Tiesitkö? Teemu Pukin sukunimi naurattaa ja punastuttaa Malesiassa – Suomessa asuva malesialainen vahvistaa: ”Nimellä vitsaillaan”

Julkaistu:

Jalkapallo
Teemu Pukin sukunimi nostaa punan kasvoille Malesiassa. Tampereella asuva malesialainen kertoo IS:lle miksi.
Erinomaiset esitykset Suomen jalkapallomaajoukkueessa ja Englannin Valioliigassa ovat nostaneet Teemu Pukin maailmanlaajuiseksi tähdeksi Kaakkois-Aasiaa myöten.

Suomeksi Pukki tarkoittaa koiraspuolista vuohta, mutta malesian kielellä Pukilla on toinenkin merkitys: naisen vagina, vieläpä karkealla slangilla ilmaistuna. Asian otti hiljattain Twitterissä esille entinen huippujalkapalloilija Stan Collymore.

Kotimaassaan briteissä lempinimellä Stan The Man tunnettu Collymore kertoo, että Pukin merkitys malesiaksi valkeni hänelle maan pääkaupungissa Kuala Lumpurissa käydyssä keskustelussa.

– Stan, tiedätkö mikä on Pukin asema Malesiassa?

– En, mikä se on?

– Pukki nousee suosioon (netin hakusanoissa) viikoittain Malesiassa.

– Miksi!!

– Se tarkoittaa v**tua malesian slangilla, Collymore kirjoitti Twitterissä nauruhymiön kera.
Tampereella asuva malesialainen ravintoloitsija Eugina vahvistaa Ilta-Sanomille Collymoren tulkinnan Pukin nimestä, mutta tarkentaa vielä kirjoitusasua.

Hänen mukaansa Pukin nimi tarkoittaa tosiaan naisen vaginaa, mutta vain puhuttuna. Sana kirjoitetaan malesian kielellä Puki, eli yhdellä k-kirjaimella.

– Jotkut ymmärtävät nimen tahallaan väärin ja vitsailevat sillä, perjantaina ensimmäistä kertaa Pukin nimen radiosta kuullut Eugina kertoo IS:lle.

Kotuskin otti kantaa

Norwichissa pelaavan Pukin nimeä on pohdittu jo aiemmin syksyllä. Kun Pukki teki elokuussa Englannin pääsarjassa kolme maalia samassa ottelussa, asiasta innostui myös Kotimaisten kielten keskus.

Suomessa Pukki ei viittaa alapäähän, vaan Kotuksen mukaan sukunimi juontuu todennäköisesti talonnimistä, joiden taustalla on mahdollisesti asukkaan lisänimi. Myös esimerkiksi vuohien hoitaminen ja kasvattaminen ovat voineet johtaa kyseiseen nimeen.
– Keskiajan ja uuden ajan taitteessa nimeä esiintyi koko eteläisessä Suomessa sekä Mustasaaren–Kyrön ja Oulun seuduilla. Esimerkiksi Raisiossa asiakirjoihin on merkitty Olaff Pukinpoyca (v. 1415), Siuntiossa Jöns Bock (v. 1471), Kallialassa Peder Bucke (v. 1516), Janakkalassa Jören Pucki (v. 1706) ja Johanneksessa Petrus Pukki (v. 1791). 1800-luvun lopulta alkaen nimestä on usein luovuttu, Kotuksen sivuilla kerrottiin.

Lue lisää: Mistä tulee Teemu Pukin sukunimi? Kotimaisten kielten keskus penkoi taustat Olaff Pukinpoycasta lähtien

Suomi voitti Kreikan torstaina Tampereella 1–0. Huuhkajat kohtaa seuraavaksi Italian. Tampereella pelattava ottelu alkaa sunnuntaina kello 21.45.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt