Kommentti: Huuhkajat on kuin Leijonat – Suomi ei huutele ”NHL-pelaajien” perään jalkapallossakaan - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Huuhkajat on kuin Leijonat – Suomi ei huutele ”NHL-pelaajien” perään jalkapallossakaan

Suomen jalkapallomaajoukkue on valmentaja Markku Kanervan aikakaudella pärjännyt poikkeuksellisella yhtenäisyydellään.

Suomen jalkapallomaajoukkue on valmentaja Markku Kanervan aikakaudella pärjännyt poikkeuksellisella yhtenäisyydellään.

Julkaistu: 8.6. 7:32

EM-karsintaa pelaavalla Suomen futismaajoukkueella ja MM-kultaa voittaneella nimettömällä kiekkoryhmällä on paljon yhteistä, kirjoittaa Saku-Pekka Sundelin.

Ei suuria tähtiä eikä varsinkaan tähtien elkeitä. Ei myöskään haikailua maajoukkueesta sivuun jääneiden perään.

Vahva yhtenäinen peli-identiteetti, jota on ajettu pitkään sisään. Pelaajat, joista jokainen tietää täsmälleen roolinsa ja myös hyväksyy sen.

Viilipyttymäinen valmentaja, joka on menestynyt sekä aikuisten että nuorten luotsina.

Pitkäraajainen muita päätä pidempi kapteeni. Viisikirjaiminen viimeistelijä kovin konsonantein.

Tuoreessa Pallokerhon podcastissa keskustellaan Huuhkajien tilanteesta Bosnia-ottelun alla. Voit myös kuunnella lähetyksen tästä.

Kun kuunteli toukokuun lopun Suomen jääkiekkomaajoukkueen pelaajien sekä valmentajien haastatteluja ja seuraa nyt Huuhkajien mediatilaisuuksia, ei voi olla näkemättä yhtäläisyyksiä joukkueiden välillä.

Suomalaisissa joukkuepallopeleissä tuntuu löytyneen resepti, jolla paikataan sitä, missä materiaalissa hävitään. Suomessa on tajuttu, mistä ryhmänä toimimisessa on kysymys tällä individualismin aikakaudella.

Huuhkajien puuttuvat ”NHL-pelaajat”

Kun Markku Kanerva nostettiin jalkapallomaajoukkueen päävalmentajaksi 2,5 vuotta sitten, Suomi oli pelannut kokonaisen vuoden ilman voittoja.

Nyt joukkueella on Kansojen liigan jatkopaikka takataskussa. Jo ennen Kansojen liigan loppupelejä Suomi voi edetä 2020 EM-kisoihin karsintalohkon kautta.

Lohkossa on materiaaliltaan kolme Suomea kovempaa maata (Italia, Kreikka ja Bosnia) taistelemassa kahdesta lipusta EM-turnaukseen, mutta ei Kreikan ja Bosnian jättäminen taakse ole pelkkää haaveilua.

Lopputurnauspaikka olisi silti Huuhkajielle kuin Leijonien maailmanmestaruus.

Suomalaisen jääkiekon onnenkaupungissa Bratislavassa syntynyt Lukas Hradecky näkee myös Huuhkajien ja Leijonien tarinoissa yhtäläisyyksiä.

– Se inspiroivuus, mitä heikommalla jengillä voi yhdessä saavuttaa. Milloin Suomi on ollut ennakkosuosikki missään karsintalohkossa? Hyvällä joukkuehengellä ja valmistautumisella voitat löysät tähtipelaajilla maustetut joukkueet, Hradecky sanoi ennen Bosnian kohtaamista.

Roman Eremenko, Perparim Hetemaj, Niklas Moisander, Alex Ring ja Joel Pohjanpalo ovat olleet erinäisistä syistä jo vuoden päivät sivussa maajoukkueesta. Osa lopullisesti.

He ovat Huuhkajien ”NHL-pelaajia”, joista joka ikinen menisi heittämällä avaukseen. Ei Kanerva ole viisikon perään huudellut. Eikä juuri kukaan enää edes kysele.

Suomen jalkapallomaajoukkueen, kuten jääkiekkoleijonien, pääperiaate on se, ettei yksittäisten pelaajien takia tehdä pelillisiä tai muita kompromisseja. Se on yhtenäisyyden tae.

Yhtenäisyys sai Kalastajatorpalla jo huvittavia piirteitä, kun yksi pelaajista eksyi matkalla mediatilaan. Kaikki muut seurasivat.

Leijonien kilpailuetu muihin oli pitkä leiritys, kun muun MM-kisaryhmät tapasivat toisensa ensi kertaa käytännössä lentokentällä.

Kanerva on ajanut jalkapallomaajoukkueeseen jo pari vuotta toimintamallia ja pelitapaa, jotka pelaajat kokevat turvallisiksi.

Kesäkuun maaottelut ovat poikkeuksellisen hankalia eurooppalaisten sarjojen päätyttyä eri aikoihin. Esimerkiksi Teemu Pukin edellisestä ottelusta on kulunut jo yli kuukausi.

Siksi Kanerva järjesti ennen tämän viikon varsinaista kokoontumista minileirin, jossa pelaajat pääsivät yhdessä ylläpitämään tuntumaa.

Kaikki voivat olla oma itsensä

Ei Huuhkajat silti ole joukko tottelevia robotteja, vaikka kentällä ei sooloilua sallita.

Suomi on ryhmä hyvin erilaisia ihmisiä, joiden myös sallitaan olla erilaisia, minkä Joona Toivio kiteytti osuvasti.

– Kaikki voivat sanoa olevansa täällä oma itsensä kentällä ja sen ulkopuolella. Se korostuu varsinkin kentällä. Uudetkin jätkät uskaltavat tehdä juttuja, joissa ovat hyviä. Epäonnistumisia ei dumata. Vain sitä kautta voimme pärjätä, että saamme kaiken potentiaalin itsestämme irti.

Hradecky komppaa toppariaan ja kuvailee Huuhkajia hyväksi kaveriporukaksi.

– Yritämme luoda ilmapiirin, jossa jokainen pystyisi parhaimpaan suoritukseensa pelkäämättä tai stressaamatta. Albin Granlund, Juha Pirinen tai Joona Toivio. Kaikki tuntuvat olevan paljon rauhallisempia. Nämä ovat vain kolme esimerkkiä, mutta olemme selvästi ottaneet ison harppauksen siinä. Virheen jälkeen ei vaivuta mihinkään koomaan.

Leverkusenin ykkösvahti on maajoukkueessa lähimpänä tähtistatusta Pukin ohella. Heitä maanläheisimpiä tähtiä on vaikea löytää. Molempia kunnioitetaan, mutta kummallekin voi myös kuittailla. Se on hyvähenkisen joukkueen merkki.

Suomen jalkapallomaajoukkue on valmentaja Markku Kanervan aikakaudella pärjännyt poikkeuksellisella yhtenäisyydellään.

Suomen jalkapallomaajoukkue on valmentaja Markku Kanervan aikakaudella pärjännyt poikkeuksellisella yhtenäisyydellään.