Tiesitkö Tim Sparvin häkellyttävän tilaston karsintaotteluissa? Kapteenin merkitys Huuhkajille on massiivinen

Julkaistu:

Huuhkajat
Suomi ei voita ilman Tim Sparvia ja napsii pisteitä hänen pelatessaan. Kapteeni on tärkeämpi kuin miltä näyttää.
Suomi voitti edellisen kerran karsintaottelun ilman Tim Sparvia vuonna 2011.

Viimeisen neljän vuoden aikana Huuhkajat on pelannut 26 karsintaottelua, joista 11:ssä Sparv on ollut syystä tai toisesta sivussa. 15 ottelussa hän on pelannut.

Sparvin kanssa Huuhkajat on saanut 38 pistettä, ilman häntä 3.
Jotkut ovat olleet sysäämässä kapteenia jo sivuun maajoukkueesta. Varsinkin heidän kannattaa lukea edellinen saldo uudelleen. Luvut ovat häkellyttävät.

– Olen nähnyt ne statistiikat. En tiedä mistä se johtuu. Ajattelen, että häviämme tai voitamme aina joukkueena. En usko, että oma roolini on niin iso kuin se on paperilla, Sparv vähättelee.


Joidenkin mielestä rooli on jopa suurempi. Karismaattinen hahmo pitää treeneissä ja otteluissa huolen, ettei kukaan löysäile. Mukava mies osaa olla myös tiukka.

– Haluan, että olemme keskittyneitä ja teemme asiat oikein. Jos joku ei tee mitä haluan nähdä, kyllä minä silloin siitä sanon.

Sparvin arvo näkyy myös siinä, miten hän tekee vierellään pelaavista pelaajista parempia.

Glen Kamara on pelannut parhaat maaottelunsa kapteenin rinnalla ja heikoimmat ilman tätä. Siihen ei tarvita edes statistiikkaa todisteeksi.

– Totta kai haluan uskoa, että roolini joukkueessa on tärkeä. Meillä on johtajia, mutta tarvitsemme enemmän johtajuutta kentällä. Näissä kovissa vieraspeleissä pitää osata olla äijiä. Se miltä peli näyttää, ei ole minulle niin tärkeää.

Huuhkajien onneksi Sparv on pelikunnossa lauantain ottelussa Bosniaa vastaan. Lähellä oli, että peli olisi jäänyt väliin.

Sparv kävi edellisten karsintaotteluiden jälkeen kuvauttamassa alaselkänsä ja sai tuomioksi kolmen viikon toipumisajan. Sitten piti vilkaista kalenteria.

– Vähän stressasi, kun maaottelut lähenivät, eikä kroppa reagoinut niin kuin halusin.

Sparv on ainoa suomalainen miesjalkapalloilija, joka on ollut kapteenina kaikissa ikäkausimaajoukkueissa ja lopulta myös A-maajoukkueessa.

Hän sai nauhan ensimmäisen kerran käteensä 15-vuotiaana jo kolmannessa poikien maaottelussaan Timo Liekoskelta.
Ruotsinkielinen Sparv ottaa tehtävänsä niin vakavasti, että hän on kehittänyt koko ajan suomen kielen taitojaan roolinsa takia.

Ei hänen tule muuten juuri suomea puhuttua työpaikallaan Tanskassa tai sen puoleen tyttöystävän tai kavereiden kanssa.

– Kaikkien kielien oppiminen kiinnostaa minua. Nytkin minulla käy yksityis­opettaja kerran viikossa kotonani opettamassa saksaa.

– Mutta on tämä roolikin minulle myös tärkeä. Olen esikuva monille. Maajoukkueen edustaminen on iso osa identiteettiäni ja tosi iso osa elämääni.Edellisessä kamppailussa Italiaa vastaan Sparv oli pelikiellossa, joten hän seurasi ottelun video- ja apuvalmentajan kanssa katsomosta.

Puoliajalla hän kävi kertomassa nopeasti näkemyksiään kopissa päävalmentaja Markku Kanervalle.

Puku päällä astellut Sparv jopa näytti valmentajalta. Kenties näimme tulevaisuuteen.

– Se on suunnitelmani. Olen ollut valmennushommissa mukana Midtjyllandin akatemiassa. Haluan tulevaisuudessa valmentaa ainakin lupaavia nuoria pelaajia.

Sitä ennen hän haluaa viedä ensimmäisenä kapteenina A-maajoukkueen arvokisoihin.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue kohtaa lauantaina Bosnia ja Hertsegovinan EM-karsintaottelussa. Ottelu alkaa kello 19. Ilta-Sanomat seuraa hetki hetkeltä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt