Kommentti: Jos nelinkertainen maailmanmestari Italia on joskus haavoittuvainen, se hetki on nyt Huuhkajia vastaan

Julkaistu:

Huuhkajat
Italialla on vaikeuksia tehdä maaleja ja hyvin puolustava Suomi on v-mäinen vastus. Siinä on Huuhkajien pieni sauma, kirjoittaa Saku-Pekka Sundelin Udinesta.
  • Suomi kohtaa Italian lauantaina EM-karsintojen avausottelussa
  • Ottelu alkaa Udinessa kello 21.45
  • IS ennakoi ja seuraa ottelun tapahtumia
Suomen jalkapallomaajoukkueen pelaajat ovat tuijottaneet koko viikon hotellinsa ikkunasta melkein kolmen kilometrin korkeuteen nousevaa vuorijonoa.

Alpit alkavat heti Udinen pohjoispuolelta. Suomi puolestaan aloittaa vuoden 2020 EM-karsinnat haastavasta paikasta Friulin maakunnasta.

Vastaan asettuu nelinkertainen jalkapallon maailmanmestari Italia. Siinäpä heti vuori kiivettäväksi.

Vaikka Italia on ihan eri tason vastus kuin Kansojen liigan lohkossa kohdatut joukkueet, ei se ole tällä hetkellä ihan entisensä. Jos joskus Suomi voi kuvitella nappaavansa Italialta pisteen tai jopa voiton, se on tänään.

Maa ei selvinnyt viime kesän MM-kisoihin, mikä oli niin suuri skandaali, että italialaiset halusivat hetkeksi unohtaa koko lajin olemassaolon.

Joukkueen vanhempi kaarti on kerännyt kovasti kritiikkiä, joten Roberto Mancini on pyrkinyt uudistamaan joukkuetta kovalla kädellä.

Italian maajoukkue hakee yhä muotoaan ja oikeaa pelitapaansa. Samaan aikaan Suomen konsepti on hyvin selvä, millä joukkue porskutti Kansojen liigan lohkovoittoon.

Siinä on Suomen sauma.

Huuhkajilla on neljä jalkapallon tärkeää osa-aluetta kunnossa. Sillä on loistava maalivahti Lukas Hradecky, joka pystyy tekemään voittavia torjuntoja. Topparipari Paulus ArajuuriJoona Toivio suojelee maalin edustaa kuin kotiaan murtovarkaita vastaan.

Suomella on kerrankin myös tulikuuma hyökkääjä, jonka vire on jatkunut koko kauden tai oikeastaan jo useamman.

Lisäksi Huuhkajien työteliäässä pelitavassa jokainen pelaaja tietää tasan tarkkaan, mitä missäkin tilanteessa on sovittu tehtäväksi. Italian materiaali on paljon parempi kuin Suomen ja se on ottelussa selvä ennakkosuosikki.

Yhteen paikkaan Suomen kannattaa iskeä. Italian peli kulkee melkeinpä pakkomielteisesti hyvin palloa liikuttavan Jorginhon kautta.

Ei olisi mikään ihme, jos esimerkiksi Kasper Hämäläisen tehtävänä olisi seisoa käytännössä 90 minuuttia tämän vierellä. Moni joukkue on sillä tavalla pysäyttänyt tällä kaudella Jorginhon seurajoukkueen Chelsean pelin käytännössä kokonaan.


Ongelma Suomelle on, että myös PSG:n Marco Verratti osaa heiluttaa tahtipuikkoa keskellä. Verratti rakastaa kuitenkin aikaa yhtä paljon kuin hän kuulemma rakastaa tupakkataukoja. Aika pitää viedä pois ja sitä kautta pallo.

Suomi saa Udinessa vastaiskuja, se on aivan varma. Ja Huuhkajat on ollut viime aikoina niissä vaarallinen.

Suomen ylivoimaisesti suurin ongelma on molempien laitojen puolustamisessa. Laidoille ei ole oikein löytynyt kansainvälisen luokan pelureita, varsinkaan Jere Urosen ja Jukka Raitalan puuttuessa.

Markku Kanervalla voisi olla kiusaus laittaa Toivio laitapuolustajaksi, mutta sitten rikotaan puolustuksen kova ydin.

Suomella on ollut ongelmia myös harjoituskenttien kanssa. Ne ovat Palloliiton vastuulla. Ensimmäinen kenttä oli niin surkea, että se piti vaihtaa. Pelaajien mukaan toinen ei ollut sen parempi. Suomi on selvä altavastaaja, joten se ei saisi antaa tällaisessa yhtään tasoitusta.

Ei ihme, että yleensä niin valoisa Kanerva oli vähän kärttyisä viimeistelyharjoituksissa, joissa media saa olla ensimmäisen vartin paikalla. Hän olisi halunnut päästä vihdoin aloittamaan treenit ilman häiriötekijöitä.

Koko Italia pitää itsestään selvänä, että kotijoukkue avaa EM-karsinnat voitolla. Siitä huolimatta, että sillä on ollut hirvittäviä vaikeuksia maalinteossa. Italia on osunut yli kerran vain kertaalleen 17 viime pelissään.

Suomi on Kanervan alaisuudessa osoittautunut hyvin puolustavaksi ja erittäin v-mäiseksi vastustajaksi. Jos peli pysyy ensimmäisen puoliajan tasalukemissa, Udinen katsomossa aletaan jo turhautua.

Juttua korjattu klo 20.18: Italia on voittanut MM-kultaa neljä eikä kolme kertaa, kuten jutussa alun perin luki.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt