Paulus Arajuuri antoi yleisölle enemmän yhdessä hetkessä kuin moni pelaaja koko urallaan – ”Sen takana pitää seistä, mitä tekee” - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Paulus Arajuuri antoi yleisölle enemmän yhdessä hetkessä kuin moni pelaaja koko urallaan – ”Sen takana pitää seistä, mitä tekee”

Paulus Arajuuri on Huuhkajien luottomies.

Paulus Arajuuri on Huuhkajien luottomies.

Julkaistu: 10.10.2019 22:01

Paulus Arajuuri johtaa Suomen puolustusta intohimolla.

Ei siitä montaakaan vuotta ole, kun kukaan ei olisi uskonut Paulus Arajuuren olevan Suomen jalkapallomaajoukkueen puolustuksen johtaja. Mies, jonka piti aina jäädä milloin Niklas Moisanderin tai kenen hyvänsä muun taakse nokkimisjärjestyksessä, on nyt ohittanut kaikki ja pelannut paremmin kuin kukaan heistä.

Eikä Arajuuren varsinkaan pitänyt olla se mies, jonka johdolla Suomen puolustus hallitsee EM-karsintalohkoa ja vie Huuhkajat ensi kertaa arvokisoihin.

Vaalea taistelija antoi itsestään yleisölle enemmän yhdessä hetkessä kuin moni maajoukkuepelaaja kokonaisen uran aikana, kun hän syyskuisessa karsintaottelussa taklasi upeasti Kreikan Andreas Bouchalakisilta pallon. Taklaus pelasti Suomen takaiskulta, ja Arajuuri tiesi tilanteen tärkeyden. Hetki otti hänestä otteen. Arajuuri kääntyi poispäin Bouchalakisista – pelin ollessa yhä käynnissä – päästi kovan karjaisun ja tuuletti tunteikkaasti.

Ottelun jälkeen Arajuuri sanoi, että ele jopa hieman nolotti häntä. Ei enää.

– Sen takana pitää seistä, mitä tekee. Siinä tuli iso adrenaliinipurkaus. Ei kaduta, mutta on omaa toimintaa joskus vähän vaikea katsella, Arajuuri naurahtaa.

Arajuuri kertoo saaneensa paljon iloista palautetta tuuletuksesta. Hetki on jäänyt voimakkaasti urheilun ystävien ajatuksiin. Suomi taistelee vihdoin ja viimein tosissaan arvokisapaikasta. Olisi jopa absurdia, jos se ei herättäisi voimakkaita tunteita pelaajissa, joita vielä muutama vuosi sitten heiteltiin ympäri nurmea kuin märkää rättiä.

– En todellakaan tuuleta joka pelissä, sitä ei kannata odottaa. Mutta tuo hetki kertoi siitä, miten paljon nämä pelit merkitsevät minulle. Nämä pelit ja koko karsinnat ovat todella tärkeät minulle. Se oli symbolinen hetki.

Paulus Arajuuri (vas.) on Suomen takalinjojen taistelija.

Paulus Arajuuri (vas.) on Suomen takalinjojen taistelija.

Aurinko paistaa Arajuurelle kentällä ja myös sen ulkopuolella. Suomi sai hyviä uutisia tulevien vastustajien Bosnian ja Armenian leireistä, sillä kummaltakin puuttuvat ykköstähdet Suomen kohtaamisista. Bosnian maalitykki Edin Dzeko ja Armenian supertähti Henrikh Mkhitarjan eivät pelaa Huuhkajia vastaan.

Toppari painottaa, että hän ei tuuleta kenenkään loukkaantumista. Sitä ei voi kuitenkaan piilotella, että paperilla kyse on kovista menetyksistä.

– Fokus ei voi olla siinä, keitä vastustajalla on pelikunnossa. Hyvä korvaaja tulee varmasti molemmille.

Juuri nyt tuntuu siltä, että vuosikymmeniä jatkuneiden vastaiskujen jälkeen kaikki sataa Suomen laariin.

Myös päivätyön ja siviilielämän puolella aurinko paistaa. Arajuuri siirtyi kesällä Tanskan liigasta kyproslaiseen FC Pafosiin. Moni hämmästeli siirtoa, hyvästä syystä.

Toppari itse korostaa, että hänen päätavoitteensa oli päästä mahdollisimman kovaan sarjaan, mutta kun isoimmista ympyröistä ei auennut paikkaa, niin muut asiat nousivat esiin.

– Kyproksen liiga on rankingissa samalla tasolla kuin Tanska ja siltä pelit kentällä myös tuntuvat. Pafos satsaa kovaa ja tavoittelee europelejä. Halusin myös uudenlaisen haasteen, uusia kokemuksia. Olen todella tyytyväinen, Arajuuri sanoo.

Valintaa helpotti varmaankin se, että aurinko paistaa joka päivä?

– Valon määrä ja lämpö tekevät arjesta erilaista. Ei se kyllä harmita, että aurinko paistaa joka päivä. Nyt on lokakuu ja siellä on 30 astetta lämmintä. Futaajan arki kun on samanlaista missä vain on.

Suomi kohtaa lauantaina EM-karsinnoissa Bosnia-Hertsegovinan.

Tuoreimmat osastosta