Jalkapallohistoriakin sen kertoo – Huuhkajat on nyt kaikkien aikojen parhaassa liidossa!

Julkaistu:

Huuhkajat
Suomi on aloittanut EM-karsinnat paremmin kuin koskaan aikaisemmin.
Huuhkajien keskiviikkoinen 2–0-vierasvoitto Liechtensteinista tarkoittaa sitä, että Suomi on aloittanut EM-karsinnat paremmin kuin koskaan.

Kun mukaan lasketaan kaikista EM- ja MM-karsinnoista Suomen neljä ensimmäistä ottelua, Suomi on pystynyt vain kerran aikaisemmin samaan saldoon kuin tänä vuonna: kolme voittoa ja yksi tappio.

Ilta-Sanomat listasi Suomen kaikkien aikojen parhaat karsinta-avaukset, kun pelattuna oli neljä ottelua. Mukana ovat EM- ja MM-karsinnat, mutta ei Kansojen liiga.

Alla tilastoissa vuosi/vuodet (karsinnat): voitot–tasapelit–tappiot

2019 (EM): 3–0–1

Kuluvat karsinnat alkoivat 23. maaliskuuta 0–2-vierastappiolla Italiaa vastaan. Suomi sai junansa raiteilleen nopeasti. Vain kolme päivää myöhemmin se kukisti Armenian vieraissa 2–0 Fredrik Jensenin ja Pyry Soirin tekemillä maaleilla.

Voittoputki jatkui kesäkuussa. Viime lauantaina Suomi voitti kovan Bosnia-Hertsegovinan Tampereella Teemu Pukin osumilla. Voiton arvosta kertoo jotakin se, että Bosnia-Hertsegovina oli hävinnyt vain viisi edellisistä 20 EM- ja MM-karsintaottelustaan.

Keskiviikkona Huuhkajat liiteli Keski-Euroopan vuoristomaisemissa ja nokkaisi pakkovoiton Liechtensteinista.
Näin jatkuu: Syyskuussa odottaa armoton tasonmittaus, kun Suomi pelaa kotonaan Kreikkaa ja Italiaa vastaan.

2004–05 (MM): 3–0–1

Nämä karsinnat alkoivat niukalla 1–2-vierastappiolla Romaniaa vastaan. Kurssi kääntyi jälleen nopeasti. Suomi paukutti voitot kolmesta seuraavasta ottelustaan.

Silloisen urakan voi väittää olleen pikkuisen helpompi kuin kuluvien karsintojen ohjelma on ollut. Suomi löi kotonaan Andorran Alexei Eremenko juniorin ja Aki Riihilahden maaleilla 3–0, minkä jälkeen se päihitti Armenian sekä vieraissa (2–0, Eremenko jr., Mikael Forssell) että kotonaan (3–1, Eremenko jr., Shefki Kuqi 2).


Näin jatkui: Seuraavaksi tuli tappio Hollannissa. Tämän jälkeen yksi 15-sekuntinen vierasottelussa Tshekkiä vastaan muokkasi karsintojen loppusuoran uusiksi. Kuqilla oli ottelun loppuhetkillä 3–3-tilanteessa huippupaikka viedä Suomi johtoon. Ei mennyt pallo sisään, ja Tshekki niittasi sekunteja myöhemmin voittoluvuikseen 4–3.

Se takaisku sysäsi Suomen surulliseen syöksykierteeseen, ja päävalmentaja Antti Muurinen erotettiin kesken karsintojen.

2006–07 (EM): 2–2–0

Englantilainen päävalmentaja Roy Hodgson sai Suomen ”kultaisen sukupolven” konkarit jatkamaan maajoukkueessa. Suomi näytti voimansa avausottelussa Puolan vieraana voittamalla 3–1 Jari Litmasen (2) ja Mika Väyrysen maaleilla.

Tätä seurasi 1–1-kotitasapeli kivikovaa Portugalia vastaan. Jonatan Johansson vei Suomen johtoon, mutta Portugali kuittasi.


