EM-karsinnat: Tämän vuoksi VAR ei ole käytössä - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Tämän vuoksi VAR ei ole käytössä EM-karsinnoissa – huipputuomari alleviivaa: ”Italian rankkari olisi lähes satavarmasti muuttunut”

Jos VAR olisi käytössä EM-karsinnoissa, Italia ei olisi välttämättä saanut rangaistuspotkua Sauli Väisäsen (oik.) käsiosuman vuoksi.

Julkaistu: 9.9.2019 17:25

Kustannukset ja koulutuspaineet ovat syynä sille, ettei EM-karsinnoissa ole videotuomaria mukana, kertoo Jouni Hyytiä.

Euroopan jalkapalloliitto Uefa päätti viime vuoden syyskuussa, että videotuomarijärjestelmä VAR otetaan asteittain käyttöön useissa liiton alaisissa kilpailuissa lähiaikoina.

VAR tuli käyttöön Mestarien liigassa pudotuspelivaiheessa viime kaudella ja on nyt mukana jo lohkovaihetta edeltäneestä pudotuspelikierroksesta lähtien.

Samalla Uefa kertoi, että VARia käytetään EM-kisoissa 2020 ja 2021 Kansojen liigan finaalipeleissä. Se, mitä ei erikseen tähdennetty oli, miksei VARia käytetä EM-karsinnoissa.

  • Alla olevassa soittimessa tuore Pallokerhon jakso, jolla käsitellään Italia-ottelua ja kyseenalaista tuomiota. Jos soitin ei näy selaimessasi, voit kuunnella jakson täältä.

Ensimmäinen VAR-raivo repesi jo maaliskuussa, kun Portugali koki jääneensä vaille rangaistuspotkua 1–1 päättyneessä ottelussa Serbiaa vastaan. Sunnuntaina oli Suomen maajoukkueen vuoro, kun Huuhkajat hävisi Italialle 1–2.

Italia sai ottelussa kyseenalaisen rangaistuspotkun 79. minuutilla. Erotuomari Bobby Madden katsoi, että Nicolo Barellan laukaus osui Sauli Väisäsen käteen sääntöjenvastaisesti rangaistusalueella. Yleinen konsensus myös Italiassa on kuitenkin, että tuomio meni metsään.

– Italian saama rankkari olisi lähes satavarmasti muuttunut VARin kautta, Palloliiton erotuomaripäällikkö Jouni Hyytiä kertoi Ilta-Sanomille maanantaina.

Miksi Ratinan stadionilla ei ollut VARia? Jokaisessa kilpailussa sääntöjen on oltava yhdenmukaiset joka pelipaikkakunnalla, ja VARin asentaminen jokaiselle EM-karsintoja isännöivälle stadionille on teknisesti vaativaa, Hyytiä kertoo IS:lle.

– Ensimmäinen haaste on tekniikan saaminen stadioneille, kun pelejä on paljon. Kaikki olot, joissa näitä pelejä pelataan eivät ole siltä osin ihan ok, Hyytiä muistuttaa.

Jouni Hyytiä vihelsi pitkään Veikkausliigassa ja hän on aikansa arvostetuimpia tuomareita.

Osa EM-karsintapeleistä pelataan moderneilla huippustadioneilla ja Ratinassakin olisi edellytykset kamerajärjestelmän asentamiseen, mutta asia ei ole aivan niin yksinkertainen.

Moni karsintojen pienimmistä maista pelaa kotiottelunsa hyvin vaatimattomissa oloissa.

Hyytiän mukaan VARin rakentaminen Ratinaankin vaatisi ”tiettyjä toimenpiteitä”.

– Kameravaatimus on 4–6, suositus on kahdeksan. Sitten tulee kaikki muu tekniikka, eli videotuomareille pitää olla erillinen VAR-huone tai -keskus, jonne pitää saada kaikki kuvalähteet.

Toinen ongelma on itse videotuomarien määrä. EM-karsinnat pelataan torstaista tiistaihin isoissa peliryppäissä ympäri Euroopan. Koulutettuja videotuomareita ei ole vielä suurta määrää.

– Kaikkiaan kolme henkilöä tarvitaan sinne VAR-huoneeseen. VAR-tuomareita ei ole koulutettu riittävästi, että heitä riittäisi joka paikkaan kun pelataan tuollaisella tempolla torstaista tiistaihin niin suuri määrä pelejä.

Suomi teki oman maalinsa Italiaa vastaan myös rangaistuspotkusta. Osuman viimeisteli Teemu Pukki.

Muutos on silti tulossa ennen pitkää. Jatkuvasti kasvava määrä kilpailuja on ottanut VARin käyttöön, ja siitä on tulossa standardiväline huippujalkapallossa. Hyytiä uskoo, että jo seuraavissa arvokisakarsinnoissa VAR on käytössä.

Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande viestitti IS:lle, että arvokisojen karsintapelien osalta VARin asentaminen Ratinaan ”ei olisi ongelma” kustannusmielessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?