Huuhkajien Lukas Hradeckyn sparraajan kuuden vuoden tilasto on erikoinen: ”Ottaa kiinni sellaisia, joita en itse välttämättä saisi” - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Huuhkajien Lukas Hradeckyn sparraajan kuuden vuoden tilasto on erikoinen: ”Ottaa kiinni sellaisia, joita en itse välttämättä saisi”

Jesse Joronen pelasi elämänsä kauden seurajoukkueessaan FC Kööpenhaminassa.

Julkaistu: 7.6.2019 10:37, Päivitetty 7.6.2019 16:05

Maalivahti Jesse Joronen torjui Kööpenhaminan Tanskan mestariksi, mutta maajoukkueessa hän on Lukas Hradeckyn varjossa.

Lukas Hradeckyllä, 29, on salaliittoteoria. Suomen A-maajoukkueen ykkösvahti ottaa tällä tahdilla lähivuosina Huuhkajien maalivahtivalmentajan Antti Niemen kiinni pelatuissa maaotteluissa.

– Varmaan kohta hän alkaa tökkiä Riveä (päävalmentaja Markku Kanerva), että laita Jesse maalille, Hradecky sanoo hotelli Kalastajatorpan puutarhassa.

Viereisessä pöydässä istuva Jesse Joronen hörähtää nauramaan. Vitsi kertoo maajoukkueen maalivahtien välittömästä suhteesta.

Tilanne on sillä tapaa erikoinen, että Joronen, 26, on ollut kuusi vuotta maajoukkueen mukana ja pelannut viisi ottelua. On aivan mahdollista, että seuraavat kuusi vuotta menee samalla tapaa.

Tuoreessa Pallokerhon podcastissa keskustellaan Huuhkajien tilanteesta Bosnia-ottelun alla. Voit myös kuunnella lähetyksen tästä.

Seurajoukkueessaan FC Kööpenhaminassa Joronen pelasi elämänsä kauden. Hän torjui seuransa Tanskan mestariksi ja Euroopan liigan lohkovaiheeseen tanskalaisten kaadettua Italiassa kauden aikana ihastuttaneen Atalantan.

Pitkän ja raskaan kauden jälkeen Joronen pakkaa laukkunsa ja viettää viikkoja hotellihuoneessa – sparratakseen treeneissä Hradeckyä.

– Nyt on vielä nämä pelit täällä ja joukkueen tukeminen, sen jälkeen ehtii ensimmäistä kertaa vetää vähän henkeä, Joronen kommentoi mestaruuskauttaan.

Sanotaan se nyt ihan suoraan. Hän on liian hyvä kakkosmaalivahdiksi, mutta jalkapallovahtien arki on karu.

Niin karu, että Hradecky miettii Jorosen kohtaloa jatkuvasti. Hänen mukaansa viisi vuotta sitten olisi ollut itsestään selvää, että Kööpenhaminan maalivahti olisi myös maajoukkueen ykköstorjuja.

– Ajattelen koko ajan, että jumalauta se ottaa sellaisia kiinni, joita en itse välttämättä saisi. En voi sanoa, että olisin pahoillani Jessen puolesta, mutta onhan se sääli, ettei hän saa enemmän peliaikaa. Olemme hyviä ystäviä, ja hän on ottanut asian hyvin.

– Haluan päästä arvokisoihin, mutta ei se siitä jää kiinni, pelaanko minä vai pelaako Jesse. Minussa on jotain hyvää, mutta Jessessä on jotain paljon parempaa. Voin sen myöntää ihan helposti.

Lukas Hradecky sanoo, että Jesse Jorosessa on jotain paljon parempaa kuin hänessä itsessään.

Hradecky huomauttaa, että loukkaantumiset ovat hidastaneet Jorosen uraa. Ilman niitä hän pelaisi turkulaisen mukaan vielä paljon kovemmassa joukkueessa kuin Kööpenhaminassa.

Täysin ainutlaatuinen tilanne ei ole edes Suomen maajoukkueessa. Jussi Jääskeläinen sai odottaa pitkään vuoroaan Niemen takana, vaikka pelasi Valioliigaa. Kolmannella valioliigavahdilla Peter Enckelmanilla vasta kova kohtalo olikin. Hänen edellään oli kaksi maailmanluokan maalivahtia, ja peliaika todella oli kiven takana.

Joronen ei ole jäänyt omaa kohtaloaan harmittelemaan. Hradecky on hänelle kuin rima, jonka ylitykseen pitää tähdätä. Rima on korkealla, mutta sinne Joronen aikoo myös päästä.

– Asennoidun tähän niin, että tuen joukkuetta, olin sitten ykkösveska, kakkonen tai kolmonen. Ryhmämme on tosi avoin. Treenit ovat täällä tosi hyviä, jolloin kaikilla mullakin kuin pelaavalla maalivahdilla on hyvä olla ja voimme kehittyä. Tämä on myös hyvää hengähdystä omasta seurajoukkueesta ja mahdollisuus saada jotain erilaista, Joronen sanoo.

Hradecky ei ole ikinä tiedustellut Niemeltä, millaiset välit tällä ja Jääskeläisellä oli.

– Pitää kysellä sen varalta, että miten asia käsitellään, jos Jesse alkaa vihata mua, Hradecky heittää.

Huuhkajat kohtaa lauantaina 8. kesäkuuta EM-karsintaottelussa Bosnia-Hertsegovinan. Ottelu alkaa kello 19.00.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?