Huuhkajien maalivahti kertoi, mitä halusi ensimmäiseksi Serie A -siirtonsa jälkeen – ”On todella tärkeää”

Jesse Joronen huutaa jo sujuvasti italiaksi.

Bresciaa seuratasolla edustava Jesse Joronen (vas.) on pelannut urallaan seitsemän A-maaottelua.

9.10.2019 12:03

– Io parlo italiano molto bene (puhun italiaa oikein mainiosti), Huuhkajien maalivahti Jesse Joronen vastaa.

EM-karsintaotteluihin Bosniaa ja Armeniaa vastaan valmistautuvalta Joroselta kysyttiin, kuinka hyvin hän osaa uuden asuinmaansa kieltä kolmen pohjoisitalialaisessa Bresciassa viettämänsä kuukauden jälkeen.

Aivan täydellistä kielitaito ei vielä ole, mutta Joronen sanoo pystyvänsä jo antamaan pukukopissa parin sanan vastauksia joukkuetovereidensa kysymyksiin.

Mikä tärkeintä, kentällä kommunikointi sujuu jo oikein mainiosti. Nykyjalkapallossa maalivahdin tehtävä ei ole vain ottaa palloja kiinni, vaan myös ohjata puolustuslinjan toimintaa edessään.

Analyyttinen Joronen tietää tämän hyvin ja ryhtyi heti uuden seuran riveihin liityttyään kehittämään italiaansa määrätietoisesti.

– Heti harjoitusleirille mentyäni pyysin ensimmäiseksi, että maalivahtivalmentajamme kertoo minulle termit italiaksi.

– On todella tärkeää, että kaikki pelaajat ympärilläni ymmärtävät, mitä yritän sanoa heille.

Pelissä kaikki tapahtuu nopeasti eikä väärinymmärryksiin ole varaa.

– Vaikka kommunikointi tapahtuu yleensä huutamalla, ohjeet ovat usein hyvin hienovaraisia. On tosi tärkeää osata oikeat sanat, Joronen kertoo.

Jesse Joronen on Italiassa kohdannut jo AC Milanin, Napolin ja Juventuksen.

Joronen sanoo, että päättäväistä otetta kielenopiskeluun arvostetaan joukkueen sisällä. Hän itse myös tuntee auttavansa joukkuetta puhumalla.

– Näen takalinjoilta kentän paljon paremmin kuin joku pelaaja siellä keskellä, joka joutuu keskittymään moneen asiaan samanaikaisesti. Siksi auttaa, että maalivahti osaa katsoa ja ohjata peliä.

26-vuotias Joronen siirtyi Serie A:n Bresciaan FC Kööpenhaminasta heinäkuussa. Hän on vartioinut Brescian maalia kauden kaikissa kuudessa liigaottelussa. Joukkoon mahtuu kaksi nollapeliä ja niukat tappiot Italian suurseuroille AC Milanille, Napolille ja Juventukselle.

FCK voitti viime kaudella Tanskan mestaruuden. Brescia on puolestaan nousijajoukkue. Jorosen mukaan uudessa seurassa on henkisesti jopa helpompi pelata.

– Syy on puhtaasti se, että Bresciassa on enemmän töitä. Pystyn olemaan paremmin pelin sisällä. Viime kaudella Kööpenhaminassa meillä oli niin hyvä joukkue, että välillä tilanteita oli todella vähän. Oli pelejä, joissa ei tullut yhtään laukausta maalia kohti. Se on maalivahdille tosi hankalaa.

– Sitä minun piti viime kaudella Kööpenhaminassa opetella ja sen opittuani tuntuu siltä, että olen henkisesti vahvempi.

Brescia maksoi Jorosesta italialaistietojen mukaan viisi miljoonaa euroa. Se on seuralle suuri satsaus, joka tekee Simpeleen Urheilijoiden kasvatista seuratun pelaajan.

Mario Balotelli on Jesse Jorosen joukkuetoveri Bresciassa. Hyökkääjän kohupelaajan maine ei Jorosen mukaan vastaa todellisuutta.

Ylivoimaisesti suurin valokeila pohjoisitalialaisessa seurassa lankeaa kuitenkin kotikonnuilleen palanneen Mario Balotellin ylle. Balotelli on ongelmapelaajan maineessa, mutta Jorosen mukaan todellisuus on toinen.

– Hän on fantastinen pelaaja ja henkilönä erittäin mukava, kohtelias ja leikkisä. Mediassa on kauan ollut vähän väärä kuva hänestä.

– Jalkapallossa ei voi sanoa kenestäkään hirveästi mitään ennen kuin on tavannut hänet. Ylipäänsä on elämässä järkevää, ettei mene kuulopuheiden mukaan, vaan on kuin ihminen ihmiselle.

Huuhkajat tekee pikakeikan Bosniaan

Lauantaina Bosnian kohtaava Huuhkajat kokoontui Helsinkiin, jossa joukkue harjoittelee vielä torstaiaamuna.

Sitten Huuhkajat hyppää lentokoneeseen ja matkustaa Sarajevoon, josta matka jatkuu bussilla 70 kilometrin päähän pelipaikkakunnalle Zenicaan.

– Lauantain ottelun jälkeen teemme vielä palauttavan harjoituksen sunnuntaiaamuna Zenicassa, josta lennämme suoraan Turkuun sunnuntai-iltana, maajoukkuepäällikkö Lennart Wangel kertoo.

Suomi kohtaa Armenian Turussa ensi viikon tiistaina. Kallis charterlento on urheilullisesti tärkeä. Vähää palautumisaikaa ei ole varaa tuhlata koneenvaihtojen odotteluun.

– Kyllä se on vaan pakko. Välipäiviä on vain kaksi, joten ei ole muuta vaihtoehtoa kuin mennä charterilla.

Huuhkajat varmistaa historiallisen paikan EM-turnaukseen, jos se voittaa lauantain ja tiistain ottelut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?