Tämä konkari on Huuhkajien suuri tuntematon avainpelaaja – ”En pelaa sen takia, että olisin otsikoissa”

Julkaistu:

huuhkajat
Joona Toivio ei pidä itsestään meteliä, vaikka hän on ollut Suomen maajoukkueen jopa paras pelaaja viime otteluissa.
Jalkapallossa alettiin toden teolla tilastoida pelaajien eri suorituksia 2000-luvun alkupuoliskolla.

Statistiikkaa tutkineita hämmästytti muun muassa se, ettei Italian maajoukkuemies Paolo Maldini taklannut juuri koskaan, vaikka häntä pidettiin huippupuolustajana.

Tämä on puolustuspelaamista mittaavan datan ongelma. Oikeaa sijoittumista on vaikea laskea. Maldini osasi olla yleensä oikeassa paikassa, jolloin hänen ei tarvinnut taklata.

Joona Toivio ei InStatin tilastojen mukaan taklannut maaliskuun EM-karsintaottelussa Jerevanissa kertaakaan. Silti hän oli kenties Suomen paras pelaaja, kuten hän on ollut jo pidemmän aikaa.

Tilastoihin ei kannata aina luottaa. Eikä niihin edes voi, sillä useimmat ottelua seuranneet muistavat tilanteen, jossa Toivio taklasi Armenian hyökkääjän tylysti nurmen pintaan – ja täysin puhtaasti.

Tuoreessa Pallokerhon jaksossa käytiin läpi mm. Huuhkajien pelaajavalintoja tuleviin maaotteluihin. Voit kuunnella podcastin alla olevasta soittimesta tai tästä.Kun Huuhkajista puhuttiin onnistuneen Kansojen liigan kampanjan aikana, esiin nousivat hyökkäyksestä Teemu Pukki, maalilta Lukas Hradecky, keskikentältä Glen Kamara ja puolustuksesta Paulus Arajuuri.

Aivan oikein. Silti olisi aika alkaa puhua enemmän myös Toiviosta, joka on kuin koko joukkue pienoiskoossa. Suurelle yleisölle tuntematon taistelija, joka on kulkenut pitkän tien päävalmentaja Markku Kanervan mukana aina nuorten maajoukkueesta asti.

Tunteikkaita haastatteluita antavan ”hymyilevän jättiläisen” Arajuuren rinnalla luutii 31-vuotias mies, josta ei paljon otsikoita muotoilla.

– Se on mulle ihan fine. En pelaa futista sen takia, että olisin otsikoissa. Mä teen hommani ja te teette hommanne, Toivio sanoo ja väläyttää kerrankin hymyään.

Toivio mielletään rivipelaajaksi, mutta ei hän aina ole ollut sellainen. Sipoossa syntynyt HJK:n kasvatti kävi 16-vuotiaana Manchester Unitedin ja Ajaxin leireillä. Hänet valittiin vuoden poikapelaajaksi Suomessa 2004.

Toivio oli vuotta nuorempana mukana myös Kanervan joukkueessa, joka pelasi alle 21-vuotiaiden EM-lopputurnauksessa Ruotsissa, mutta ei saanut peliaikaa Jonas Portinin ja Tuomo Turusen takana.


A-maajoukkueen vakiokasvoja hän on ollut vuodesta 2011 lähtien. Kansojen liigassa hän teki itsestään lähes korvaamattoman Arajuuren aisaparina.

Ruotsin pääsarjaa Häckenissä pelaava Toivio voitti toukokuun lopussa Ruotsin cupin. Aiemmin hänellä oli tilillään Norjan cupin voitto Moldesta.

– Se ei ollut ihan yhtä iso tapahtuma kuin Norjassa. Pelasimme hyvän pelin, voitimme puhtaasti ja saimme europaikan, mitä lähdimme hakemaan. Se oli tärkein asia, Toivio sanoo.

Jotain unohtuu mainita.

– Niin no, maali joo. 2–0 osumani tappoi sen pelin. Minut valittiin myös ottelun parhaaksi. Ihan hyvä peli itseltäni, hän lisää huomautuksen jälkeen vaatimattomasti.

Suomi kohtaa lauantaina EM-karsinnassa Tampereella Bosnia ja Herzegovinan. Toivion ja Arajuuren tehtävänä on pysäyttää joukkueen ykköstähti Edin Dzeko.

Entinen Manchester Cityn tähti ja nykyinen Roman kärki tarjoaa hikisen iltapuhteen Suomen puolustukselle.

– Ei siitä olla vielä puhuttu, mutta kyllä se hoituu samalla tapaa kuin aiemminkin eli koko joukkueen yhteispelillä. Vaikea olisi puolustaa, jos me sitä kahdestaan tekisimme ja muut seuraisivat kädet suorina.

Siitä on Suomen pelaamisessa kysymys, tosin topparipari erottuu siitä huolimatta, sillä kaksikko on pelannut yhdessä jo poikamaajoukkueista lähtien.

– Kommunikointi on tärkeää, se luo turvallisuuden tunnetta. Tunnemme kuitenkin niin hyvin, että on myös tilanteita, joissa tiedämme puhumattakin tasan tarkkaan, mitä toinen tekee.

Suomen EM-karsintaottelut kesäkuussa

Suomi kohtaa Bosnia ja Herzegovinan lauantaina Tampereella kello 19.00 ja Liechtensteinin tiistaina vieraissa kello 21.45.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt