Joel Pohjanpalo sai maaliskuussa 2018 vamman, joka piti hänet sivussa puolitoista vuotta – samalla hän oppi yhden tärkeän asian - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Joel Pohjanpalo sai maaliskuussa 2018 vamman, joka piti hänet sivussa puolitoista vuotta – samalla hän oppi yhden tärkeän asian

Joel Pohjanpalo loukkaantui maaliskuussa 2018 maaottelussa Makedoniaa vastaan. Nyt hän on viimein palannut Huuhkajiin.

Joel Pohjanpalo saa taas harjoitella ja pelata täysillä.­

12.10.2019 7:45

– Minulla on varmasti tällainen stäkki (pinkka) ultra- ja magneettikuvia himassa, Joel Pohjanpalo naurahtaa Suomen maajoukkueen hotellissa ja levittää kätensä reilun puolen metrin päähän toisistaan.

– Yhdessä vaiheessa minua ei haluttu päästää enää uuteen CT-kuvaan, koska olen saanut jo liikaa röntgensäteilyä. Kyllä he sitten lopulta kuvan ottivat, Pohjanpalo jatkaa hymy huulillaan.

Hyökkääjän hyvän tuulen ymmärtää, sillä hän on jättänyt viimeinkin taakseen puolentoista vuoden mittaisen loukkaantumispainajaisen, josta muistoksi jäi vino pino kuvia hänen oikean nilkan telaluustaan.

Toisinkin olisi voinut käydä. Pohjanpalon mukaan lääkärit pitivät mahdollisena, että vamma päättäisi hänen uransa. Vaikea tilanne veti Pohjanpalon mielen välillä matalaksi, mutta myös kasvatti. Hän sanoo oppineensa elämään hetkessä. Se on tärkeä taito jalkapallokentällä.

– Olen oppinut nollaamaan kentällä sattuneet virheet aika hyvin. Osaan mennä joka tilanteeseen nyt puhtain mielin. Huipputasolla jalkapalloa pelataan aika paljon pään sisällä.

– Pelaajien taidot ovat lähellä toisiaan, ja ne pelaajat, jotka osaavat suhtautua virheisiin oikealla tavalla ja menevät tilanteisiin kovalla itseluottamuksella, ovat maailman parhaita.

Tuoreessa Pallokerhon jaksossa keskustellaan Huuhkajien lauantain ottelusta ja myös Pohjanpalon tilanteesta. Jos alla oleva soitin ei näy selaimellasi, voit kuunnella jakson tästä.

Pohjanpalo kertoo todistaneensa tätä lähietäisyydeltä hiljattain. Hän oli seurajoukkueensa Bayer Leverkusenin ryhmässä Mestarien liigan vierasottelussa Juventusta vastaan.

– Sen jälkeen kun meillä tuli muutama harhasyöttö, muutamilla pelaajillamme jäi jalka vapisemaan. Juventuksen pelaajat menivät joka tilanteeseen kuin pelissä ei olisi tapahtunut mitään aikaisemmin. Meidän tasolta Juventuksen tasolle on vielä aika pitkä matka, Pohjanpalo sanoo 0–3-tappioon päättyneestä ottelusta.

Joel Pohjanpalo (kolmas vasemmalta) harjoitteli muun Leverkusenin joukkueen kanssa Torinossa ennen Mestarien liigan ottelua Juventusta vastaan.­

Torinossa Pohjanpalo ei mahtunut kokoonpanoon, mutta hän on ollut vaihtomiehenä nyt Leverkusenin kahdessa viimeisimmässä Bundesliigan ottelussa.

Kutsu maajoukkueeseen tuli nopeasti, mutta myös ilahdutti pelaajaa.

– Tuntui aika hienolta! En ole ollut kunnossa vielä kovinkaan pitkään. Pohdimme asiaa pitkään seurajoukkueen ja Riven (Suomen päävalmentaja Markku Kanerva) kanssa. Päädyimme siihen, että nyt on aika tullut mukaan.

Kun Pohjanpalo ei pystynyt osallistumaan peleihin ja joukkuetreeneihin, hän keskittyi fyysisten ominaisuuksiensa kehittämiseen.

Testitulokset Leverkusenista lupaavat hyvää: lihasmassaa ei ole tullut liikaa, mutta ketteryyttä ja vauhtia riittää.

– Kuntoni on parempi ja olen nopeampi kuin koskaan, hän kiteyttää.

– Tällä hetkellä huippunopeuteni on ollut testissä 33,5 kilometriä tunnissa. Se on hyökkääjälle jo tosi hyvä. Bundesliigan tämän hetken nopein pelaaja pääsee 35:een.

Ensimmäiset askeleet ovat aina olleet Pohjanpalon vahvuus.

– Katsokaa isoja reisiäni, kyllä niissä riittää voimaa!

Joel Pohjanpalo on viimeksi pelannut virallisia otteluita keväällä 2018.­

Kuntoutus ei ollut herkkua ja sisälsi useita takapakkeja. Monta kertaa paluuta joukkueharjoituksiin seurasi paluu lähtöruutuun.

Ankeilla hetkillä Pohjanpalo sai tukea seurajoukkueensa lääkintähenkilökunnan ja maajoukkuetovereiden lisäksi myös kotoa.

– Tyttöystäväni on joutunut aika paljon kuuntelemaan, kun olen tullut himaan kuntopyörän selästä. Kaikista raskainta oli, kun ei saanut tehdä mitään muuta kuin polkea pyörää. Tuli pyöräiltyä kolmetuhatta kilometriä!

Vertailun vuoksi kolmetuhatta kilometriä polkeakseen pitäisi ensin ajaa Suomen poikki Hangosta Nuorgamiin ja takaisin ja polkea päälle vielä kiertotietä Hangosta Helsinkiin.

– Jos kysyy keneltä tahansa jalkapalloilijalta, mitä hän vihaa kaikkein eniten, kuntopyörän polkeminen menee kolmen kärkeen.

Vaikea vamma

Joel Pohjanpalon pitkä pelitauko johtuu telaluun vammasta oikeassa jalkaterässä. Telaluussa oli luumustelma, joka aiheutti puolentoista vuoden kamppailun.

Ortopedi Tuomo Karila kertoo, että telaluu on hankalasti hoidettava luu johtuen luun verenkierron rajallisuudesta.

– Sille ei ole ”oppikirjahoitomenetelmää”. Kaikissa paranemisprosesseissa verenkierto on tärkeää, ja telaluussa verenkierto on haastava. Vammalle tyypillistä on jatkumo. Tällaisten vammojen paranemiseen menee pitkään, Karila sanoo.

– Mikäli kyseessä on ruhjevamma, luussa voi olla murtumalinja. Se on kuitenkin luu, joka kantaa koko painon. Jos telaluuhun tulee murtuma, se voi jopa mennä kuolioon. Murtuman yhteydessä on olemassa selkeä kuolioriski, Karila sanoo.

– Pohjanpalon tapauksessa lääkärit ovat varmasti yrittäneet eri hoitomenetelmiä, koska yhtä oikeaa menetelmää ei ole.

Valmis jokeriksi

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva valitsi Joel Pohjanpalon lokakuun EM-karsintaotteluihin lähtökohtaisesti vaihtomieheksi. Kanervan ”jokerikortiksi” kutsuma pelaaja saa käskyn kentälle, mikäli Suomi joutuu loppuhetkillä jahtaamaan tasoitusmaalia.

Pohjanpalon mukaan rooli sopii hänelle.

– Ainakin Bundesliigassa se on toiminut aika hyvin!

Leverkusenissa muistetaan ikuisesti kolmen vuoden takainen ottelu HSV:tä vastaan. Pohjanpalo vaihdettiin kentälle 72. peliminuutilla 0–1-tilanteessa. Hän iski pikavauhtia kolme maalia.

Joel Pohjanpalo unelmoi EM-paikasta Suomen kanssa.­

Koko urallaan Bundesliigassa Pohjanpalo on pelannut 292 minuuttia, joissa hän on tehnyt seitsemän maalia. Yhden osuman tekemiseen hän on siis tarvinnut alle 42 minuuttia. Se on sarjan ennätystahtia.

Maajoukkueessa Pohjanpalo on osunut kuudesti. A-maaotteluita tilillä on 30. Tulevissa EM-karsintaotteluissa Bosniaa ja Armeniaa vastaan hän toivoo tilastoonsa lisämerkintöjä.

– Etenen askel kerrallaan takaisin kohti avauskokoonpanoa. Äijät ovat pelanneet aika hyvin. Tässä saa tapella pelipaikastaan. Toivottavasti käsky kentälle käy jo lauantain Bosnia-pelissä ja pääsen niittaamaan yhden häkin, Pohjanpalo sanoo.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue kohtaa lauantaina EM-karsinnoissa Bosnia ja Hertsegovinan. Ilta-Sanomat seuraa kello 19 alkavaa ottelua hetki hetkeltä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?