Huuhkajien keskikenttäpelaajan perheeseen syntyi kolmoset – viettivät 16 viikkoa sairaalassa: ”Se oli aikamoinen pommi”

Elämän hattutemppu! Norjassa jalkapalloa ammatikseen pelaavan Sakari Mattilan arki muuttui hetkessä.

Sakari Mattilan perhe vietti 16 viikkoa sairaalassa kolmosten syntymän jälkeen.

26.2.2019 13:00

Kauhunsekainen tunne. Sellaisen Sakari Mattila muistaa ensireaktiokseen, kun hän sai kuulla Kristine-vaimonsa odottavan kolmosia.

– Samanaikaisesti tuli tietenkin onnellisuus. Olihan se hienoa, että meillä homma onnistui. Oli se silti sokeeraavaa, ei siitä pääse mihinkään, yhdeksän A-maaottelua Suomen jalkapallomaajoukkueessa pelannut Mattila kertoo.

Norjan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavaa Fredrikstadia tällä hetkellä edustava keskikenttämies sanoo nähneensä ultraäänitutkimuksessa ensin vain kaksi sikiötä.

– Yhtäkkiä esiin tulikin kolmas varjo. Se oli aikamoinen pommi.

Mattilan, 29, mukaan hän, vaimo ja kätilöt olivat hetken ajan aivan hiljaa. Pienen sulattelun jälkeen alettiin soitella sukulaisille jo hieman huvittuneina. Kolmoset. Mitäköhän siitä seuraisi?

Odotus oli vaikea. Kyseessä oli riskiraskaus. Kuudennella kuulla kohdun seinämä todettiin rutiinitarkastuksessa vaarallisen ohueksi.

Kristine joutui useaksi viikoksi sairaalaan, missä piti pääasiassa maata sängyssä.

– Hän ei oikein saanut edes seistä. Sillä saimme vähän lisäaikaa. Lapset syntyivät lopulta 26 viikon jälkeen. Kun niitä oli kolme, oltiin aika riskien rajoilla. Olemme onnekkaita, että kaikki on nyt hyvin, Mattila huokaa.

Sakari Mattilan perhe vietti 16 viikkoa sairaalassa kolmosten syntymän jälkeen.

Kolmostyttäret olivat syntyessään vain 590, 665 ja 690 gramman painoiset. Kukin vain hieman painavampi kuin Mattilan ammatikseen potkima jalkapallo, mutta paljon pienempi.

– Paino laskee vielä synnytyksen jälkeen. Isabella oli pienimmillään 504 grammaa.

Siis voipaketin verran. Heikosti kehittyneiden keuhkojensa takia kone auttoi pienokaista hengittämään elämänsä ensimmäisen kuukauden ajan.

Muut tyttäret saivat nimekseen Gabriella ja Daniella.

Fredrikstadin kunta on tukenut Mattilan perhettä.

Mattilan perhe vietti sairaalassa lasten takia peräti 16 viikkoa ennen kuin viisikko pääsi toissa viikolla viimein kotiin.

– Harjoittelemme nyt normiarkea. On aika haastavaa saada balanssiin kaikki unet ja ruokailut, mutta se alkaa tässä viikon jälkeen pikku hiljaa löytyä. Kyllä se on niin, että aina joku vähän kitisee.

Perheen aikuisten neljä kättä ei tahdo aina riittää. Mattilan sukulaiset asuvat Suomessa ja vaimon Ålesundissa, jonne on autolla Fredrikstadista käytännössä yhtä pitkä matka kuin Helsinkiin.

Fredrikstadin kunta on tarjonnut perheelle tärkeää tukea.

– Saamme välillä yövahteja, jotta voimme välillä vähän nukkua. Se on ihan must. Jos ei olisi mahdollisuutta nukkua kunnolla, niin hullujen huoneelle tässä joutuisi.

Pääsiäisenä on onneksi tulossa perhepiiristä apuvoimia.

Mattilalla kävi viime syksynä huono tuuri, sillä hänen polvensa eturistiside meni poikki jo toisen kerran lyhyen ajan sisällä. Samaan aikaan se on ollut pelastus.

Normaalista lapsiperhe-elämästä hieman poikkeuksellisen arjen ja jalkapallon yhdistäminen onnistuu nyt paremmin.

– Siitä ei tulisi mitään, jos en pystyisi nukkumaan ennen pelejä. Tässä tilanteessa tämä menee ihan okei. Teen lähinnä punttitreeniä ja kuntoutan itseäni, sen kanssa pystyy tasapainottelemaan.

Mattila taistelemassa Suomen paidassa Itävaltaa vastaan maaliskuussa 2017.

Mattila laskee olevansa kunnossa kesällä. Sarja alkaa parin kuukauden kuluttua.

Hän katsoo elämäänsä kuitenkin paljon pidemmälle.

– Jossain vaiheessa nämä alkavat liikkua. Siinä on sitten isukki tässä perheessä aina viimeisenä vessajonossa, Mattila naurahtaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?