Huuhkajat: Onko Markku Kanerva kaikkien aikojen paras valmentaja? - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Markku Kanerva johtaa Huuhkajat Italian kimppuun – onko hän kaikkien aikojen paras suomalainen futisvalmentaja?

Martti Kuusela loi uskoa suomalaiseen jalkapalloon 1980-luvulla. Kuva Paavalin kirkosta kesäkuulta 2018.

Julkaistu: 23.3.2019 11:46

Juha Kanerva laittaa sinivalkoiset jalkapallovalmentajat paremmuusjärjestykseen.

Ranskalainen jalkapalloraamattu France Football valitsi tuoreessa numerossaan 50 kaikkien aikojen parasta valmentajaa.

Lista ei syntynyt nettiäänestyksen eikä some-palautteen perusteella, joten mukana on monia menneiden vuosikymmenien jalkapalloteoreetikoita, kuten seitsemänneltä sijalta löytyvä Helenio Herrera ja 20:nneksi äänestetty Bela Guttmann.

Listan kärjestä löytyi tutumpia nimiä; tosin hekin ovat jättäneet käytännön valmennuksen nuoremmille. Ykköseksi nousi hollantilainen Rinus Michels (1928–2005), kakkoseksi Sir Alex Ferguson ja kolmanneksi italialainen Arrigo Sacchi.

France Footballin äänestys sai minut pohtimaan kaikkien aikojen parhaita suomalaisia futisvalmentajia. Sinivalkoisten luotsien ura on painottunut kansalliseen jalkapalloon, mutta muutamat ovat keränneet meriittejä myös ulkomailla.

* * *

Kaikkein kovimmalla tasolla on valmentanut Sami Hyypiä, joka pääsi paraatiovesta Bayer Leverkusenin päävalmentajaksi. Entisistä huippupelaajista Mixu Paatelainen on saanut mahdollisuuden niin seurajoukkueissa kuin maajoukkueissakin (Suomi ja Latvia). Menestys on jäänyt vaatimattomaksi Kilmarnockin onnistumista lukuun ottamatta.

Simo Valakari on aloittanut vakuuttavasti Tromssassa, mutta näytöt ovat vielä lyhyeltä periodilta. Pasi Rautiainen on häärinyt valmennustehtävissä niin kotimaassa kuin Virossa – ilman mestaruutta.

Pitkän päivätyön tehneitä koutseja ovat Jyrki Heliskoski, Harri Kampman ja Juha Malinen. Kahden passin omistajista kovimmat näytöt on Keith Armstrongilla ja Aleksei Eremenko seniorilla. Naisten puolella Michael Käldiltä löytyy komein meriitti: EM-kisojen välieräpaikka kesällä 2005.

* * *

Tässä listani kymmenen parasta.

10) Tommy Lindholm: toi Ruotsista aluepuolustuksen, joka toimi TPS:ssä mutta ei maajoukkueessa.

9) Jarl Öhman: maamme ensimmäinen ammattivalmentaja (1925–) ja futisteoreetikko, joka käväisi myös Viron puolella.

8) Ari Hjelm: nosti Tampere Unitedin maan ykkösseuraksi, joka esiintyi edukseen eurocupeissa.

7) Markku Kanerva: alle 21-vuotiaiden vieminen EM-lopputurnaukseen oli kova meriitti, mutta seurajoukkueosastolla hiljaista.

6) Olavi Laaksonen: turkulainen johti Suomen Pohjoismaiden parhaaksi maaksi 1960-luvun puolivälissä.

5) Mika Lehkosuo: ansiokasta perusduunia ensin Hongassa ja sitten Klubissa. Kansainvälisenä kruununa HJK:n Euroopan liigan lohkovaihe.

4) Antti Muurinen: kansallista menestystä ja unohtumaton Mestarien liiga -syksy 1998 HJK:n kanssa.

3) Kaarlo Niilonen: kotkalainen toimi sveitsiläisen Solothurnin pelaaja–valmentajana 1954–56 ja luotsasi vuosia Aalborgia (cupin voitto 1966 ja 1970) sekä Tanskan B-maajoukkuetta.

2) Keijo Voutilainen: Velho pystyi luomaan nuorista lahtelaisista fantastisen joukkueen 1980-luvulla.

Ja lopuksi kisan ykkönen.

1) Martti Kuusela: Rovaniemeltä maailmalle lähtenyt suomifutiksen pioneeri. Antoi uskoa maajoukkueelle 1982–87, lähti sitten maailmalle ja johdatti Kispest Honvedin Unkarin mestariksi 1993.

Lisää Juha Kanervan kolumneja voit lukea täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?