Teemu Tainio ylistää Huuhkajien tähteä – pian Valioliigaan? ”Upeaa, että Suomella on tämän tason pelaaja”

Julkaistu:

huuhkajat
Glen Kamaran peli Bosniaa vastaan oli lähes täydellinen. Samaa on lupa odottaa jatkossakin.
– 50 grand, 50 grand, Glen Kamara...

Näillä sanoilla alkaa laulu, joka kajahtaa tätä nykyä usein Rangersin kannattajien suusta.

Laulu kehuu Kamaraa ja viittaa erittäin vaatimattomaan siirtosummaan, jolla skottijätti sai Kamaran riveihinsä talven siirtoikkunan aikana. Dundee oli puolitoista vuotta sitten se seura, joka päätti antaa tilaisuuden Arsenalin akatemiasta lähteneelle suomalaiselle, mutta talven kaupassa se jäi käytännössä nuolemaan näppejään.

Dundee sai kehitystyöstä palkintona tilille vain pennosia, ja kauden päätteeksi seura vielä putosi Skotlannin Valioliigasta. Kevään aikana 23-vuotias Kamara jatkoi siitä, mihin Dundeessa jäi.

Hänellä kesti vain hetken vallata paikka suurseuran avauskokoonpanosta. Tämän tason pelaajista joutuu normaalisti maksamaan vähintään seitsennumeroisen summan, joten Rangers sai alelöydön.

Vain puolen kauden Rangers-komennuksen jälkeen Kamaraa viedään jo Englannin Valioliigaan. Perässä on ainakin Brighton.

– Fakta on, että Glenin pitää heti lähteä, kun tilaisuus tulee, FC Hakan valmentaja Teemu Tainio sanoo.

– Rangers ja Celtic ovat isoja seuroja, mutta Skotlannissa ei ole juuri muuta. Esimerkiksi Valioliigassa joka peli on iso peli. Se kehittää enemmän. Ja Glenillä riittävät kyvyt sinne. Helevetti, jos minä pelasin siellä, niin kyllä noilla taidoilla sinne mahtuu!

Aina Tainio ei kuulunut Kamara-uskovaisiin. Hän kertoo seuranneensa Kamaraa Suomen ja Venäjän välisessä alle 21-vuotiaiden maaottelussa 2015.

– En vakuuttunut. Näytti siltä, ettei hänen liikkeensä riitä. Kun vertaa nykytilanteeseen, niin ero on huima. Hän oli silloin nuori Arsenalin juniori, nyt hän loistaa miesten peleissä. Itseluottamus on kumma juttu.

Lauantaina entinen maajoukkueen keskikentän kahden suunnan kauhu katsoi haltioituneena Kamaran esitystä Bosnia-Hertsegovinaa vastaan.

– Olisi laimeaa kutsua tuota esitystä erinomaiseksi. Upeaa, että Suomella on tämän tason pelaaja.

Pelaajauransa jälkeen pelaajatarkkailijana ja valmentajana työskennellyt Tainio löytää syitä Kamaran erinomaisuudelle. 52 syöttöä, joista 50 omille. Yhdeksän voitettua palloa. Huikea pallovarmuus, ja erinomainen alustus Teemu Pukin maaliin.

– Kamara on aina rauhallinen pallon kanssa. Sen näkee erityisesti tavasta, jolla hän näkee kentällä kaiken, mitä tapahtuu. Näin on varsinkin, kun hän saa pallon selkä vastustajan maaliin päin. Hän osaa aina ottaa kosketuksen oikeaan suuntaan ja havainnoi, mitä ympärillä tapahtuu. Lisäksi ensimmäiset askeleet ovat todella teräviä.

Tainio painottaa, että huipulle päästäkseen pelaajan on oltava nopea ainakin joko jaloistaan tai päästään. Kamaralla on hänen mielestään molemmat.

Toistaiseksi Kamara on urallaan ylittänyt jokaisen esteen, jonka hän on kohdannut. 50 tonnin miehestä on kovaa vauhtia kehittymässä kymmenien miljoonien arvoinen.

– Hänellä on edellytykset vielä korkeammalle. En yhtään ylläty, miksi valioliigaseurat ovat hänen perässään, Tainio summaa.