12 pistettä, Armenialla ja Kreikan tiistaina vieraskentällä kohtaavalla Bosnialla on kummallakin 10 pinnaa.

– Sekä Suomella että Armenialla on allaan iso pettymys. Siinäkin mielessä Turussa on sähköä ilmassa. Kumpikin haluaa kostaa tappionsa. Lisäksi peli on Armenialle viimeinen oljenkorsi. Tappiolla he ovat käytännössä ulkona taistelusta kisapaikasta.
Vuoden 2014 MM-kisoissa pelannut Bosnia arvottiin J-lohkoon kakkoskorista. Maa oli siis ennakkokaavailuissa Suomea edellä. Kotivoitto ja vierastappio on Rajamäen mielestä ihan kelvollinen tulos.

– Kun karsinta aloitettiin, ei Italia- ja Bosnia-vieraspeleistä oltu budjetoitu hirveästi pisteitä. Tästä ei kannata tehdä minkäänlaista numeroa, että miksi ei nyt päästy Bosnian kelkkaan. Tulos oli täysin oikeutettu. Ainoa harmi oli se, että se ei ollut 2–4. Siten Suomi olisi ollut keskinäisten pelien maalivertailussa edellä.


Rajamäki uskoo, että kyse oli vain tilapäisestä notkahduksesta.

– Pitää muistaa, että tämä oli vain yksi huono ottelu. Takana on 10–15 hyvää peliä. Oikeastaan koko ”Riven” ajan Suomi on pelannut törkeän hyvin, Rajamäki sanoo.

Rive, eli Markku Kanerva, aloitti Huuhkajien päävalmentajana Hasse Backen potkujen jälkeen joulukuussa 2016. Rajamäen mukaan Kanervan pitää nyt onnistua palauttamaan pelaajiensa itseluottamus tappion jälkeen. Yksi kova henkinen kolaus on Paulus Arajuuren loukkaantuminen.
Jykevä toppari Arajuuri joutui jättämään pelin kesken Bosniaa vastaan polvivamman vuoksi. Hän tuskin pystyy pelaamaan tiistaina. Arajuuri ja topparipari Joona Toivio ovat muodostaneet Suomen puolustuksen kulmakiven yhdessä maalivahti Lukas Hradeckyn kanssa.

– Suomen itseluottamus on ollut ihan tapissa. Se ei saisi laskea milliäkään, Rajamäki sanoo.

– Meillä ei ole näissä karsinnoissa ollut juuri avainpelaajien, kuten Teemu Pukin, Arajuuren, Toivion ja Hradeckyn poissaoloja. Nyt Arajuuri on todennäköisesti pois. Toivon mukaan se ei vaikuta isosti. Siellä on kuitenkin tarpeeksi hyviä paikkaajia, kuten Sauli Väisänen. Tätä asiaa valmennusjohto varmasti käy läpi.


Jotain positiivistakin Bosnia-tappiossa oli. Joel Pohjanpalo palasi kentälle puolentoista vuoden loukkaantumistauon jälkeen. Hän esiintyi terävästi ja viimeisteli Suomen kavennuksen. Rajamäki ei kuitenkaan usko, että Pohjanpalo on aloituskokoonpanossa Turussa. Syy on taktinen.

– Jos juoksija-Tuomisen (Jasse Tuominen) ottaa pois kärjestä, joukkueen tasapaino ja kentän täyttäminen muuttuisivat liikaa.

– Hyvää kuitenkin on, että Pohjanpalon paluun myötä Suomella on jokerikortti lyödä penkiltä kentälle. Se on Huuhkajilta aiemmin puuttunut. Jos Suomi on tasatilanteessa tai tappiolla Armeniaa vastaan, niin yleisökin syttyy, kun Pohjanpalo ilmestyy sivurajalle.

Ota kantaa

Pääseekö Suomi vuoden 2020 EM-lopputurnaukseen?

Kyllä 66% Ei 34%
Ääniä yhteensä 3915

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt