Maajoukkuejalkapalloilija Leo Houtsonen on kuollut - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Maajoukkuejalkapalloilija Leo Houtsonen on kuollut

1980-luvun parhaisiin suomalaisjalkapalloilijoihin kuulunut kuopiolainen Leo Houtsonen nukkui pois keskiviikkona 60-vuotiaana.

Leo Houtsonen vuonna 2007 Palloliiton 100-vuotisjuhlaottelussa.

6.6.2019 15:38

Komean pääsarjauran Kuopion Palloseurassa ja Oulun Palloseurassa 1970- ja 1980-luvuilla tehnyt Leo Houtsonen (25.10.1958–5.6.2019) kuoli eilen kotikaupungissaan Kuopiossa. Keskikenttäpelaaja menehtyi nopeasti edenneeseen sairauteen. Houtsonen täytti syksyllä 60 vuotta ja oli jäämässä eläkkeelle loppuvuodesta. Sympaattista pelimiestä jäivät suremaan vaimo, neljä tytärtä ja kolme lastenlasta.

Houtsonen kuului siihen harvalukuiseen suomalaisjalkapalloilijoiden joukkoon, jolla on palkintokaapissa arvokisamitali. ”Leksa” oli mukana alle 18-vuotiaiden maajoukkueessa, joka eteni vuonna 1975 EM-kilpailujen loppuotteluun. Finaalissa Englanti oli parempi jatkoaikamaalilla 1–0.

Samalla kaudella Houtsonen nousi KuPSin SM-sarjamiehistöön. Kuopiossa kasvanut Houtsonen viihtyi kotikaupungissaan, mutta tarttui vuonna 1978 muutaman muun KuPS-pelaajan kanssa OPS:n tarjoukseen ja reissasi Oulun ja Savon pääkaupungin väliä. Oululaiset juhlivatkin Suomen mestaruutta 1979 ja 1980 ja pääsivät pelaamaan Mestarien cupin otteluita Liverpoolia vastaan.

Newcastlen sopimus pöydällä

Houtsonen esitykset huomattiin sumujen saarella. Norwich oli kiinnostunut hänestä ja Newcastle tarjosi kolmivuotista sopimusta vuonna 1982. Paperi oli pöydällä, mutta kuopiolainen valitsi perheen ja siviilityön täysammattilaisuuden sijasta. Houtsonen suoritti kauppatieteen maisterin tutkinnon Tampereen yliopistossa, ja töitä oli tarjolla. Suomalaisen sijasta Newcastle hankki keskikentälle Kevin Keeganin HSV:stä.

Martti Kuuselan päävalmentajakaudella 1982–87 Houtsonen kuului sinivalkoisten vakiokasvoihin.

– Minulle on pelitaitojen ohella tärkeää persoona, ja siinä suhteessa ”Leksa” oli loistava tyyppi, Kuusela muistelee yhteisiä vuosia.

Leo Houtsonen (vas.) ja Atik Ismail (kesk.) HJK–OPS -ottelussa vuonna 1979.

Hän luonnehtii Houtsosta fiksuksi pelaajaksi, joka tykkäsi keskustella pelin nyansseista valmentajan kanssa.

– Mutta kentällä hän ei antanut armoa, vaan oli raudanluja ja pystyi säilyttämään oman tasonsa pelistä toiseen, Kuusela sanoo.

A-maaotteluja Houtsoselle kertyi kaikkiaan 45 kappaletta. Pääsarjaotteluita hänelle kertyi 293. Talvella 1981–82 Houtsonen pelasi Singaporen pääsarjassa Carolinen Hillin joukkueessa.

Työura rahoitusyhtiössä

1990-luvulla Houtsonen jäähdytteli Kingsissä ja pelasi KuPSissakin seitsemän ottelua vuonna 1992, kun joukkue taisteli liigapaikastaan. Peliuransa jälkeen kiinnostus lajiin säilyi, ja kuopiolaista kysyttiin myös Suomen Palloliiton puheenjohtajaksi. Kun SPL ryhtyi nimittämään, maajoukkueen gladiaattoreita 2007, Houtsonen oli ensimmäisten valittujen joukossa.

Työuransa Houtsonen teki pääasiassa rahoitusyhtiö Veraventuressa, jonka toimitusjohtajana hän toimi pitkään. Urheilun ohella Houtsosta kiinnosti uskonto. Hän toimi Ortodoksisen kirkkosäätiön hallituksen puheenjohtajana ja Karjalan hiippakunnan säätiön asiamiehenä.

Muun toiminnan ohella Houtsonen innostui myös nyrkkeilystä, jota hän harrasti viime vuodet Kuopion Riennossa toimien myös seuran varapuheenjohtajana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?