Syksy jatkui maalittomalla vierastasapelillä Armenia vastaan ja riemukkaalla 2–0-vierasvoitolla Kazakstanissa. Jälkimmäinen ottelu oli sikäli historiallinen, että siinä maalinteossa onnistui Suomen kaksi kaikkien aikojen parasta jalkapalloilijaa, Jari Litmanen ja Sami Hyypiä.

– Täytyy muistaa, että karsinnat ovat vasta alussa. Voimme olla tyytyväisiä hyvään alkuun, mutta emme ole saavuttaneet vielä mitään, Litmanen sanoi Almatyssä.

Näin jatkui: Suomi repi, raastoi ja roikkui kärjen mukana niin, että pelasi vielä karsintojen viimeisessä ottelussaan kisapaikasta. Vierasvoitto Portugalista olisi vienyt EM-kisoihin. Ottelu päättyi 0–0.

1978–79 (EM): 2–1–1

Jalkapalloa on pelannut ennen internetiäkin. 1970-luvun lopussa Suomi aloitti EM-karsintansa upeasti. Ensin kaatui Kreikka Helsingin olympiastadionilla 3–0 Atik Ismailin (2) ja Jyrki Niemisen maaleilla.

Unkarikin sai kyytiä Helsingissä (2–1, Ismail, Seppo Pyykkö). Kolmannessa ottelussa tuli palautus maan pinnalle, kun Kreikka löylytti Suomen Ateenassa 8–1.


Neljännessä ottelussa Ismail onnistui jälleen maalinteossa. Suomi pelasi kotonaan Neuvostoliittoa vastaan 1–1.

– Kansainvälisesti olemme yltäneet Euroopan keskitasolle ja näin kehityskelpoista ryhmää on hyvä ryhtyä muokkaamaan, Suomen manageri Esko Malm sanoi.

Näin jatkui: Kisalippu jäi saavuttamatta. Vierastappio Unkarissa ja -tasapeli Neuvostoliitossa tappoivat kisaunelman.

2008–09 (MM): 2–1–1

Suomi aloitti britti Stuart Baxterin alaisuudessa kotonaan vuoristoratakyydillä Saksaa vastaan: Johansson, Väyrynen ja Daniel Sjölund takoivat Suomelle johtomaalit, mutta aina vaan Saksa tuli tasoihin. Lopputulos 3–3.

Seuraavassa ottelussa Forssell ratkaisi maalillaan 1–0-kotivoiton Azerbaidzhania vastaan, sen jälkeen tuli tyly 0–3-tappio Venäjän vieraana.


Suomi palasi voittojen tielle neljännessä ottelussaan Walesissa (2–0, Johansson, Kuqi).

– Tämä tulos tiesi sitä, että Suomen kansa voi jatkaa unelmointia, Baxter sanoi.

Näin jatkui: Myöhemmin kotitappio Venäjälle ja vierastasapeli Liechtensteinia vastaan tappoivat unelmaa. Ei tullut kisapaikkaa, vaikka Suomi päätti karsinnat 1–1-tasapeliin Saksan vieraana.

Ei niitä aikoja...

Joskus on alkanut todella surkeastikin.

Suomi on avannut EM- ja MM-karsinnat peräti seitsemän kertaa neljällä peräkkäisellä tappiolla: viimeksi 1992–93, jolloin tuli kyytiä Bulgarialta kahdesti sekä Ruotsilta ja Ranskalta kerran.

Huuhkajien ohjelma

Suomen ottelut kuluvissa jalkapallon EM-karsinnoissa 2019:

23.3. Italia–Suomi 2–0

26.3. Armenia–Suomi 0–2

8.6. Suomi–Bosnia-H. 2–0

11.6. Liechtenstein–Suomi 0–2

5.9. Suomi–Kreikka

8.9. Suomi–Italia

12.10. Bosnia-H.–Suomi

15.10. Suomi–Armenia

15.11. Suomi–Liechtenstein

18.11. Kreikka–Suomi

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt