Kommentti: Sitkeä Huuhkajat menetti jättipotin viime tipassa – Suomen esityksestä Italiaa vastaan löytyi silti paljon hyvää

Julkaistu:

Huuhkajat
Kotitappio Italiaa vastaan ei horjuta merkittävästi Suomen unelmaa arvokisapaikasta, kirjoittaa Janne Kosunen Tampereen Ratinasta.
Suomi on oikealla tiellä, vaikka se kärsi sunnuntaina 1–2-kotitappion karsintalohkon suursuosikille Italialle.

Suomen futishistoriasta löytyy pelillisesti paljon tylympiäkin tappioita lajin suurmaalle, nelinkertaiselle maailmanmestarille Italialle.

Tappio hillitsee hurmosta muttei tapa sitä. Ratinan yleisö jaksoi pitää meteliä ja kannustaa Huuhkajia tappioasemassakin. Sekin kertoo paljon, ettei katsomo hiljene yhdestä takaiskusta.

Jos loppunumeroista haluaa kaivaa jotakin hyvää, Suomi teki ensimmäisen maalinsa Italiaa vastaan sitten vuoden 1977.

Suomen joukkue kokoontui välittömästi loppuvihellyksen jälkeen kentällä rinkiin. Keskustelun sisältö jäi arvattavaksi, mutta se lienee kuulunut, että katse eteenpäin.

Samaan aikaan Ratinan yleisö lauloi kovalla äänellä EM-kisapaikasta, joka on edelleen täyttä realismia.

Italia 11, Suomi 2

Lähtökohdat odotettuun otteluun olivat paperilla tylyt. Italian avauskokoonpanon pelaajista kaikki 11 edustavat Euroopan viidessä suurimmassa sarjassa (Englanti, Espanja, Italia, Saksa, Ranska) pelaavaa seuraa: yhdeksän tuli Serie A:sta ja kaksi Valioliigasta.

Suomelta vastaavia löytyi kaksi: Valioliigan Norwichin hyökkääjä Teemu Pukki ja Bundesliigan Leverkusenin maalivahti Lukas Hradecky, joka piti Suomen pitkään mukana pelissä torjunnoillaan.

Mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä selvemmäksi ero aktiivisen ja ihailtavan nopeajalkaisen Italian eduksi kävi.

Kaukana ovat ne ajat, kun Italia junnaili jarrut päällä niukkoihin voittoihin.

Italian voittonumerot olivat sunnuntainakin niukat, mutta loukkaantumisten ja sukupolvenvaihdoksen keskelläkin joukkue suorastaan vakuutti. Sitkeä Suomi hävisi paremmalleen. Se on myönnettävä ja hyväksyttävä.

Suomen esityksestä voi löytää rohkaisevia merkkejä. Suomi pakotti Italian kutakuinkin parhaimpaansa. Huuhkajat uskalsi haastaa ja pelata. Puolustuskannalle pakotettunakin se näytti uskottavalta futisjoukkueelta, jonka pelaajat tiesivät roolinsa ja uskoivat itseensä.


Ainoastaan ottelun viimeinen kymmenminuuttinen meni sekavaksi ja uhkarohkeaksi hösäämiseksi, kun jostakin piti yrittää löytää keino tasoitusmaalin tekemiseksi.

Päävalmentaja Markku Kanerva oli rukkaillut tutuksi tullutta huuhkajaryhmitystään ja lähetti kentälle poikkeuksellisesti kolme topparia sisältäneen miehistön.

Miksi toimiva hajotetaan? Syynä olivat järki ja vastustajan kunnioittaminen. Vaikka Suomi on ottanut jättiharppauksia eteenpäin, se ei pysty päihittämään lajin supermaita näiden omilla eväillä.

Pistekin olisi ollut jättipotti, joka jäi saamatta. Lohduksi laskettakoon, ettei Suomi kohtaa kuluvissa karsinnoissa enää yhtään niin kovaa joukkuetta kuin kohtasi sunnuntaina.

Mitä tulos tarkoittaa?

Suomen kisatoiveet ovat yhä vahvasti hengissä. Etukäteen pinnakin Italialta olisi ollut bonusta, yli ”budjetoidun”.

Suomi on edelleen karsintalohkossa kakkosena, eli kiinni kisapaikassa.

Monissa karsinnoissa tässä vaiheessa on jouduttu katsomaan sarjataulukossa takaa-ajajana ylöspäin. Suomi on yhä takaa-ajettava, jonka pelaamisesta ei löydy huolestuttavia signaaleja.

Armenia nousi eilisellä Bosnia-voitollaan ainakin hetkellisesti Suomen päävastustajaksi taistelussa lohkon kakkossijasta.

Armenia pelaa seuraavaksi lokakuussa Liechtensteinia ja Suomea vastaan vieraissa. Marraskuussa se kohtaa Kreikan kotonaan ja päätöskierroksella Italian vieraissa.


Armenian hurmos usein kutistuu lentomatkoilla. Suuri pistesaldo olisi yllätys.

Yllättäviä pistemenetyksiä kärsineen Bosnia-Hertsegovinan toivonkipinä lepää sen seuraavassa kotiottelussa Suomea vastaan. Jos Suomi välttää siinä ottelussa tappion, Bosnian nouseminen Suomen edelle on erittäin epätodennäköistä.

Bosnia kohtaa Suomen jälkeen Kreikan vieraissa, Italian kotonaan ja Liechtensteinin vieraissa.

Suomi on erittäin lähellä kisapaikkaa todennäköisesti jo sillä, että voittaa jäljellä olevat kotiottelunsa: Armenian lokakuussa ja Liechtensteinin marraskuussa.

Tampereen Ratinasta muodostui viime vuonna Kansojen liigassa ja tänä vuonna EM-karsinnoissa hornankattila, Huuhkajien oikea kotikenttä.

Suomi kohtaa myöhemmin Armenian Turussa ja Liechtensteinin Helsingissä.

Voi vain toivoa, että Suomi pelaa kotiotteluitaan Tampereen ulkopuolellakin samalla vimmalla kuin Pirkanmaalla.

Toivo elää edelleen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt