Huuhkajatuomio: Matkalla EM-kisoihin maistuvat murusetkin – Suomihan osaa voittaa!

Julkaistu:

Huuhkajat
Ilta-Sanomien raati perkaa Huuhkajien Liechtenstein-voiton persoonalliseen tapaansa.
Suomen jalkapallomaajoukkue kaatoi Liechtensteinin tiistai-iltana pelatussa EM-karsintaottelussa vieraskentällä 2–0. Tuomionsa kamppailun tapahtumista antavat toimittajat Janne Kosunen ja Lari Vesander sekä IS:n jalkapalloasiantuntija Marko Rajamäki.

Janne Kosunen

Puheenaihe: Teemu Pukki onkin sellainen ”lintumies”, ettei paremmasta väliä. Hän takoi kaudella seuralleen Norwichille eli ”Kanarialinnuille” huiman maalimäärän, eikä tahti ole huhuu-huu-uh-hullumpi Huuhkajissakaan! Pukki on kohta synonyymi Huuhkajille. Niin viileäpäinen, niin kuuma pelaaja, nimi kaikkien huhuu-huulilla.

Punainen kortti: Pari torkahdusta tuli puolustuspelissä, mutta säikähdyksellä selvittiin. Dennis Salanovic pääsi juoksentelemaan täysin avopaikkaan Suomen 1–0-johtoasemassa. Löysä ohjaus meni oli maalin. Siitä tasoitus, ja tuskaa olisi tullut, vaikka Suomi hallitsikin ottelua melko selvästi läpi 90-minuuttisen.

Tähti: Koko joukkue. Päävalmentaja Markku Kanerva tiesi mitä haki heittäessään avauskokoonpanoon nuoret Lassi Lappalaisen ja Benjamin Källmanin. Jengin pelitapa alkaa olla niin hyvin hallussa, että uudetkin kaverit tietävät mitä heiltä odotetaan. Kaveria tuetaan. Ei sooloilla. Ei Otavakaan olisi Otava yhdellä tähdellä.


Tyyli: Laitaa pitkin päätyyn, siitä syöttö maalille ja PAM! Ensin tuolla sapluunalla iski konkariakseli Robin Lod–Teemu Pukki, myöhemmin toiselta puolelta vastaavan kuvion täydensivät Lappalainen ja Källman. Suomi ansaitsee maininnan myös kärsivällisyydestään. Se malttoi odottaa tilanteita ja iski tilanteen tullen.

Ilmiö: Suomi osaa voittaa! Joskus tällaisia ”pakkopullia” on syöty kädet vereslihalla, nyt Suomi hallitsee paineet ja mutustelee viimeisetkin muruset huolella. Kaikessa auttaa selkeä ja pitkään sisään ajettu pelitapa. Jonkinlainen ilmiö on myös se oivallus, että Suomihan on tällä vauhdillaan menossa EM-kisoihin.

Marko Rajamäki

Puheenaihe: Glen Kamara. Arsenalin akatemian kasvatti hankittiin pilkkahinnalla tammikuussa Dundee FC:stä Glasgow Rangersiin ja nyt häntä viedään jo Valioliigaan. Jalkapallossa kaikki tapahtuu nopeasti, kuten tämäkin tarina osoittaa. Kamaran taso riittää Valioliigaan tapahtuu siirto nyt tai myöhemmin. Hieno pelaaja.


Punainen kortti: Kreikan joukkue. Kreikan kotitappiota Armenialle ei Ateenassa hyväksytä, joten vaihdetaanko taas valmentajaa? Tällä kertaa ”punaisesta kortista” oli meille hyötyä. Lisäksi Italia otti 2–1-voiton Bosnia-Hertsegovinasta, joten Suomen maajoukkue voi lomailla hyvillä mielin.

Tähti: Lassi Lappalaisen kauden alku Veikkausliigassa on ollut haasteita täynnä. Alustus Suomen toiseen maaliin oli näyte taitavan pelaajan juoksukykyisyydestä ja kansainvälisestä tasosta. Siirto Veikkausliigaa haastavampaan sarjaan on edessä jo nyt kesällä tai viimeistään tammikuun siirtoikkunassa.

Tyyli: Teemu Pukki ja parta. Kotkalaisella on ollut uskomaton kausi, joka päättyi jälleen maaliin ja voittoon. Nähdäänkö parrakas kotkalainen Valioliigassa vai Mestarien liigassa kesälomien jälkeen? Ei väliä, kunhan taso pysyy samana.

Ilmiö: Nuorten pelaajien rohkea peluuttaminen myös maaotteluissa. Näin on tehty aiemmin jo muualla ja nyt oli kiva nähdä sama ilmiö myös Huuhkajissa. Avaukseen valitut 20-vuotiaat Lassi Lappalainen ja Benjamin Källman olivat hyviä ja oikeita valintoja valmennukselta.

Lari Vesander

Puheenaihe: Benjamin Källman. Markku Kanerva heitti nuoren hyökkääjän kovaan paikkaan, mutta ratkaisu oli oikea. Källman toi sopivaa ryminää kärkeen, pelasi hyvin yhteen Teemu Pukin kanssa ja iski vielä viimeisen naulan Liechtensteinin arkkuun. Petteri Forsell oli oikea valinta Bosniaa vastaan, Källman eilen.


Punainen kortti: Martin Büchel sai syystäkin sapiskaa Viasatin kommentaattorilta Pasi Rautiaiselta. Keskikenttäpelaaja pelasi omalla puolustusalueella huolimattomuudella, jollaista näkee nykyään lähinnä alasarjoissa. Rautiainen kutsui Büchelin toimintaa pelleilyksi. Ei ihme, että vaihtopenkki kutsui toisella jaksolla.

Tähti: Glen Kamaran pelaamista on aina mukava katsella. Keskikenttäpelaaja tekee oikeita valintoja ja auttaa muita loistamaan. Liechtenstein-ottelu ei ollut kaikkein kirkkainta Kamaraa, mutta sanokaapa kuinka monta virhettä hän teki pelin aikana. Niinpä. Koko joukkueen pelaaminen on helpompaa Kamaran ansiosta.

Tyyli: Olen huono väreissä, enkä tiedä olivatko erotuomariston paidat pinkkiä, purppuraa vai jotain siltä väliltä. Värillä ei varsinaisesti ole väliä, kunhan tuomaristo vain erottuu pelaajista, mutta kyllähän ne paidat silmiin pistivät. Vapaa-ajalla vermeitä voi luultavasti käyttää huomioliiveinä.

Ilmiö: Kontrolli. Liechtenstein-peli oli käytännössä kokonaan Suomen kontrollissa. Avausjaksolla kontrolli oli kovaa tempoa ja aggressiivista prässiä, mikä tuotti avausmaalin. Toisella jaksolla se oli maltillisempaa pallonhallintaa ja täsmäisku silloin, kun Liechtenstein yritti hyökätä. Lopunkin Suomi hoiti huolellisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt