Kommentti: Vaarattoman oloinen tilanne murskasi asetelman heti Huuhkajien ja Italian ottelussa

Julkaistu:

Huuhkajat
Tappiossa Italialle ei ole mitään ihmeellistä, mutta Suomen aiemmat vahvuudet eivät olleet EM-karsinnan avauksessa enää vahvuuksia, kirjoittaa Saku-Pekka Sundelin Udinesta.
Udineen saapunut italialaisyleisö oli EM-karsintojen avauksessa sen verran innokasta, ettei se malttanut odottaa soittokunnan sävelmiä kansallislaulussa, vaan hoilasi vahvasti sen edellä maan kansallislaulua.

Innon ymmärtää, sillä Italialla on kiire kiillottaa kilpeään sen jälkeen, kun joukkue oli jäänyt häpeällisesti ulos viime kesän MM-kisoista.

Jos ei soittokunta pysynyt yleisön mukana, ei pysynyt Suomikaan ottelun alussa ollenkaan Italian perässä. Ensimmäiset kahdeksan minuuttia olivat heikointa Huuhkajaa aikoihin.

Suomi ei päässyt alkuunkaan Italian prässin alta pois, vaan juoksi pallon perässä ja joutui rikkomaan.

Yhdestä rikkeestä Italia sai sivuvapaapotkun, joka näytti hyvin vaarattomalta. Tim Sparv puski pallon kuitenkin suoraan Gagliarin nuorelle tähdelle Nicolo Barellalle, joka iski vastapallosta parin mutkan kautta pallon sisään.

Se oli potku Suomen palleaan. Asetelma meni heti mäsäksi.

Parasta Suomen pelaamisessa oli, ettei joukkue muuttanut sillä hetkellä pelisuunnitelmaa. Se alkoi vain toteuttaa sitä paremmin.

75 minuutille Suomi oli ainakin jollain tasolla mukana pelissä. Sen pitkät pallonhallintajaksot toimivat yllättävää kyllä paremmin kuin vastaiskut, joita se huolimatonta Italiaa vastaan sai hämmästyttävän monta.

Joku terävämpi joukkue olisi niistä rangaissut.

Joka tapauksessa Suomen peliä arviosi eri valossa, jos olisi ollut autuaan tietämätön tilanteesta tulostaululla. Se oli ajoittain jopa hyvää.

Tilanteella on kuitenkin taipumusta vaikuttaa pelin dynamiikkaan. Sitä paitsi, jos jotain maailman maata vastaan pitää olla alusta 0–1 tappiolla, Italiaa vastaan se ei ole kovin suositeltavaa.

Siis vanhaa Italiaa, tämä versio oli kaikesta huolimatta hämmästyttävän haavoittuvainen.

Mitä Suomen EM-karsinnan avauksesta jäi lopulta käteen? Siinäpä kysymys. Suomi hävisi vieraissa yhdelle maailman huippumaalle 0–2, joten siinä ei ollut mitään ihmeellistä.

Se oli 75 minuutille mukana taistelemassa pisteistä, mutta ei ollut hyvä siinä, missä joukkue loisti Kansojen liigassa eli molempien maalien edessä.

Hieman sekavan kuvan Suomi jätti. Toisaalta vastus oli ihan eri luokkaa kuin viime syksynä.