Huuhkajat: Markku Kanervan työhuoneessa on kokoelma kumiankkoja - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Huuhkajien Markku Kanervan työhuoneesta löytyi Star Warsin pahis ja kokoelma muita kylpyankkoja: ”Näitä kun saisi 23, niin...”

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva arkiaskareissa perjantaina. Hän leikkasi iltapäivän päätteeksi kotipihansa nurmikon.

Julkaistu: 15.9.2019 7:05

Perjantai 13:s oli Markku Kanervalle hyväntuulenpäivä. IS kulki Huuhkajien päävalmentajan mukana koko päivän aamusta iltaan.

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva tunnetaan myös lisänimellä ”Perus-Markku”. Nimi viittaa hyväntahtoisesti hänen arkisuuteensa ja vaatimattomuuteensa.

Ilta-Sanomat pääsi viettämään perjantain Kanervan seurassa. Siitä tuli valaiseva hyväntuulenpäivä.

Kanerva on totisesti perus-Markku. Työhönsä intohimoisesti suhtautuva huippuammattilainen mutta myös arjen askareita tekevä mies, joka on todella rento ja huomattavasti mainettaan huumorintajuisempi.

Toimisto. Kanerva saapuu Palloliiton toimistolle raikkaana ja virkeänä jo hyvissä ajoin aamulla. Tavaroiden paljous, viitteet menneisiin ja modernit apuvälineet antavat muutoin kolkohkolle työhuoneelle kodikkaan lisän.

Hyllyn päällä on ensi kesän EM-kisalogolla varustettu bodhran-rumpu ja – kyllä – erilaisia kumiankkoja, joista yksi on mallattu Star Warsin pahikseksi Darth Vaderiksi.

Markku Kanervan saamia kumiankkoja hänen työhuoneessaan.

– Tykkään käydä kylvyssä, ja siksi olen saanut noita. On makeaa päästä kylpyyn vietettyään pitkä treenisessio sateessa. Ja hei, näitä ankkoja kun saisi 23, yhden joka pelaajalle, niin voisi järjestää maajoukkueessa ankkakilpailun pelaajille jossakin purossa, Kanerva heittää.

Kanervan vitsailu ei ole vain väkinäinen ajatus joukkuehengen luomisesta. Hän todella välittää pelaajistaan ymmärtäen pelaajan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukevan joukkueen etua.

Päävalmentaja nauttii pelaajiensa luottamusta siksikin, että hän välittää. Suomen ainoa toivo menestyä on aukoton joukkuepelaaminen. Siinä Kanerva tiimeineen on onnistunut loistavasti.

Kohta Kanerva taas analysoi tietokoneelta Huuhkajien seuraavaa vastustajaa Bosnia-Hertsegovinaa. Avuksi tulee naapurihuoneesta valmentaja Toni Korkeakunnas, joka on matkustanut ympäri Eurooppaa analysoimassa Huuhkajien tulevat vastustajat.

Valmentajat mielipuuhassaan. Toni Korkeakunnas (vas.) esittelee Markku Kanervalle Jerevanissa keräämäänsä analyysiä Armenia-Bosnia-ottelusta.

Kaksikko uppoutuu videoklippien äärelle pikkupoikien innolla. Valmentajakieli täyttää huoneen. Valtavasti asiaa valtavan nopeasti. Paljon jo suunnittelua. Pienetkin yksityiskohdat bongataan heti.

Pöydällä on myös kirjoja ja papereita täynnä täsmällisiä muistiinpanoja.

Kohta kurnii.

Lounas maistui keskellä analyysien täyteistä toimistopäivää.

Puolitapäivin siirrytään lounaalle Telia 5G -areenan ravintolaan. Futisjutut jatkuvat. Joukkueet, sarjat ja pelaajat vaihtuvat puheissa, mutta pallo pysyy keskiössä.

Ruoan päälle juodaan kahvit. Paitsi että Kanerva juo teetä. Siitä kertoi jo teepussi hänen toimistossaan olevassa rakkaassa Arsenal-mukissa.

Tennisottelu kaveria vastaan

Kello on 14.30, kun Kanerva kävelee tenniskentälle Helsingin Mailapelikeskuksessa hyvän ystävänsä ja entisen futisjoukkuekaverinsa Kaje Rissasen kanssa.

Pallo saa kyytiä, ja rehellisyyden nimissä miehetkin. Pelataan tosissaan, huumori pysyy silti mukana.

Markku Kanervan tyylinäyte tenniskentällä perjantaina iltapäivällä.

Kentältä kuuluu kannustusta ja veljellistä kuittailua. Pari Kanervan karjaisua hävityn pallon jälkeen kertoo, että sieppasi muualtakin kuin takareidestä.

– Hyvin sä vedät ikäiseksesi, Rissanen huikkaa yhdessä vaiheessa juoksutettuaan Kanervaa hyvillä lyönneillään.

Kanerva on 55-vuotias, Rissanen kaksi vuotta nuorempi.

Jossakin vaiheessa Kanerva ihmettelee huonoa otetta mailastaan. Se on se sormus! Kanerva on alkanut käyttää niin sanottua hyvinvointisormusta analysoidessaan itseään.

Markku Kanerva ei olisi Markku Kanerva, jos hän ei tarkkailisi myös itseään. Etusormessa hyvinvointisormus, nimettömässä sormuksista tärkeämpi.

Sormuksen avulla voi mitata muun muassa unen määrää ja unen laatua.

Kanerva kertoo nukkuneensa datan perusteella koko vuoden parhaat yöunensa viime viikolla juuri ennen todella tärkeää EM-karsintaottelua Kreikkaa vastaan. Se siitä elinikää pienentävästä ja silmäpusseja kasvattavasta stressistä.

Liikunta auttaa uniasioissa. Liikunta on edelleen erittäin tärkeä osa entisen huippufutaajan Kanervan elämää. Valmentaja ei halua tinkiä harjoittelusta ja kuntoilusta, vaikka voisi aivan helposti laistaa muihin kiireisiinsä vedoten.

”Mitä helvettiä täällä teet!”

Päivän aikana kirkastuu, että ajanhallinta ja itsensä johtaminen ovat merkittävässä osassa päävalmentajan arkea.

– Puhun noista asioista eri luennoilla. Ei homma saa mennä niin, että antaa hyviä neuvoja, mutta ei itse noudata niitä. Teenkö itse niin, mitä yritän muille opettaa? Kanerva sanoo.

Mukikin sen kertoo: suosikkijoukkue on Arsenal – tietenkin Huuhkajien jälkeen.

Huuhkajien suosion myötä pyynnöt saada päävalmentaja Kanerva luennoimaan eri yrityksille ja yhteisöille ovat varovaisestikin arvioiden kolminkertaistuneet aiemmasta.

Kaikkialle ei ehdi. Päävalmentaja osallistuu oman päätyönsä ohella mielellään myös eri valmennuskoulutuksiin.

– Koen oppivani siitä, että saan olla vuorovaikutuksessa muiden valmentajien kanssa. Keskustelut voivat antaa uusia näkökulmia. Pidän kuitenkin huolen, ettei varsinainen työni kärsi.

Kanervan lempiharrastuksiin kuuluvat tenniksen lisäksi esimerkiksi padel, golf, pöytätennis, kuntosalilla käyminen ja lenkkeily.

Jalkapallon pelaaminen on jäänyt sivuraiteelle. Polvet muistuttavat, että huippu-uralla tuli sitä lajia riittävästi.

– Kuntosalilla kävi hiljattain hauskasti. Yksi mies tuli juttelemaan minulle. Hän sanoi, että mitä helvettiä minä teen Liikuntaviraston yleisellä salilla – enkö käy hienoilla yksityissaleilla! Kanerva kertoo.

Tämä on juuri sitä perus-Markkua.

Bodhran-rumpu on koristeltu EM-kisojen logolla.

Pöytätennis sujuu Töölön Kisahallissa, yleisillä vuoroilla. Pelikaverina on usein Mika Väyrynen, jonka kanssa Kanerva pelasi futista omalla urallaan. Se Mika Väyrynen on Kanervan ikätoveri ja siis eri mies kuin 2000-luvulla loistanut Mika Väyrynen.

Aina joku huomaa. Kanerva on tottunut siihen, että hänet tunnistetaan. Huuhkajien menestys on nostanut hänen suosionsa kovemmaksi kuin koskaan.

Menestyksen lisäksi hurmaa tietysti se tavallisuus. ”Luksus-Markkua” katsottaisiin ylöspäin ja jopa kadehdittaisiin, tähän perus-Markkuun voi jollakin tasolla samaistua. Kun Perus-Markku kolisuttaa yleisellä salilla rautaa, hän tekee sen tasavertaisena muiden kanssa, ei huomiota kerätäkseen.

– Menestyminen on tietysti tuonut julkisuutta. On enemmän sääntö kuin poikkeus, että ihmiset tunnistavat. Jotkut tulevat juttelemaan, toiset eivät uskalla vaan jäävät kauemmaksi supattelemaan, Kanerva kertoo.

Hän alleviivaa julkisuuden olevan merkki ennen kaikkea siitä, että jalkapallo kiinnostaa nyt, mikä on hyvä asia.

Miten perheesi suhtautuu siihen, että ollessanne yhdessä ulkona ihmiset tunnistavat sinut niin hyvin?

– Perhe on ihan ok asian kanssa. Kai he ovat jollain tavalla ylpeitä siitä, että olen onnistunut työssäni, Kanerva vastaa.

Hänellä ja Satu-vaimolla on kaksi lasta, kotoa jo muuttaneet Kim, 26, ja Karoliina, 22.

Hyvät ystävät Markku Kanerva ja Kaje Rissanen pelasivat tiukan tennisottelun perjantaina iltapäivällä töidensä lomassa.

Kanervan ja Rissasen välinen tennisottelu saa julkisuutta vain tässä ja nyt: tällä kerralla Kanerva voitti, vaikka Rissasenkin lyönneissä oli kivaa jengaa.

Vaimolta nopea kuitti

Kanerva käy tenniksenpeluun jälkeen isossa ruokakaupassa. Koriin tulee mm. hedelmiä, vihanneksia ja sushia.

On hieman työlästä sulattaa näkymää menestyvän joukkueen päävalmentajasta ostoskori kädessä perjantairuuhkassa.

Sushimaistiaiset ruokaostoksilla. Kotiin lähti monta hyvää palaa sekä korillinen vihanneksia ja hedelmiä.

Luulisi hänen statuksensa miehen selvittävän lähinnä sitä, miten pelaajat oppivat selviytymään ruuhkissa jalkapallokentällä, palvelijat hoitakoot pöperöt salonkiin.

Kauppakassi autoon ja kohti kotia.

Kanerva osallistuu perheen arkeen kuin kuka tahansa tavallinen perheenisä. Hän ei mukise vaan ymmärtää velvollisuutensa. Hän imuroi, siivoaa, käy kaupassa, leikkaa nurmikkoa.

– Heitin kerran leikilläni vaimolleni, että muiden maiden päävalmentajista ”Jogi” Löw (Saksa) ja Didier Deschamps (Ranska) tuskin joutuvat siivoamaan vessoja. Vaimo vastasi, että niillä on sen verran fyffeä, että on varaa palkata siivooja, Kanerva kertoo nauraen.

– Ja vaimo sanoi myös, että minulla on vielä vähän matkaa maailmanmestariksi.

”Pitäisikö kasvattaa viikset?”

Kello lähenee puoli viittä, kun Kanerva pysäköi autonsa kotinsa edustalle Helsingin Tapaninvainiossa. Sade on sopivasti tauonnut. Kanerva käy hakemassa varastosta ruohonleikkurin ja alkaa siistiä pihaa.

Kone käynnistyy ensimmäisellä vedolla. Polttoaineen ja vastaleikatun nurmen tuoksu palauttavat mieleen vanhat peliajat.

Vastaleikatun nurmen tuoksu kotipihalla toi nopeasti mieleen omat ajat jalkapalloilijana.

”Perus-Markun” oikea lempinimi on ”Rive”, jonka hän sai jo pikkujunnuna 1970-luvun alussa super-Brasilian pelaajan Rivelinon mukaan. Kanerva oli silloin hieman muita pienempi ja jättitähtien nimet olivat menneet jo kavereille.

Maailmanmestari Rivelino muistetaan paitsi taidoistaan, myös tuuheista viiksistään.

– Pitäisiköhän minun kasvattaa sellaiset viikset nyt? Kanerva heittää ja mallailee sormillaan ylähuuleensa muhkeita pensseleitä.

Otteluiden ilta

Päivä on kääntynyt jo illaksi, kun Kanerva on seuraamassa jalkapallo-ottelua. Sarja kotoinen Veikkausliiga, kentällä HIFK ja KPV.

Jotakin tämän miehen tavallisuudesta kertoo sekin, ettei hänelle löydy automaattisesti pysäköintipaikkaa Palloliiton edustalta. Liiton tilat sentään sijaitsevat samalla stadionilla, jolla nyt pelataan.

Päävalmentaja tarkkailutehtävissä perjantai-illan ottelussa HIFK–KPV.

Siinäpä se. Kanerva ei saa eikä tunnu edes odottavan erityiskohtelua. Olisiko silti kohtuullista, että työtehtävissä oleva päävalmentaja saisi – ei autonkuljettajaa vaan pysäköintipaikan?

Kanerva ei valita. Hän nauttii ottelun seuraamisesta. Jalkapallo on todella merkittävä osa häntä ihmisenä. ”Futisnarkomaani” ei ole kuitenkaan unohtanut elämän perusarvoja.

– Iän myötä olen päässyt yli monista asioista. Tämä fudis on todella tärkeä juttu, mutta maailmassa on muitakin tärkeitä asioita, Kanerva sanoo.

HIFKin ja KPV:n välinen ottelu päättyy ennen puoli yhdeksää illalla.

Siitä ehtii vielä hyvin kotiin katsomaan ruudulta Belgian liigan ottelun Charleroi–Genk.

Vaimo on työmatkalla ja pihanurmi leikattu. Eiköhän sitä voi päivän päätteeksi vielä yhden matsin katsoa?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?