Huuhkajatuomio: Teemu Pukki oli sankari, mutta Suomen tähti löytyi keskikentältä – ”Taas käsittämättömän hyvä”

Julkaistu:

Huuhkajat
Ilta-Sanomien raati perkaa Huuhkajien hienon Bosnia-voiton persoonalliseen tapaansa.
Suomen jalkapallomaajoukkue kaatoi Bosnian lauantaina pelatussa EM-karsintaottelussa 2–0. Tuomionsa Ratinassa pelatun kamppailun tapahtumista antavat toimittajat Saku-Pekka Sundelin, Mikko Knuuttila ja Iiro Lampinen.

Saku-Pekka Sundelin

Puheenaihe: Ukkonen jyrähti Tampereella jo kolme tuntia ennen ottelun alkua. ”Teemu Pukki laukoi ylärimaan”, joku tokaisi. Huuhkajien kannattajien onneksi hän laukoi yläriman sijaan tolppaan, josta pallo meni maaliin. Joka paikassa puhuttiin ihan oikeutetusti Pukista. Oli Pukki-paitaa Suomen ja Norwichin väreissä.

Punainen kortti: Lukas Hradecky puhui Bosnia-ottelua ennen ja sen jälkeen maajoukkueista, joilla on supertähtiä, mutta jotka eivät anna joukkueen eteen kaikkeaan. Bosnia ei varsinaisesti kuulu tähän kastiin, sillä se on yleensä erittäin kurinalainen. Hyvä Suomelle, mutta joukkue luovutti Pukin toisen maalin jälkeen täysin. Paikalla oli paljon bosnialaisia, jotka jaksoivat kannustaa loppuun asti. Joukkue ei lopussa ansainnut kannustusta.
Tähti: Pukki oli sankari, mutta Glen Kamara tähti. Muutaman vaisuhkon ottelun jälkeen Rangersin keskikenttämies oli taas käsittämättömän hyvä. Yhteistyö Tim Sparvin kanssa toimii loistavasti. Kamara on pelannut vasta puoli kautta Skotlannin suurseurassa, mutta on jo täysin selvää, että Rangers käy Kamaralle kohta liian pieneksi.


Tyyli: Robert Prosinecki oli äärimmäisen tyylikäs jalkapalloilija, mutta valmentajana hän näytti kentän laidalla kuntokuurin juuri aloittaneelta sunnuntaihölkkääjältä huonosti istuvassa verryttelypuvussaan. Kun pallo sitten lensi valmentajan lähettyville, hän pyöräytti sen sulavasti takaisin kentälle. Kosketus on yhä tallella.

Ilmiö: Ratinan dj saa pisteet ottelun jälkeen soittamastaan Tahdon rakastella sinua -kappaleesta, joka myötäili kannattajien versiointia Markku Kanervasta. Peliä ennen, eikä tämä liene dj:n syy, stadionilla soi erikoinen hissimusiikki. Miksi ihmeessä musiikkia pitää ylipäänsä soittaa ennen peliä, kun molempien maiden kannattajien laulu raikaa? Sama juttu joka stadionilla. Kertokaa joku syy.

Mikko Knuuttila

Puheenaihe: Pitäisikö Olympiastadionin remontti keskeyttää ja Huuhkajien pysyä Tampereella? Suomi on ottanut nyt viisi voittoa putkeen Ratinan stadionilla ja maaliero on hulppea 8–0. Mansesta on nääs tullut sinivalkoinen linnake!

Punainen kortti: Tampereen poliisi ja pelastuslaitos panivat Tampereen keskustorin suihkulähteen miesvartiointiin Huuhkajien voiton jälkeen. Olikohan se pahamaineinen video kiekkofanin ”helikopterista” suihkulähteessä Leijonien maailmanmestaruuden jälkeen liikaa?
Tähti: Teemu Pukin ensimmäinen maali oli yksi kaikkien aikojen yksilösuorituksista. Huipputasolla näkee harvoin yhtä tyylipuhtaita ”länkiä” kuin ne, jotka Pukki vei Toni Sunjicilta. Nöyryytetty toppari halusi varmasti kaivautua Ratinan nurmen alle. Pukin upean osuman kruunasi maalilaukaus tolpan kautta sisään. Eikä se toinen maali viileällä nostollakaan ollut hassumpi...


Tyyli: Tampereen taivas repesi Pukin ensimmäisen maalin jälkeen ja rankka ukkoskuuro kasteli kentän. Sää ja Pukin muinaisnorjalaisen ukkosenjumalan Thorin mieleen tuonut parta pelasivat sillä hetkellä täydellisesti yhteen.
Ilmiö: Suomen päävalmentaja Markku Kanerva voitti pukeutumismaaottelun kollegaansa Robert Prosineckiä vastaan 6–0. Rive Kanerva oli tyylikäs tummassa puvussaan, jonka hihassa oli surunauha entisen maajoukkuetähden Leo Houtsosen muistoa kunnioittaen. Entinen Kroatian maajoukkuetähti Prosinecki muistutti parransängessään ja verkkareissaan päivänokosiltaan herätettyä Balkanin rantojen miestä.

Iiro Lampinen

Puheenaihe: Suomen vasen pakki Jere Uronen oli sivussa karsintojen avausotteluista loukkaantumisen vuoksi. Tuore Belgian mestari palasi Huuhkajien kokoonpanoon ryminällä ja aiheutti nousuillaan paljon ongelmia Bosnian puolustukselle. Uronen pelasi miehekkäästi myös puolustussuuntaan.

Punainen kortti: Juuri ennen ottelun avausvihellystä Ratinan katsomoihin oli vielä pitkät jonot. Suomalaiseen kansanperinteeseen kuuluu saapuminen loppuunmyytyihin peleihin liian myöhään. Jokohan 2020-luvulla turvatarkastukset saataisiin nopeammiksi, sillä vuosikymmenten saatossa on nähty, että fanien käytös ei muutu.


Tähti: Glen Kamara loisti jälleen synnyinkaupungissaan Tampereella. Lokakuussa Kansojen liigan pelissä Kreikkaa vastaan Kamara viimeisteli maalin eikä osuma ollut kaukana nytkään. Tärkeintä oli kuitenkin kokonaisuus: keskikentän ytimessä pelannut Kamara riisti palloja, syötti tarkasti omille ja teki valtavasti töitä.

Päivän tyyli: Tampereella satoi ajoittain kuin Olympiastadionilla vuoden 1997 surullisen kuuluisassa Unkari-pelissä, mutta nyt tulos oli kaukana murheellisesta. Kannattajatkin löysivät pian ratkaisun kurjaan keliin: paidat lähtivät fanien päältä.
Päivän ilmiö: Teemu Pukki teki kaksi maalia ja nousi pari pykälää Suomen kaikkien aikojen maajoukkuetilastossa. 17 maalin mies Pukki jakaa nyt Jari Litmasen (32 maalia) johtaman tilaston kutossijan yhdessä 1920-luvun legendan Verner Eklöfin kanssa. Pukin maalit olivat todella tyylikkäitä viimeistelyjä. Ne näyttivät, kuinka vahvassa iskussa Norwichin ihmemies yhä on.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt