Kommentti: Teemu Pukki ja Huuhkajat porhaltavat hurmiossa kohti EM-kisoja – tässä vaiheessa alkaa jo vähän huolestuttaa

Julkaistu:

Kommentti
Suomi malttoi odottaa Kreikan hölmöilyä ja sai lahjan, josta Teemu Pukki ei erehdy. EM-hurmos paisuu kuin kuumailmapallo, kirjoittaa Saku-Pekka Sundelin Tampereelta.
Eletään suomalaisen jalkapallon pitkää viikonloppua.

Harvoin yhtä jalkapallo-ottelua on odotettu Suomessa niin paljon kuin Suomen ja Kreikan kohtaamista EM-karsintojen viidennellä kierroksella.

Tunnelma Tampereella oli pelin alla silti yllättävän pysähtynyt. Se oli seesteinen kuin Markku Kanervan maajoukkueen tilanne.

Satunnaiset riehaantujat paljastuivat yliopiston alkamista juhliviksi fukseiksi futisfanien sijaan.

Tampereen ottelua mainostettiin jopa Suomen jalkapallohistorian merkittävimmäksi, ja oli väitteelle myös katetta.

Huuhkajat on pelannut pari vuotta loistavasti, varmistanut paikkansa Kansojen liigan loppupeleihin ja aloittanut EM-karsinnat erinomaisesti.

Sillä on auki kaksi reittiä historiansa ensimmäisiin EM-kisoihin.
Kolme kuukautta edellisten onnistuneiden karsintaotteluiden jälkeen paisuttivat Suomi-futiksen ennennäkemätöntä buumia kuumailmapallon lailla.

Teemu Pukin häkellyttävä alku Valioliigassa on saanut koko homman näyttämään melkeinpä sekopäiseltä. Ovatko suomalaiset vihdoin hullaantuneet kunnolla jalkapalloon?
Kolmen kuukauden odotus edellisten EM-karsintaottelujen jälkeen on pitkä aika urheilussa.

Pelaajia on siirtynyt seuroista toiseen. Jotkut ovat vaihtaneet mannerta, toiset vain maata ja moni kotiaan. Pelaajien perheisiin on syntynyt lapsia.

Suomen luotsi Kanerva meni Kreikka-peliä edeltävissä mediatilaisuuksissa niin pieniin yksityiskohtiin, että hän oli luultavasti ottanut Ratinan sadettajien paikatkin huomioon taktiikkaa laadittaessa.

Kun säädökset oli tehty, viritykset viritetty ja odotukset odotettu, 22 nuorta urheilijaa vapautettiin vihdoin Ratinan nurmelle taistelemaan toisiaan vastaan.

Valmisteluilla ei ollut enää väliä, ainoastaan seuraavan puolentoista tunnin suorituksilla.

Mitä tahansa saattoi tapahtua. Siinä on urheilun hienous.

Suomi oli kärsivällinen

Paljon mitään ei alussa tapahtunut.

Ottelu oli ensimmäisen puoliajan kuin mykkäkoulu, jossa Suomi luotti siihen, että toiselle tulee lopulta tarve avautua. Itse se pitäisi turpansa visusti kiinni.

Mihinkään ei ollut kiire. Antaa Kreikan hölmöillä. Se oli Suomen strategia.

Muutamaan otteeseen Kreikan puolustus ei meinannut malttaa pysyä pelisuunnitelmassaan, jolloin Suomi pääsi iskemään vastaan.

Suomi puolestaan puolusti, kuten se on viime aikoina puolustanut. Pelaajat liikkuivat kuin koneen osat. Yhden liike sai aikaan kolme muuta ohjattua toimintaa.

Vieraiden hermot pettivät 50 minuutin kohdalla. Dimitris Kourbelis kaatoi Glen Kamaran typerästi vaarattomassa tilanteessa rangaistusalueen kulmalla.

Kun nykykunnossa oleva Pukki pääsee laukomaan 11 metristä vastassaan vain maalivahti, yksikään Ratinan stadionilla ollut ihminen ei epäillyt, etteikö pallo päätyisi maaliin.

Tuskin edes Arsenalin Sokratis Papasttathopoulos, joka viittoi epätoivoisesti maalivahdille Pukin ampuvan vasemmalle.

Pukki katsoi ylös kohti Pohjoiskaarteessa ollutta kannattajaryhmää ja ampui oikealle.

Ratina repesi. Juhlat pääsivät alkamaan.

– Teemu Pukki Baby, stadionilla raikui kuin Norwichin ottelussa konsanaan.

Tampereen 16 000 -päinen yleisö nousi seisomaan Pukin poistuttua kentältä 85. peliminuutilla, jollaista harvoin Suomen peleissä on nähty.

Ottelun ja koko Huuhkajien kuvaavimpia hetkiä oli myös toppari Paulus Arajuuren tuuletus 74. minuutilla hänen katkottuaan upeasti Kreikan hyökkäyksen.

Suomen käsittämättömän hyvä puolustuspelaaminen mahdollistaa osaltaan Pukin sankaruuden.

EM-juna puksuttaa

Tässä vaiheessa alkaa jo vähän huolestuttaa. Suomalaiset jalkapallofanit ovat tottuneita käsittelemään tappioita. He tietävät, miltä murskatut unelmat tuntuvat.

Mutta miten suomalaiset käsittelevät jalkapallovoittoja, joita on alkanut tulla ottelusta toiseen?

Hyvältä voiton pureskelu näytti ainakin Pohjoiskaarteessa, jossa kannattajat juhlivat pelaajien kanssa. Sen hetken ei olisi suonut loppuvan.

Hyvällä ätmöksellä, kuten tunnetun tamperelaisen yökerhon kyltissä lukee.

Puolet karsinnasta on takana. Kreikka tuskin Huuhkajia enää tavoittaa, tuskin Armeniakaan. Bosnia vaanii viiden pisteen päässä, joten Suomella on varaa vähän kompuroidakin.

Ei sellaisesta ole nyt merkkejä ilmassa. Tällaisella tarkalla mutta samaan aikaan hurmioituneella esityksellä ei olisi enää ollenkaan ihme, jos Italialta tulisi sunnuntaina piste tai enemmänkin.

Torstain ja sunnuntain välisestä yöstä tulee riehakas.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt