Huuhkajatuomio: Suomessa näkyvän hyvän muutoksen pitää jatkua – juuri se voi avata portit EM-kisoihin

Julkaistu:

Huuhkajatuomio
Ilta-Sanomien raati käy läpi Armenian ja Suomen välisen EM-karsintaottelun tapahtumat persoonalliseen tyyliinsä.
Raadissa ovat ottelun Jerevanissa seurannut Ilta-Sanomien toimittaja Saku-Pekka Sundelin, toimittaja Tommi Koivunen ja jalkapalloasiantuntija Marko Rajamäki.

Suomi pelasi EM-karsintarupeamansa toisen ottelun ja otti avauspisteensä voittamalla Armenian vieraissa 2–0. Suomen maaleista vastasivat Fredrik Jensen ja Pyry Soiri.

Saku-Pekka Sundelin

Puheenaihe: Suomi ei ollut parhaimmillaan Armeniaa vastaan, mutta se haki todella tylyn voiton hiljentäen Jerevanin fanaattisen yleisön täysin. Jos olettaa, että Italia voittaa kaikki kotiottelunsa, Suomi on täysin aikataulussaan EM-karsinnoissa. Pelin pitää silti parantua Bosniaa ja Kreikkaa vastaan.

Punainen kortti: Toimittajien murheet eivät kiinnosta muita, mutta punainen kortti menee joka tapauksessa tietokoneelle, joka ei suostunut käynnistymään ollenkaan. Samalla pääsee kiittämään Yleisradion Matti Härköstä, joka lainasi omaansa. Olen armenialaisen konjakin velkaa.

Tähti: Robin Lodilla on ollut vaikeuksia seurajoukkueessaan Gijonissa, eikä Italia-ottelu ollut tuttua Lodia. Kokonaisesityksessä Jerevanissakin on parannettavaa, mutta kaksi rakennettua maalia riittää varsin hyvin pelin tähdeksi. Loistava esityö Fredrik Jensenin maaliin, ja Pyry Soirin osuman hän taikoi käytännössä tyhjästä.

Tyyli: Jerevanin lämpötila laski ottelun alkaessa viiteen asteeseen, mutta Armenian laitapuolustajan Gagik Daghbashjanin hansikasvalinta oli melko yllättävä, kun valtaosa pelasi lyhythihaisissa. Eikä siinä mitään, mutta kyseessä eivät olleet mitkään virtaviivaiset käsineet, vaan kunnon työmiehen hanskat.Ilmiö: Suomen pelaajat tekivät Armeniassa enemmän virheitä kuin syksyn Kansojen liigan kolmessa ottelussaan yhteensä. Huonoja syöttöjä, heikkoja haltuunottoja, menetyksiä, kamppailujen häviämisiä. Eivätkä ne tulleet pelkästään vastustajan prässin takia. Suomen onneksi ne eivät koituneet kohtaloksi.

Tommi Koivunen

Puheenaihe: Suomi osaa voittaa. Kylmäverinen suoritus ilman isoja sähellyksiä. Ainakin mielikuvat ovat sellaiset, että joskus aiemmin pelitapahtumiltaan tällainen ottelu olisi kääntynyt tasuriksi tai nihkeäksi tappioksi.


Punainen kortti: Kylmäverisyydestä huolimatta Suomen alku oli aika huolestuttava ja puolihuolimaton. Ja täytyy myös lainata oikeaa asiantuntijaa eli Rajamäkeä: Huuhkajat antoi pallon liian helposti pois ihan liian monta kertaa.

Tähti: Suomen voitto henkilöityi Lodiin, joka epäonnistui Italia-ottelun kriittisillä hetkillä, kun Suomi pääsi puolittaisiin maalipaikkoihinsa. Nyt Lod oli kapellimestarina Huuhkajien molemmissa maaleissa ja pelasi vahvasti. Kunniamaininta Fredrik Jensenille, joka tarrasi kiinni avauksen paikkaan myös jatkossa. Myös Lukas Hradecky, Glen Kamara, Teemu Pukki, Albin Granlund ja topparit jäivät positiivisesti mieleen.

Tyyli: Vaihdosta Lodin tilalle tullut Robert Taylor oli saanut selkäänsä pelinumeron 7, jota Lod käytti viime karsinnoissa. Lod on nyt vaihtanut numeroon 8 – oletettavasti siksi, että seiskapaita oli alun perin varattuna Roman Eremenkolle. Toivoa sopii, että Suomi saa tähtipelaajansa kesäkuussa mukaan.

Ilmiö: Petteri Forsell antoi Viasatilla suorapuheisen haastattelun, jossa sanoi suoraan olleensa hyvin pettynyt jäätyään ilman peliaikaa. Mitä Forsell olisi tuonut joukkueeseen? ”Maaleja, parempia paikkoja Teemulle, laadukkaampia laukauksia, erikoistilanneuhkaa ja kurinalaista puolustamista.” Harmi, ettei näiden puheiden toteutumista päästy näkemään.

Marko Rajamäki

Puheenaihe: Joukkueen ryhmityksen ja pelitavan muokkaaminen vastustaja huomioiden. Mielestäni tämä on erittäin tervetullut ja hyvä muutos maajoukkueessa. Näin tulee toimia myös jatkossa, mikäli haluamme kisoihin. Lisäksi meillä on riittävän hyvät pelaajat tämän toteuttamiseksi.

Punainen kortti: Tämä on annettava Suomen helpoille pallonmenetyksille ensimmäisellä puoliajalla. Parempi vastusta rankaisee jatkossa näistä tilanteista. Nurmelaa lainatakseni, laatua omaan syöttöpeliin.

Tähti: Paulus Arajuuren ja Joona Toivion erinomainen oman rangaistusalueen puolustaminen, vastustajien laukausten blokkaaminen sekä Armenian nopeiden suunnanmuutosten katkaiseminen oli avain kolmeen pisteeseen tällä kertaa. Topparit antoivat meille mahdollisuuden voittaa tämä peli erinomaisella puolustuspelillään.Tyyli: Armenia maalivahdin Airapetjanin torjunta ottelun 61 minuutilla. Pukin laukaus vaihtoi suuntaa ja vain Airapetyanin erinomainen reagointi piti Armenian pelissä mukana. Tyylillä tai tekniikalla ei ollut paljon merkitystä. Toisin oli, kun Runosmäen poika Hradecky otti tupla torjunnan 82 minuutilla.

Ilmiö: Pukin pelaaminen ja rooli maajoukkueessa. Italiaa vastaan Pukille saatiin luotua vain yksi paikka, mutta helpompia joukkueita vastaan Teemu on alati vaarallinen. Varsinkin hänen liikkeensä viimeisellä kolmanneksella ja aloitteensa pallon edellä ovat hienoa katsottavaa. Yhteistyö Lodin kanssa toimii.

Korjattu Albin Granlundin nimi klo 7.43.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt