Kommentti: Kaikki tuntuu nyt satavan Huuhkajien laariin

Julkaistu:

Huuhkajat
Tähtikuvioiden asennot eivät auta Huuhkajia kisoihin, mutta kukaan ei voi ainakaan valittaa epäonnesta, kirjoittaa Saku-Pekka Sundelin Zenicasta.
Jos jokin asia voi mennä pieleen, se tapahtuu juuri meille. Tällaista toistelevat kannattajat, joiden joukkue ei koskaan voita mitään.

Omat vastoinkäymiset kun tuntuvat aina muiden ongelmia suuremmilta.

Suomen jalkapallon miesten A-maajoukkueen folkloreen on vahvasti kuulunut “miksi aina meille” -värssy.

Unkarin onnekkaat pomput, Armeniaan ja Azerbaidzaniin jätetyt pisteet, Mikael Forsellin lopun “maalipaikka” Portugalissa ja sitä sun tätä.

Samaan aikaan Islanti ja, hyvänen aika, Latviakin menee lopputurnaukseen ennen Suomea.

Eurooppaan syntyy uusia valtioita, jotka nekin nappaavat kisapaikkoja. Kohta varmaan on tuoreimman Fifa-maan Kosovon vuoro.

Eikä siitä pääse mihinkään, että kun mittariksi laitetaan maan asukasluku, jalkapallon harrastajamäärät, kansainvälisissä sarjoissa pelaavat ammattilaiset ja seurajoukkueiden sekä maajoukkueen rankingit, Suomi on Euroopan karsijoista suurimpia futismaita, joka ei ole koskaan pelannut miesten arvokisoissa.
Kyseenalaisesta kunniasta tappelevat Suomen kanssa kenties Kazakstan, Valko-Venäjä ja Georgia. Suomi on yrittänyt turnauksiin paljon niitä pidemmän ajan.

Vastustajilla valmentajasekoiluja ja tähtien vammoja

Taikausko ja muu vastaava sopii huonosti urheiluun. Suomi ei ole yksinkertaisesti ansainnut paikkaa jalkapallon miesten EM- tai MM-kisoihin.

Meneillään olevissa karsinnoissa Suomi on saavuttanut hyvillä otteillaan loistavat asetelmansa. Se on ollut kuuden pelin jälkeen kirkkaasti lohkon toiseksi paras joukkue. Sarjataulukko ei tässä tapauksessa valehtele ollenkaan.

On kuitenkin vaikea sivuuttaa sitä seikkaa, että meneillään olevissa karsinnoissa kaikki tuntuu satavan Suomen laariin.

Ihan kuin tarina olisi kirjoitettu niin, että kisapaikka viimein saavutetaan.

Joukkue haki toisessa ottelussaan Armeniasta vierasvoiton, jonka arvo on matkan varrella kasvanut. Peli ei ollut kaksista.

Samaan aikaan Kreikka nousi parin maalin takaa tasapeliin Bosniassa. Se sopi Suomelle.

Kreikka sähläsi omat saumansa kahteen peräkkäiseen tappioon ja vaihtoi valmentajaa ennen Suomen kohtaamista. Uusi valmentaja ehti olla joukkueensa kanssa vain pari päivää.

Huuhkajat sai Kreikkaa vastaan pilkun, joka olisi yhtä hyvin voinut jäädä viheltämättä. Italian rangaistuspotku Huuhkajia vastaan on ollut oikeastaan ainoa jossiteltava asia Suomen kannalta.

Armenia nöyryytti viime pelissä Bosniaa, jonka valmentaja Robert Prosinecki yritti erota, mutta ero peruttiin.

Joukkueen lähtökohta ei ole Suomea vastaan paras mahdollinen, varsinkin kun ykköspyssy Edin Dzeko loukkaantui maaottelun alla.

Loukkaantuneena on myös Armenian kirkkain tähti Henrikh Mkhitarjan.

Ei voi sanoa, etteivätkö tähdet olisi tällä kertaa Suomen jalkapallomaajoukkueelle kohdallaan.

Joukkue näkee asian aivan toisin

Onneksi joukkue ei ajattele edellä mainittuja asioita.

Valmentaja Markku Kanerva kertoi perjantaina Zenicassa näkevänsä ennemminkin niin, että kaatamalla parhaassa iskussa olevan vastustajan ei kenellekään jää mitään jossiteltavaa.

Lisäksi joukkueet, joiden valmennus tai pelaajat vaihtuvat, ovat vaikeammin ennakoitavissa. Kanerva elää tiedolla.

Kapteeni Tim Sparv vakavoitui, kun hänelle vihjasi asioiden menevän Suomen kannalta kaikin tavoin kohdilleen.

– Tuo on vaarallista. Tiedän, että joukkueen ulkopuolella on sellaista hypeä, että joku varaa jo lippuja kisoihin. Minulle on tärkeää, ettei joukkueen sisällä aleta miettiä liikaa missä ollaan.

– Pidetään jalat maassa ja keskitytään seuraavaan peliin. Se kuulostaa hemmetin tylsältä, mutta niin me jonain päivänä pääsemme kisoihin.

Sparv on aivan oikeassa. Eivätkä tähtikuvioiden asennot Suomea kisoihin auta.

Samalla tapaa kuin kohtalo ei mitenkään erityisesti ole Suomea aiemmin lyönyt.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue kohtaa lauantaina Bosnia ja Hertsegovinan EM-karsintaottelussa. Ottelu alkaa kello 19. Ilta-Sanomat seuraa hetki hetkeltä.

Ota kantaa

Selvittääkö Suomi tiensä vuoden 2020 EM-kisoihin?

Kyllä 79% Ei 21%
Ääniä yhteensä 3756

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt