Lassi Lappalaisen, 21, hektinen vuosi – tekstiviesti aloitti huiman matkan Huuhkajissa, seurakuvioissa riittänyt käänteitä

Julkaistu:

Huuhkajat
Lassi Lappalainen, 21, ponnahti puskista A-maajoukkueeseen ja sai siirron Serie A:han.
Suomalaista jalkapalloa tarkkaan seuraavat eivät voineet viime kaudella välttyä näkemästä, millainen potentiaali RoPSissa pelanneella Lassi Lappalaisella on.

Satunnaisemmat seuraajat saattoivat puolestaan ihmetellä, kun Markku Kanerva heitti EM-karsintojen avausottelussa Italiassa jonkun Lappalaisen kentälle. Kuka Lappalainen?

Kesäkuussa Liechtensteinia vastaan hierottiin jo silmiä, kun 21-vuotias laituri kuljetti koko kentän läpi ja alusti Huuhkajien 2–0-maalin.

Maajoukkueeseen on salamannopeasti noussut aivan uudentyyppinen pelaaja, joka pääsee vastustajista ohi vaivattoman näköisesti.

– Mulla oli aika nihkeä ensimmäinen puoliaika siinä pelissä. Pallo ei oikein pysynyt jaloissa, mutta siinä suorituksessa pääsin käyttämään vahvuuksiani, ja sitten onnistui. Se oli kyllä siistiä, Lappalainen kertaa.

Vielä talvella Lappalainen harjoitteli HJK:n kanssa pimeässä Talin hallissa.

Maaliskuun 12. päivä Suomen A-maajoukkuepäällikkö Lennart Wangel lähetti hänelle tekstiviestin, jossa kyseli tämän passin numeroa.

Lappalainen ei siinä vaiheessa tiennyt, että Kanerva oli valinnut hänet maajoukkueen EM-karsintaotteluihin Italiaan ja Armeniaan.

11 päivää myöhemmin hän juoksi jo Udinessa kentällä nelinkertaista maailmanmestaria vastaan. Tämä kuvastaa hyvin Lappalaisen hektistä vuotta.


Eikä hektisyys siihen loppunut. Heinäkuussa Lappalainen siirtyi Serie A:han Bolognaan, josta hänet lainattiin heti MLS-seura Montreal Impactiin.

– RoPS-kauden jälkeen oli hyvä fiilis, että ehkä pääsen ulkomaille, mutta toivo alkoi hiipua, kun Klubissa pelit alkoivat mennä huonommin.

Ura Pohjois-Amerikassa alkoi räväkästi, kuinkas muutenkaan. Lappalainen iski debyytissään kaksi maalia.

Miehen koko habitus näyttää erilaiselta kuin maaliskuussa, jolloin Lappalainen vastaili kysymyksiin vain parilla sanalla. Nyt juttua piisaa.

– Montrealissa treeniolosuhteet ovat paljon paremmat kuin HJK:ssa. Meillä on hienot tilat, jossa on salit, ruokailu, hengailuhuone ja iso pukkari. Vanhan valmentajan treeneistä en oikein tykännyt, ne olivat outoja. Nyt meillä vaihtui valmentaja, Lappalainen sanoo.

Suomalainen on iskenyt seitsemässä ottelussaan neljä maalia. Sen perusteella tehtiin jo johtopäätöksiä, että MLS on heikompi sarja kuin Veikkausliiga, mikä tuskin pitää paikkaansa.

– On se kovatasoisempi, vaikka puutteitakin on. Pakit ovat siellä kovempia, mutta puolustuslinjat eivät aina ole yhtenäisiä, jolloin nopeudellani pääsee linjan taakse aika helposti. Parhaat jengit voittaisivat veikkausliigajoukkueet varmaan kymmenen kertaa kymmenessä pelissä, Lappalainen sanoo.

Montrealin otteluissa on käynyt lähemmäs 20 000 katsojaa, joten puitteet ovat silläkin tapaa muuttuneet. Uusi asia on myös jatkuva matkustaminen.

– On aikaeroja ja lyhin matka on 1,5 tuntia lentämällä. Kun pelaa kaksi ottelua viikossa, jalat ja mieli ovat aika tukossa. En tiedä tottuuko siihen ikinä, mulla ainakin on se prosessi vielä kesken.

Lappalainen eleli kolme viikkoa hotellissa, mutta on saanut nyt asunnon. Tyttöystäväkin on kuukauden aikana vieraillut Kanadassa jo kahdesti.


Lappalaisen joukkuekavereita ovat mm. Jukka Raitala, Arsenalin entinen puolustaja Bacary Sagna ja FC Barcelonassa kahdesti Mestarien liigan voittoa juhlinut Bojan Krkic.

– Bojanin tulo joukkueen oli yllätys. Treeneissä huomaa, että sillä on tatsi kohdallaan. Ei hän ole maailman fyysisin tai nopein, mutta pallo on aika lailla liimattuna jalkaan. Hänen kanssaan on siistiä hyökätä.

MLS-kausi loppuu syksyllä, eikä Lappalainen vielä tiedä, pääseekö hän sen jälkeen harjoittelemaan Bolognan mukana. Mahdollista on, että laituri pelaa Pohjois-Amerikassa vielä kevään.

– Bolognan mielestä en ole vielä valmis Serie A:han, enkä minunkaan mielestä ole. Tähän piti saada jokin välisteppi.

Lappalaisen vauhdilla sekin steppi voi jäädä lyhyeksi.

”Jos pelaa hyvin – tykätään”

Lappalainen on noussut raketin lailla Suomen A-maajoukkueeseen, eikä pelkästään maajoukkueryhmään. Hän pääsi EM-karsintojen avauksessa Italiaa vastaan vaihdosta kentälle, mutta joutui jättämään Armenia-pelin sairastumisen takia väliin.

Voitossa Bosniaa vastaan hän pelasi puoli tuntia ja oli Liechtensteinia vastaan jo avauksessa syöttäen toisen maalin.

– Tässä on tosi mukavia ja kokeneita jätkiä, jotka ovat itsekin olleet joskus nuoria. He tietävät, miten vaikeaa on tulla uuteen jengiin ja tehneet asian helpoksi. Mitä paremmin pelaa, sitä enemmän tyypit sinusta tykkäävät. Mulla on mielestäni mennyt maajoukkueessa aika hyvin, Lappalainen sanoo.

Suomella ei ole tungokseen asti laitureita, jotka pääsevät pallon kanssa vastustajan ohi, joten Lappalaisella lienee käyttöä Kreikkaa ja Italiaa vastaan. Varsinkin, kun kumpikaan tuskin puolustaa kovin syvältä, jolloin linjan taakse jää tilaa juosta.


Lappalainen ei paljon stressaa monta kuukautta odotetuista peleistä. EM-kisoista hän ei vielä suostu haaveilemaan.

– Ei vielä, onhan tässä kuusi peliä jäljellä. Matka on pitkä, vaikka nyt näyttää hyvältä. Jos klaaraamme Kreikan, ei kannata vieläkään alkaa kisoista puhua, mutta ehkä jengi voi alkaa ajatella niitä, Lappalainen toteaa.

Lassi Lappalainen

Syntynyt: Espoossa 24. elokuuta 1998.

Pelipaikka: Oikea laitahyökkääjä

Seura: Serie A -seura Bologna. Lainalla Pohjois-Amerikan MLS:ssa pelaavassa Montreal Impactissa.

Aiempia seuroja: Espoon palloseura, HJK, RoPS (laina). Pelannut maaotteluita kaikissa ikäluokissa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt