Huuhkajien vastustajan valmentajan ei pitäisi edes olla pelissä – dramaattinen täyskäännös vain muutamaa viikkoa ennen Suomen kohtaamista

Julkaistu:

Huuhkajat
Bosnian valmentaja Robert Prosinecki on kroatialainen legenda, jonka ei pitäisi edes valmentaa joukkuettaan lauantaina Suomea vastaan.
Bosnia ja Hertsegovinan vaihtopenkin edessä pyörii taas lauantaina hassulta näyttävä hahmo liian suuressa verryttelyasussaan.

Robert Prosineckin ulkoinen habitus ei tee oikeutta Kroatian jalkapallon yhdelle suurimmalle legendalle.

Prosineckin ei pitäisi oikeastaan edes luotsata Bosnian maajoukkuettaan lauantaisessa EM-karsintaottelussa Suomea vastaan Zenicassa.

Kroatian entinen maajoukkuepelaaja aloitti Bosnian luotsina vuoden 2018 alussa. Kaikki meni aluksi liiankin hyvin.

Joukkue pelasi kymmenen ottelua putkeen ilman tappiota, mikä on Bosnian A-maajoukkueen ennätys. Se voitti kansojen liigan lohkonsa ja nousi kovimpaan A-liigaan

EM-karsintojen selkeä tavoite oli mennä toisen kerran maan historiassa arvokisoihin. Bosnia oli mukana Brasilian MM-turnauksessa 2014.

Unelma-alku unohtui kuitenkin nopeasti. Ensin joukkue menetti kahden maalin johtonsa avauspelissä Kreikkaa vastaan kotona. Sitten Teemu Pukki upotti Prosineckin joukot Tampereella.

Tuoreessa Pallokerhon jaksossa keskustellaan Huuhkajien lauantain ottelusta ja myös Prosineckin tilanteesta. Jos alla oleva soitin ei näy selaimellasi, voit kuunnella jakson tästä.Viimeinen niitti valmentajalle oli, kun ryhmä kärsi tappion edellisellä kierroksella Armeniassa.

Prosinecki ilmoitti heti pelin jälkeen irtisanoutuvansa.

Kaksi päivää myöhemmin maan jalkapalloliitto ilmoitti täyskäännöksestä.

– Valmentajan vaihtaminen tässä vaiheessa ei auta. Mahdollisuutemme selvitä lohkosta kisoihin ovat yhä mahdolliset, realistiset ja saavutettavissa, liitto tiedotti.


On jäänyt hyvin epäselväksi, mikä lopulta käänsi valmentajan pään, mutta tappio huomenna Suomelle tietäisi viimeistä niittiä Bosnialle.

Prosinecki on monella tapaa ristiriitainen, mutta myös arvostettu hahmo Balkanin niemimaalla.

Hän on ensinnäkin yksi kroatialaisen jalkapallon kirkkaimmista helmistä, joka ei koskaan täysin lunastanut kaikkia lupauksia.

Prosineckin isä oli kroatialainen, äiti serbi, ja poika varttui elämänsä ensimmäiset kymmenen vuotta Saksassa.

Perhe muutti Jugoslaviaan, nykyisessä Kroatiassa sijaitsevaan Zagrebiin, vuonna 1987 ennen maan hajoamista.

Keskikenttämies nousi Dinamo Zagrebin ykkösmiehistöön, mutta ajautui riitoihin, joiden seurauksena hän siirtyi Belgradin Crvena zvezdan eli Punaisen tähden riveihin. Sellainen siirto tuskin enää olisi mahdollinen.

Yksi Jugoslavian sodan lopullista sytykkeistä oli seurojen välinen kamppailu toukokuussa 1990.

Prosinecki oli väärällä puolella, kun hänen tuleva maajoukkuetoverinsa Zvonimir Boban osallistui kymmenennellä minuutilla alkaneisiin mellakoihin, joiden jälkeen paluuta ei enää ollut ja Jugoslavia hajosi.

Myöhemmin Boban, Prosinecki ja muiden muassa Davor Suker voittivat Kroatian paidassa MM-pronssia Ranskassa 1998.


Loikka Dinamosta Crvena zvezdaan ei ollut ainoa Prosineckin kohuttu siirto. Hän siirtyi kaikkien aikojen viidentenä ulkomaalaisena Real Madridista Barcelonaan.

Vammat, runsas tupakointi ja alkoholi estivät kulttipelaajan kipuamisen ihan maailman parhaiden joukkoon.

Bosnia on vaikea paikka

Suomen miesten A-maajoukkue kohtaa lauantaina EM-karsintaottelussa Bosnian maan neljänneksi suurimmassa kaupungissa Zenicassa, joka sijaitsee noin 70 kilometrin päässä Sarajevosta.

Voitolla Suomen EM-kisapaikka olisi katkolla jo tiistaina Turussa Armeniaa vastaan. Ongelma on, ettei Bosniaa noin vain voiteta sen kotikentällä.

Edellisen kerran niin tapahtui tasan kaksi vuotta sitten, jolloin MM-pronssiin lopulta edennyt Belgia voitti 4–3 Sarajevossa.

Sitä ennen Bosnia on hävinnyt kotonaan 2014 yllättäen Kyprokselle – ja juuri Zenicassa.

Joukkueen saldo viiden viime vuoden aikana karsintaotteluissa kotikentällä on 10 voittoa, neljä tasapeliä ja kaksi tappiota.

Siinä perspektiivissä tasapelikin olisi Suomelle hyvä tulos.

Huuhkajat on saman viiden vuoden periodin aikana voittanut vieraissa viidesti, pelannut kaksi kertaa tasan ja hävinnyt seitsemän kertaa.

Suomi kohtaa lauantaina EM-karsintaottelussa Bosnian. Ottelu alkaa kello 19. Ilta-Sanomat seuraa ottelua hetki hetkeltä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt